Prženice: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Jul 29, 2021

Smatra se da prvi recept za prženice potiče još iz starog Rima, otkada se nije mnogo promenio, jer se i danas prženice prave kada se parče hleba umoči u mešavinu jaja i mleka, i potom prži.

Zanimljivo je da su u srednjem veku Nemci prženice nazivali jelom “siromašnog viteza”, dok Francuzi i danas za ovo jelo koriste izraz “izgubljeni hleb”.

Na Zapadu prženice su najpoznatije kao “francuski tost” i interesantno je da se češće jedu slatke nego slane.

Prženice se na razne načine spremaju širom sveta, a u Brazilu se recimo služe kao deo tradicionalne Božićne trpeze.

Nutritivna vrednost prženica na količinu od 100 g

Energetska vrednost 229 kCal
Proteini 8 g
Ugljeni hidrati 25 g
Šećeri Nemamo informaciju
Vlakna 1,4 g
Masti 11 g
od kojih zasićene 2,7 g

Koliko kalorija imaju prženice?

Prženice spadaju u gotova jela relativno visoke kalorijske vrednosti, čemu najviše doprinosi činjenica da se dobijaju prženjem.

Porcija od 100 g prženica doneće ti 229 kalorija.

Neka te to ne obeshrabri, jer ćeš odabirom kvalitetnog hleba i ostalih sastojaka biti u prilici lakše da kontrolišeš broj kalorija u prženicama.

Koliko prženice imaju proteina?

Proteini iz prženica dominantno potiču iz jaja, a delimično se u ovom jelu mogu naći i proteini iz mleka, kao i oni koje sadrži pšenično belo brašno iz hleba.

U količinu od 100 g prženica nalazi se oko 8 g proteina.

Kao što znaš, jaja su čuvena po sastavu svojih proteina, koji se u svetu nutricionizma koriste kao merilo kvaliteta svih ostalih proteina u ishrani.

Kao i jaja, mlečni proteini su kompletni proteini životinjskog porekla, dok je pšenično brašno poznato po tome što sadrži gluten.

Koliko prženice imaju ugljenih hidrata?

U porciji od 100 g prženica nalazi se 25 g ugljenih hidrata, što ih ubraja u namirnice bogate ugljenim hidratima

Po svom sastavu, ugljeni hidrati u prženicama pretežno potiču od pšeničnog skroba iz hleba.

Kod biljaka kao što su pšenica ili beli krompir, skrob predstavlja energetske rezerve.

U procesu proizvodnje hleba pšenični skrob omogućava fermentaciju, jer se njime hrani kvasac, dok gluten hlebu obezbeđuje strukturu.

Koliko prženice imaju masti?

Prženice sadrže oko 11 g masti na ukupnu količinu od 100 g jela.

Naravno, količina masti u ovom jelu direktno zavisi od toga koje masti i ulja ćeš odabrati za pripremu prženica.

Ukoliko želiš da spremiš prženice bez dodatnih masti, onda ti savetujemo da ih pripremaš na pek-papiru i pečeš u rerni.

Koliko prženice imaju vlakana?

Porcija od 100 g prženica sadrži oko 1,4 g vlakana.

Ukoliko želiš da povećaš sadržaj vlakana u ovom jelu, koristi crni hleb ili hleb napravljen od integralnog pšeničnog brašna, i pokušaj da ne koristiš beli hleb.

Iako prženice mogu da se prave i od hleba dobijenog od brašna u kojem se nalaze raž, spelta ili čak i heljda, većina ljudi koristi beli hleb, znajući da on najbolje upija smesu jaja i mleka.

Uticaj prženica na zdravlje

Kao što je već navedeno, jaja sadrže proteine vrhunskog kvaliteta, čiji dom uglavnom predstavlja belance.

Žumance takođe ima nešto proteina, ali je znatno poznatije kao izvor zdravih masti.

Masti iz žumanceta vrhunskog su kvaliteta, bilo da su u pitanju zasićene ili nezasićene masne kiseline.

U prilog tome, nauka je dokazala da holesterol iz jaja zapravo popravlja nivo i kvalitet holesterola u krvi čoveka.

Jedno naučno istraživanje utvrdilo je da konzumiranje celih jaja poboljšava osetljivost na insulin kod osoba koje imaju metabolički sindrom.

Jaja su izuzetno dobar izvor dobrih masti, kao što su omega-3 masne kiseline.

Ukoliko želiš da povećaš količinu omega-3 masnih kiselina u svom obroku kada pripremaš prženice, obavezno koristi jaja od kokoški iz slobodnog uzgoja.

Osim navedenog, jaja u različitim koncentracijama sadrže gotovo sve vitamine i minerale potrebne tvom organizmu, i svi oni nalaze se upravo u žumancetu.

Od tih vitamina, posebno je važan D vitamin, koji se u telu ponaša kao hormon i veoma je bitan za zdravlje tvog imuniteta.

U tom smislu, korisno je da znaš da jaja iz organskog uzgoja sadrže mnogo više vitamina D od jaja iz industrijske proizvodnje.

Uticaj prženica na kilažu

Prženice su dobar izbor za doručak ili večeru, iz prostog razloga što mogu da ti obezbede energiju iz ugljenih hidrata, i zdrave masti i kvalitetne proteine iz jaja.

Poznato je da hrana koja sadrži sva tri navedena makronutrijenta pomaže povećavanje osećaja sitosti, zbog čega nakon jedenja prženica nećeš poželeti odmah da nešto “gricneš”.

Ipak, ukoliko si na dijeti i “brojiš” kalorije, onda ti savetujemo da prženice unosiš u umerenim količinama.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020