Punjene paprike: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Jul 16, 2021

Legenda kaže da je 1493. godine, dok je prvi put plovio brodom pored dominikanskih ostrva, Kristofer Kolumbo video morske krave.

Čuveni moreplovac tom prilikom je pogrešno pomislio da su u pitanju morske sirene koje leže na stenama, zaključivši da uopšte nisu tako lepe kao na slikama koje je viđao.

Iste godine, zahvaljujući jednom od Kolumbovih povratničkih putovanja u Evropu, iz Amerike u Španiju stiglo je seme paprike.

Nakon toga, paprika počinje da se gaji širom Evrope, a Špancima može da se zahvali i na tome što su izmislili punjene paprike, danas popularno jelo u mnogim zemljama.

Nutritivna vrednost punjenih paprika na količinu od 100 g

Energetska vrednost 140 kCal
Proteini 7,91 g
Ugljeni hidrati 8,39 g
Šećeri 1,63 g
Vlakna 1,1 g
Masti 8,05 g
od kojih zasićene 3,141 g

Koliko kalorija imaju punjene paprike?

Punjene paprike su celovit, sadržajan obrok koji ima umerenu kalorijsku vrednost.

U porciji od 100 g punjenih paprika ima skromnih 140 kalorija.

Interesantno je da punjene paprike sadrže proteine, ugljene hidrate i masti u gotovo identičnoj razmeri.

Koliko punjene paprike imaju proteina?

Porcija od 100 g punjenih paprika sadrži sasvim solidnu količinu od 7,91 g proteina.

Proteini iz punjenih paprika u najvećoj meri potiču od mlevene govedine.

Mlevena govedina važi za jedan od najboljih izvora kompletnih proteina, koji sadrže sve esencijalne amino-kiseline, neophodne tvom telu za obavljanje svakodnevnih funkcija.

Osim toga, proteini u govedini najsličniji su proteinima tvojih mišića, što je dovoljan razlog da često i redovno jedeš govedinu, posebno ako intenzivno treniraš.

Koliko punjene paprike imaju ugljenih hidrata?

Ugljeni hidrati učestvuju sa 8,39 g na ukupnu količinu od 100 g punjenih paprika.

U pitanju su ugljeni hidrati iz povrća, kao što su paprika, seckani paradajz, crni luk, te ugljeni hidrati čiji je domaćin pirinač, koji se takođe koristi u pripremi ovog jela.

Punjene paprike su odličan izvor kvalitetnih ugljenih hidrata, a u kontekstu treninga naročito se preporučuje unos ugljenih hidrata iz pirinča.

Oni predstavljaju sjajan izvor energije, koji lako i brzo dopunjava potrošene zalihe glikogena u tvojim mišićima.

Koliko punjene paprike imaju masti?

Iako u proseku porcija od 100 g punjenih paprika sadrži 8,05 g masti, dobra vest je da prilikom pripreme punjenih paprika možeš da biraš količinu i vrstu masti i ulja koje ćeš da koristiš.

Preporučujemo ti da umesto rafinisanih biljnih ulja, koristiš maslinovo ulje, svinjsku mast ili maslac, jer su to zdraviji izvori masnoće, istovremeno stabilniji na visokim tempraturama.

Osim dodatih masnoća koje se koriste u pripremi punjenih paprika, ovo jelo sadrži i masti prirodno prisutne u mlevenoj govedini, a to su u najvećoj meri zasićene masne kiseline.

Koliko punjene paprike imaju vlakana?

Kao i druga jela u kojima u značajnoj meri učestvuje povrće, punjene paprike solidan su izvor vlakana.

Naime, u ukupnoj količini od 100 g punjenih paprika nalazi se 1,1 g vlakana, koji uglavnom potiču iz paprika, luka i paradajza.

Podsećamo te da su vlakna dragocen “poklon” tvojoj probavi, jer pospešuju pokrete digestivnog trakta i predstavljaju hranu za dobre bakterije u crevima.

Uticaj punjenih paprika na zdravlje

Paprike su veoma zdravo povrće, prepuno vitaminima i mineralima.

U sastavu paprika, dominiraju sledeći mikronutrijenti:

Porcija punjenih paprika sadrži i razna kvalitetna bioaktivna jedinjenja koja poreklo vode od paprika, poput karotenoida koji se ponašaju kao antioksidansi.

Zahvaljujući gvožđu u paprikama i mlevenoj govedini, punjene paprike su odlično jelo za prevenciju anemije.

Dodatno, C vitamin iz punjenih paprika pospešuje apsorpciju gvožđa u tvom organizmu, mada se ovaj vitamin dobrim delom gubi u procesu kuvanja.

Unosom mlevene govedine iz punjenih paprika dobijaš vrhunske proteine, komplex vitamina B i i moćni cink, mineral koji je veoma bitan za jačanje imuniteta tvog organizma.

Osim toga, mlevena govedina sadrži i konjugovanu linoleinsku kiselinu, masnu kiselinu koja je dominantno prisutna u mesu goveda hranjenih prirodnom hranom, odnosno travom.

Osobe koje unose dovoljne količine konjugovane linoleinske kiseline imaju smanjen rizik od pojave dijabetesa tipa 2 i karcinoma, ali i lakše sagorevaju masti, što rezultuje mršavljenjem.

Uticaj punjenih paprika na kilažu

Konjugovana linoleinska kiselina u organskoj govedini pomaže sagorevanje masnih naslaga i gubitak telesne težine.

To znači da, ukoliko punjene paprike pripremaš sa kvalitetnim mesom i uz minimalnu količinu zdravih masti, ovo jelo predstavlja zaista zdrav dijetalan obrok.

Uz to, porcija punjenih paprika ima umerenu kalorijsku vrednost, zbog čega umeren unos ovog specijaliteta neće značajno da poremeti tvoju kilažu.

Na kraju, korisno je da znaš i to da ugljeni hidrati iz pirinča koji sadrže punjene paprike mogu da pomognu obnovu zaliha glikogena u tvojim mišićima, a to je važno nakon iscrpljujućeg treninga.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020