Paprika je izvanredno hrskava, zdrava i popularna namirnica u kuhinjama sa ovih prostora.
Budući da ima seme i potiče od cvetnih delova biljke, paprika je tehnički voće, a ne povrće, iako se u kulinarskom svetu smatra povrćem.
Možda će ti biti zanimljiv podatak da su crvena, narandžasta i žuta paprika slađe, dok zelena i ljubičasta paprika imaju pomalo gorak ukus.
Takođe je interesantno da paprika sadrži čak tri puta više vitamina C nego pomorandža.
Nutritivna vrednost paprike na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 28 kCal |
Proteini | 1 g |
Ugljeni hidrati | 6,6 g |
Šećeri | 2,5 g |
Vlakna | 1,1 g |
Masti | 0,2 g |
od kojih zasićene | 0 g |
Koliko kalorija ima paprika?
Paprika ima malo kalorija i puno hranljivih sastojaka.
Ukoliko pojedeš 100 g sveže paprike, opteretićeš svoj organizam sa svega 28 kalorija.
Kada su u pitanju kalorije iz paprike, čak 82% potiče od ugljenih hidrata, 12% od proteina i 6% od masti.
Mali broj kalorija znači da slobodno možeš da uživaš u većim porcijama sveže paprike, bez griže savesti.
Koliko paprika ima proteina?
Paprika sadrži malu količinu proteina, što je inače tipično za povrće.
Primetićeš da se u 100 g sveže paprike nalazi samo 1 g proteina.
To znači da u svoju ishranu treba da uključiš raznovrsne namirnice bogate proteinima, kao što su mahunarke, orašasti plodovi, mlečni proizvodi, meso ili riba.
Koliko paprika ima ugljenih hidrata?
Porcija od 100 g paprike sadrži 6,6 g ugljenih hidrata, od čega 2,5 g čine šećeri.
Ugljeni hidrati u paprici su uglavnom glukoza i fruktoza, i to su prirodni šećeri.
Sirova zelena paprika ima nešto manje ugljenih hidrata i vlakana od crvene paprike.
Kada je u pitanju glikemijski indeks paprike, smatra se da ovo povrće nema uticaja na nivo šećera u krvi zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata.
Koliko paprika ima masti?
Paprika gotovo da i ne sadrži masti.
Porcija od 100 g sveže paprike sadrži svega 0,2 g masti, od čega 0 g odlazi na zasićene masti.
Najveći deo masti u paprici su zdrave polinezasićene masti, za koje je poznato da deluju pozitivno na zdravlje srca i krvnih sudova.
Koliko paprika ima vlakana?
Paprika sadrži malu količinu vlakana, koja iznosi oko 2% njene ukupne težine u svežem obliku.
Naime, u 100 g sveže paprike nalazi se 1,1 g vlakana, ali je dobra vest da su u pitanju dijetalna vlakna.
Kao što sigurno već znaš, vlakna su neophodna za dobru probavu, a isto tako regulišu šećer i holesterol u krvi.
Uticaj paprike na zdravlje
Paprika sadrži puno hranljivih sastojaka, počev od vitamina C do vlakana i brojnih fitonutrijenata.
C vitamin ima mnogo uloga u ljudskom telu, a najvažnije se odnose na:
- Antioksidativni kapacitet
- Jačanje imuniteta
Jedna crvena paprika srednje veličine obezbeđuje čak 169% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
Poznato ti je da vitamin C deluje kao antioksidans, štiteći tvoje telo od negativnih efekata slobodnih radikala, i DNK, proteine i lipide od oksidativnih oštećenja.
Zahvaljujući vitaminu C tvoje telo lakše apsorbuje gvožđe iz hrane, zbog čega se savetuje kombinovan, istovremen unos namirnica bogatih gvožđem i vitaminom C.
Paprika je takođe odličan izvor vitamina A, koji pored karotenoida luteina i zeaksantina doprinosi zdravlju očiju.
Jedna naučna studija pokazala je da paprike raznih boja sadrže značajne količine antioksidanata, pri čemu crvena paprika ima više fenolnih antioksidanata od zelene paprike.
Napokon, ovo povrće je veoma dobar izvor gvožđa, folata, kalijuma, vitamina E, K i vitamina B6.
Uticaj paprike na kilažu
Kombinacija dijetalnih vlakana, malog broja kalorija i visokog sadržaja vode je ono što paprike čini perfektnom namirnicom za zdravo mršavljenje.
Zahvaljujući tome, paprika ti pomaže da povećaš osećaj sitosti na duži vremenski period.
Hrskava tekstura paprike zahteva i više žvakanja, što može da uspori brzinu uzimanja obroka.
Bilo da treniraš ili se spremaš da počneš, paprika je svakako dobar izvor zdravih ugljenih hidrata za tvoj organizam.
Ukoliko je pripremaš na zdrav način, jasno ti je da paprika definitivno spada u najhranljivije namirnice koje možeš da jedeš.
Tvoj OneFit