Da li znaš da je beli hleb namirnica koja se najviše konzumira na našim prostorima?
Beli hleb koristi se u većini domaćinstava, a upotrebljava se čak i u crkvenim molitvama.
Iako postoji više recepata za pripremu različitih vrsta hleba, beli hleb je kod nas još uvek daleko najpopularniji.
U poslednje vreme sugeriše se da beli hleb može da šteti zdravlju, zbog čega bi trebalo da ga zameniš integralnim hlebom, koji se pravi od celog zrna žitarice.
Nutritivna vrednost belog hleba na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 265 kCal |
Proteini | 9 g |
Ugljeni hidrati | 49 g |
Šećeri | 5 g |
Vlakna | 2,7 g |
Masti | 3,2 g |
od kojih zasićene | 0,7 g |
Koliko kalorija ima beli hleb?
Kalorije u belom hlebu u najvećoj meri potiču od ugljenih hidrata.
Porcija od 100 g belog hleba sadrži 265 kalorija.
Iako broj kalorija u belom hlebu zavisi od recepta za pripremu, standardni beli hleb sadrži oko 75 kalorija po kriški.
To znači da, ukoliko vodiš računa o kalorijskom unosu, ne bi trebalo da pojedeš više od 1-2 kriške hleba po obroku.
Koliko beli hleb ima proteina?
Beli hleb ima manje proteina nego crni hleb.
U porciji od 100 g belog hleba nalazi se 9 g proteina.
Beli hleb sadrži gluten, što je vrsta proteina koji utiče na podizanje testa i daje mu elastična svojstva.
Osobe osetljive na gluten ne mogu pravilno da svare ovaj protein i zato je za njih najbolje da izbegavaju namirnice sa glutenom.
Koliko beli hleb ima ugljenih hidrata?
U belom hlebu dominiraju složeni ugljeni hidrati.
Porcija od 100 g belog hleba ima 49 g ugljenih hidrata, od čega većina odlazi na skrob.
Beli hleb ima glikemijski indeks 70, što je više nego što imaju čak i med ili beli šećer.
Koliko beli hleb ima masti?
Beli hleb nije značajan izvor masti u ishrani.
Porcija od 100 g belog hleba sadrži 3,2 g masti, od čega su 0,7 g zasićene masti.
Dobra vest je da većinu masti u belom hlebu čine polinezasićene masti, kojih ima 1,6 g u porciji od 100 g belog hleba.
Beli hleb ne sadrži trans masti, niti holesterol.
Koliko beli hleb ima vlakana?
Beli hleb sadrži malo vlakana.
U porciji od 100 g belog hleba nalazi se svega 2,7 g vlakana.
Većina vlakana u belom hlebu su nerastvorljiva vlakna, u najvećoj meri prisutna u žitaricama, mahunarkama i povrću.
Proces prečišćavanja, koji pšenično brašno čini beljim i slađim, uklanja i vlakna iz pšenice.
Upravo iz tog razloga, beli hleb je manje zdrava namirnica u odnosu na hleb od integralnog brašna.
Uticaj belog hleba na zdravlje
O uticaju belog hleba na zdravlje vode se brojne polemike.
Protivnici belog hleba najčešće ističu da se ta namirnica pravi od rafinisanog brašna.
Rafinisana zrna pšenice prolaze kroz proces obrade u kojem se uklanja klica koja sadrži proteine, minerale, zdrave masti i vitamine B.
Osim toga, beli hleb se pravi od zrna pšenice kojima su odstranjene i mekinje, u kojima se nalaze antioksidasi, vitamin B i vlakna.
Za razliku od hleba koji se pravi od integralnog brašna, beli hleb je lišen vlakana i većine dragocenih hranljivih materija.
Beli hleb takođe sadrži gluten, zbog čega osobe koje pate od intolerancije na gluten ili celijakije ne smeju da ga konzumiraju.
Zbog navedenog procesa obrade pšeničnog zrna, belom hlebu se često dodaju gvožđe i određeni vitamini B grupe, poput tiamina, riboflavina, niacina i folne kiseline.
Uprkos dodacima, beli hleb i dalje oskudeva u dragocenim vlaknima i drugim hranljivim materijama kao što su vitamin E, vitamin B6 i magnezijum.
Uticaj belog hleba na kilažu
Kada se jede u većim količinama, beli hleb lako može da dovede do nagomilavanja suvišnih kilograma.
Iako ugljeni hidrati iz belog hleba mogu da ti obezbede brz priliv energije, oni istovremeno mogu da utiču na nagli skok nivoa šećera u krvi, povećano skladištenje masti i osećaj gladi.
To stvara začarani krug, u kojem ti se nakon unosa belog hleba može javiti želja za konzumiranjem dodatne količine hrane i kalorija.
Beli hleb dozvoljeno je konzumirati u malim količinama, ali ti ipak savetujemo da se radije odlučiš za hleb od integralnog brašna.
Tvoj OneFit