Procenat masti u telu: Kalkulator nije jedini način da izmeriš svoj procenat masti!

procenat masti u telu
Jun 15, 2021

“Biraš ono što ne menjaš.”

Brus Li, majstor borilačkih veština

Ne postoji jedinstven statistički podatak koji precizno može da prikaže celokupno zdravstveno stanje tvog organizma.

Način na koji se odnosiš prema svom telu i umu često ume da bude znatno bolji pokazatelj pravca kojim vodiš svoje zdravlje.

Kao što znaš, doktori, nutricionisti i stručnjaci za ishranu radije koriste merenja, grafikone, tabele i proračune kako bi dali procene o nečijem izgledu i zdravlju.

Zato ne čudi činjenica da se odgovori na pitanja kao što je kako smanjiti procenat masti u telu uglavnom svode na upotrebu različitih indeksa i kalkulatora za merenje.

U ovom tekstu ćemo objasniti kako i na koji način možeš da izračunaš procenat masti u telu, i to bez upotrebe kalkulatora.

Zašto je važno da znaš procenat masti u telu? 

Iako nije mali broj onih veruju da je telesna težina ključan faktor za određivanje cilja u ishrani, istina je da se procenat masti u telu najviše pita na tu temu.

Procenat masti u telu je parametar koji ti pomaže da uspešno odabereš svoj cilj u ishrani.

Primera radi, telo osobe od 80 kg težine neće izgledati isto kada je njen procenat masti 20% ili 10%, pri istoj kilaži.

Šta je indeks telesne mase (BMI) i kako se on razlikuje od procenta masti u telu?

Indeks telesne mase (BMI) je pokazatelj tvoje uhranjenosti za čije računanje se koristi BMI kalkulator, koji ne meri procenat telesne masti.

Procenat telesnih masti dobija se kada se ukupna količina masti podeli sa ukupnom telesnom masom, i to zatim pomnoži sa 100.

Dakle, razlika između indeksa telesne mase ogleda se u tome što se BMI odnosi na ukupnu telesnu masu, dok procenat masti u telu prikazuje količinu masnoća u organizmu.

Kako se pravilno meri procenat telesnih masti?

Mnogi stručnjaci za fitnes smatraju da je procenat telesne masti mera kondicionog stanja organizma, koja se računa na nekoliko načina.

Procenat masti u telu pravilno se može izmeriti uz pomoć kalipera, analizama i vađenjem krvi, i upotrebom posebnih digitalnih vaga.

Savetujemo ti da procenat masti u telu izračunaš upotrebom svih navedenih metoda i da uporediš rezultate, u cilju dobijanja super prezicnih podataka.

Merenje procenta masti u telu kaliperom

Uprkos tome što merenje procenta masti u telu možeš da obaviš i pomoću skupog 3D skenera tela, lakši i jeftiniji način da dođeš do rezultata je upotrebom kalipera.

Kaliper je instrument koji se koristi za brzo i lako merenje procenta masnog tkiva u naboru kože tvog organizma.

Interesantno je da kaliper po izgledu podseća na francuski ključ i njegova prednost je u tome što možeš da ga koristiš za kućno merenje potkožnog masnog tkiva.

Kaliper se koristi tako što se instrumentom blago uštine nabor kože na određenim mestima na telu, što je ipak najbolje da uradi personalni trener ili sertifikovani stručnjak.

U cilju lakšeg računanja procenta masti u telu, uz većinu kupljenih kalipera dobija se i tabela za procenu procenta masnog tkiva.

Merenje telesnih masti analizama i vađenjem krvi

Drugi način za merenje telesnih masti zahteva da se uradi krvna slika pojedinca i neophodne analize.

Krvna slika i vađenje krvi mogu da detektuju prisustvo telesnih masti u organizmu.

Krvna analiza nivoa masnoća u organizmu može da ti pomogne da otkriješ da li su tvoji holesterol i trigliceridi visoki.

Ukoliko analize krvi pokažu da imaš povišen holesterol, preporučujemo ti da stvari ne prepuštaš slučaju i da promeniš svoju ishranu u cilju očuvanja dobrog zdravlja i izgleda.

Merenje procenta masti u telu pomoću posebnih digitalnih vaga

Poslednji način za merenje procenta masti u telu koji ćemo navesti podrazumeva korišćenje posebnih digitalnih vaga, koje mere bioelektričnu impendansu stopala.

Kvalitetne digitalne vage za merenje procenta masti u telu mogu da ti pomognu da odrediš procenat masnoća svog organizma.

Primera radi, proizvođači pojedinih medicinskih digitalnih vaga tvrde da visceralne masti, kao i procenat masnog i mišićnog tkiva mogu precizno da se izračunaju ovim putem.

