TDEE kalkulator

OneFit TDEE kalkulator ti pomaže da izračunaš svoju ukupnu dnevnu potrošnju energije.

IZRAČUNAJ TDEE

Kako da koristiš TDEE kalkulator?

TDEE kalkulator omogućava ti da jednostavno i lako dođeš do podatka koliko kalorija ti je potrebno za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Za tačno izračunavanje ukupne dnevne potrošnje energije izražene u kalorijama, potrebno je da u obavezna polja uneseš lične podatke: pol, godine starosti, visinu, težinu, nivo aktivnosti i cilj.

Ako ne možeš da utvrdiš koji nivo aktivnosti i cilj da odabereš, klikni na linkove za detaljna objašnjenja koji se nalaze ispod polja predviđenih za unos nivoa aktivnosti i cilja.

Pošto uneseš podatke u sva navedena polja, dobićeš informacije o tome koliko iznose tvoj BMR, TDEE i broj kalorija potrebnih za dolazak do tvog cilja.

Nakon što saznaš koliko iznosi tvoj preporučeni unos kalorija na dnevnom nivou, klikni na dugme “Naruči plan ishrane” i prati dalja uputstva za preuzimanje svog ličnog plana ishrane.

TDEE kalkulator

 • Kako da znaš koji je tvoj nivo aktivnosti? Za detaljno objašnjenje klikni ovde.
 • Kako da znaš koji cilj je idealan za tebe? Za detaljno objašnjenje klikni ovde.
 • --

  BMR:

  Bazalni metabolizam

  --

  TDEE:

  Ukupna dnevna potrošnja energije

  --

  KALORIJE:

  Broj kalorija potreban za tvoj cilj

  Sada kada znaš tačan broj kalorija koji je svakodnevno potrebno da uneseš, naruči svoj plan ishrane.

Zašto je važno da izračunaš svoj TDEE?

TDEE (eng. total daily energy expenditure) je drugi korak koji je neophodan da bi se izračunao broj kalorija koji je potreban za ostvarenje tvog cilja.

Tvoja ukupna dnevna potrošnja energije računa se na osnovu nivoa aktivnosti, i prethodno unetih podataka pomoću kojih je izračunat tvoj bazalni metabolizam.

Po izračunavanju bazalnog metabolizma i ukupne dnevne potrošnje energije, možeš da pristupiš naručivanju svog personalizovanog plana ishrane.

Tvoj TDEE, kao i cilj koji želiš da postigneš, predstavljaju finalne korake ka boljem izgledu i zdravlju tvog tela, zbog čega je veoma važno da izračunaš svoj TDEE.

Koje faktore TDEE kalkulator uzima u obzir?

TDEE kalkulator računa broj kalorija koje potrošiš u toku dana kada se pored bazalnog metabolizma u obzir uzme tvoj nivo aktivnosti.

U faktore koji se koriste za izračunavanje TDEE ubrajaju se parametri kao što su: bazalni metabolizam, termički efekat hrane i nivo aktivnosti.

Da bi se pravilno izračunao TDEE, najpre je neophodno da saznaš koliko iznosi tvoj bazalni metabolizam, i da potom odabereš svoj nivo aktivnosti.

Iz ovih razloga, od presudnog je značaja da ispravno uneseš svoje lične podatke u odgovarajuća označena polja.

Kako termički efekat hrane i nivo aktivnosti utiču na TDEE?

Termički efekat hrane su kalorije koje tvoje telo sagori u procesu prerade hrane za upotrebu i skladištenje. Studije potvrđuju da termički efekat hrane iznosi od 10-15% ukupnog TDEE.

Nivo aktivnosti čini od 15-30% tvog ukupnog TDEE, i u njega spadaju termogeneza sa vežbanjem i termogeneza bez vežbanja.

Termogeneza sa vežbanjem su kalorije koje sagorevaš uz plan treninga ili aktivnosti u koje spadaju hodanje, trčanje, planinarenje, vožnja bicikle, dizanje tegova i borilačke veštine.

Termogeneza bez vežbanja je proces u kojem tvoje telo sagoreva kalorije kretanjem koje nije vežbanje poput vrpoljenja na stolici, trzanja tela, šetnje oko kuće i drhtanja.

Najčešća pitanja u vezi sa TDEE kalkulatorom

Ukupna dnevna potrošnja energije je količina kalorija koja je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Za izračunavanje ukupne dnevne potrošnje energije neophodno je da u označena polja TDEE kalkulatora uneseš svoje lične podatke: pol, godine starosti, visinu, težinu, nivo aktivnosti i cilj.

Prosečan TDEE za žene isnosi između 1600 kCal i 2400 kCal po danu.

Prosečan TDEE za muškarce isnosi između 2000 kCal i 3000 kCal po danu.

Ako je tvoj cilj da smršaš, onda je potrebno da dnevno unosiš manje kalorija od broja koji pokazuje TDEE kalkulator.

Ako je tvoj cilj da se ugojiš, onda je potrebno da dnevno unosiš više kalorija od broja koji pokazuje TDEE kalkulator.

Plan ishrane naručuješ tako što u formu za popunjavanje podataka uneseš odgovarajuće lične podatke, i odabereš svoj cilj i nivo aktivnosti. Nakon toga je potrebno da klikneš na dugme “Naruči plan ishrane”, uneseš svoje ime i imejl adresu, i odabereš način plaćanja. Posle plaćanja, plan ishrane preuzimaš sa svoje profilne strane na sajtu OneFit.rs ili iz svog imejla.

TDEE kalkulator

Izračunaj svoj TDEE i saznaj koliko kalorija treba da unosiš dnevno.

IZRAČUNAJ TDEE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020