Iako je belo brašno danas na lošem glasu, bez njega teško da možeš da zamisliš hleb ili bilo koji pekarski proizvod.
Brašno se u ljudskom društvu upotrebljava vekovima, preciznije od vremena kada je čovek izumeo način da samelje zrna pšenice.
Iako postoji mnogo različitih vrsta brašna koja se mogu koristiti za pečenje ili pripremu hrane, jedno od najpopularnijih je višenamensko belo brašno od pšenice.
Nutritivna vrednost brašna (belog, pšeničnog) na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 364 kCal |
Proteini | 10 g |
Ugljeni hidrati | 76 g |
Šećeri | 0,3 g |
Vlakna | 2,7 g |
Masti | 1 g |
od kojih zasićene | 0,2 g |
Koliko kalorija ima brašno?
Belo pšenično brašno ubraja se u kalorične namirnice.
Naime, porcija od 100 g belog brašna može da te optereti sa 364 kalorije.
Broj kalorija i nutritivna vrednost brašna zavisi od tipa ove namirnice.
Dakle, postoje različite vrste pšeničnog brašna, shodno čemu broj kalorija i sadržaj hranljivih sastojaka u njima mogu da se razlikuju.
Koliko brašno ima proteina?
Kao što se vidi iz tabele, u 100 g belog pšeničnog brašna ima 10 g proteina.
Od toga, do 80% ukupnog sadržaja proteina u pšeničnom brašnu odlazi na gluten.
Poznato je da pšenični gluten može da ima štetan uticaj na zdravlje ljudi koji su intolerantni na gluten ili imaju celijakiju.
Koliko brašno ima ugljenih hidrata?
Poput drugih žitarica, i pšenično brašno uglavnom se sastoji od ugljenih hidrata.
U porciji od 100 g belog pšeničnog brašna ima čak 76 g ugljenih hidrata.
U brašnu dominiraju složeni ugljeni hidrati, tačnije skrob na koji otpada preko 90% ukupnog sadržaja ugljenih hidrata u pšenici.
Imaj u vidu i da belo brašno ima visok glikemijski indeks, što znači da ova namirnica brzo podiže nivo šećera u krvi.
Koliko brašno ima masti?
Brašno nije naročito bogato mastima, što važi i za ostalu biljnu hranu.
Naime, u 100 g belog brašna nalazi se svega 1 g masti, od kojih 0,4 g čine polinezasićene masne kiseline.
Što se tiče zasićenih masti, njih u brašnu ima svega 0,2 g, dok udeo mononezasićenih masti u ovoj namirnici iznosi 0,1 g.
Koliko brašno ima vlakana?
Celo zrno pšenice veoma je bogato vlaknima, dok rafinisana pšenica gotovo da ne sadrži ove važne hranljive materije.
Shodno tome, u 100 g belog pšeničnog brašna naći ćeš samo 2,7 g vlakana.
Budući da se vlakna u hrani u najvećoj meri nalaze u mekinjama, i da se one uklanjaju tokom procesa mlevenja belog brašna, to objašnjava zašto belo brašno ne sadrži više vlakana.
Većinu vlakana u belom pšeničnom brašnu čine nerastvorljiva vlakna, pri čemu ova namirnica takođe ima male količine rastvorljivih vlakana ili fruktana.
Uticaj brašna na zdravlje
Danas se zna da belo pšenično brašno nije najzdravija opcija kada je u pitanju tvoja ishrana.
Hranljivi delovi zrna pšenice, kao što su mekinje i klice, ne postoje u belom pšeničnom brašnu, jer se uklanjaju tokom procesa mlevenja i rafinisanja.
Zbog toga je, u poređenju sa integralnim pšeničnim brašnom, belo pšenično brašno siromašnije mnogim vitaminima i mineralima.
U postupku proizvodnje rafinisanog brašna uklanjaju se najhranljiviji delovi zrna pšenice, zbog čega se pozitivan uticaj belog brašna na zdravlje značajno smanjuje.
Kao što znaš, nedostatak vlakana u ishrani glavni je uzrok konstipacije i probavnih tegoba, a u belom brašnu vlakana ima manje nego u intergalnoj verziji te namirnice.
Pšenično brašno takođe sadrži protein gluten, koji izaziva oštećenje creva kod ljudi koji imaju celijakiju ili intoleranciju na gluten.
Belo brašno veoma je zastupljeno u svakodnevnoj ljudskoj ishrani, i zato danas u mnogim zemljama postoji obaveza da se ono obogaćuje vitaminima i mineralima.
Obogaćeno pšenično brašno može da bude dobar izvor minerala kao što su:
- Bakar
- Gvožđe
- Fosfor
- Cink
Osim toga, u belom brašnu se nalaze i mikronutrijenti poput selena, riboflavina, niacina i tiamina.
Uticaj brašna na kilažu
Belo pšenično brašno nije tvoj prijatelj kada je u pitanju održavanje zdrave telesne težine.
Budući da rafinisano brašno sadrži manje proteina i vlakana od integralnog brašna, manje je zasitno i podstiče prejedanje.
To je jedan od razloga zbog kojeg su mnogi zavisni od unosa belog hleba i pekarskih proizvoda napravljenih od belog brašna.
Takođe, poznato je da belo brašno brzo podiže nivo šećera u krvi, što pokreće niz reakcija koje za rezultat imaju nabacivanje kilograma.
Ukoliko želiš zdravije da se hraniš, preporučujemo ti da umesto belog unosiš integralno pšenično brašno.
Tvoj OneFit