Inače, analiza bioelektrične impedanse (BIA) je metoda za merenje sastava tela na osnovu brzine kojom električna struja putuje kroz telo, gde masno tkivo usporava tu brzinu.

Koji je idealan (zdrav) procenat masti u telu?

Idealan procenat masti u telu je iznos koji nije zapisan u kamenu, i taj broj treba da bude prilagođen potrebama i željama svake osobe.

Na primer, najbolji procenat masti u telu za bodibildera uoči takmičenja i za osobu koja radi na povećanju mišićne mase neće da bude isti, što će pokazati i razlika u njihovim trbušnjacima.

Zanimljivo je da su popularni trbušnjaci vidljivi golim okom kod muškaraca koji imaju 10% telesnih masti i žena koje imaju 20% telesne masti.

Mnogi zastupaju tezu da je procenat masti u telu uravnotežen ukoliko se trbušni mišići na telu jasno ocrtavaju, mada to ne mora da bude slučaj.

Slično tome, u našem postu koji se odnosi na plan ishrane za žene objasnili smo zbog čega žene imaju nešto veći procenat masti u telu od muškaraca.

Najbolji procenat masti u telu za muškarce

Generalno gledano, muškarci imaju niži procenat telesnih masti od žena, što ćeš jasno videti u tabelama u nastavku teksta.

Prema klasifikaciji Bet Israel Lahey bolnice u Vinčesteru, najbolji procenat masti u telu za muškarce je sledeći:

Uzrast (godine) Procenat (%)
20-39 8-19%
40-59 11-21%
60-79 13-24%

Korisno je da znaš da su reprodukcija i rađanje glavni razlozi zbog kojih žene imaju veći procenat telesnih masti nego muškarci.

Najbolji procenat masti u telu za žene

Bez obzira na to da li će se odlučiti da postanu majke ili neće, žene na evolutivnom nivou imaju veću potrebu za unosom masti od muškaraca.

Prema klasifikaciji Bet Israel Lahey bolnice u Vinčesteru, najbolji procenat masti u telu za žene je sledeći:

Uzrast (godine) Procenat (%)
20-39 21-32%
40-59 23-33%
60-79 24-35%

Najbolji procenat masti u telu za žene i muškarce može da se dostigne uz adekvatan plan ishrane i redovnu fizičku aktivnost pripadnika oba pola.

Šta sve utiče na ukupni procenat masti?

Iako je procenat masti u telu popularna tema, retko se piše i govori o faktorima koji mogu da utiču na ukupni procenat masti u telu.

Na procenat masti u telu kod muškaraca i žena utiče kombinacija nekoliko različitih stavki.

U najvažnije faktore koji utiču na ukupni procenat masti u organizmu ubrajaju se:

  • Esencijalne masti prema polu
  • Morfotip
  • Uzrast
  • Mišićna masa
  • Hormonalni status
  • Zdravstvena higijena

Rezultati merenja ukupnog procenta masti u telu zavisiće od svakog od navedenih pojedinačnih kriterijuma, kao i od njihove zajedničke kombinacije.

Kako da na osnovu procenta masti u telu odaberem pravi cilj u ishrani?

Procenat masti u telu neretko je signal koji može da ti ukaže na to da li se hraniš zdravo i vežbaš ispravno, ili je potrebno da nešto promeniš.

Važno je da znaš da procenat masti u telu možeš da smanjiš ili povećaš kreiranjem plana ishrane i treninga koji odgovaraju tvojim potrebama.

Spomenuta merenja i referentne vrednosti iz ovog teksta predstavljaju dobre smernice u procesu odabira pravog cilja u ishrani.

Ukoliko smatraš da imaš višak masti u telu i da želiš da smršaš, onda ti savetujemo da za svoj cilj u ishrani odabereš mršavljenje.

S druge strane, ako sebi izgledaš previše mršavo i želiš da se ugojiš, tada ti preporučujemo da naručiš lični plan ishrane za gojenje.

Zaključak

U ovom tekstu detaljno smo objasnili šta je procenat masti u telu i zašto treba da znaš koliko on iznosi.

Dodatno smo prikazali kako se pravilno meri i koliki procenat masti je najbolji da bi se održala normalna mišićna masa.

Predstavili smo i razlike u procentima masti za muškarce i žene, ukazavši na to šta sve može da utiče na ukupan procenat masti u tvom telu.

Na kraju, razjasnili smo zbog čega procenat masti može da posluži kao putokaz ka odabiru tvog cilja u ishrani.

Za normalan procenat masti u telu,

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020