Žumance: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

May 27, 2021

Verovatno ti je poznato da se jaja ubrajaju u jednu od najboljih proteinskih namirnica u svetu ishrane, i da se u sastavu jaja nalaze žumance i belance.

Ono što ti možda nije poznato je da se svake godine na drugi petak u mesecu oktobru slavi Svetski dan jaja.

Zanimljivo je i to da Ginisov rekord za najveći omlet ikada napravljen drži tim od 55 portugalskih kuvara, koji je za taj poduhvat upotrebio tiganj prečnika 10,3 m i čak 145,000 jaja.

Portugalski tim kuvara je za pripremu omleta koristio i belanca i žumanca, a mi ćemo ti u ovom tekstu predstaviti nutritivni profil žumanceta, i njegov uticaj na tvoje zdravlje i liniju.

Nutritivna vrednost žumanceta na količinu od 100 g

Energetska vrednost 322 kCal
Proteini 15,86 g
Ugljeni hidrati 3,59 g
Šećeri 0,56 g
Vlakna 0 g
Masti 26,54 g
od kojih zasićene 9,551 g

Koliko kalorija ima žumance?

Za razliku od belanceta sačinjenog gotovo u potpunosti od proteina, žumance se sastoji od proteina i masti, koje su dominantan izvor kalorija u žumancetu.

Porcija od 100 g sirovog žumanceta ima 322 kalorije.

Žumance ima relativno visoku kalorijsku vrednost u odnosu na belance, koje u 100 g namirnice sadrži samo 51 kaloriju.

Važno je da znaš da se gotovo svi vitamini i minerali, kao i druga bioaktivna jedinjenja iz jajeta, nalaze upravo u žumancetu.

U poređenju sa žumancetom, belance je bogatije jedino riboflavinom.

Koliko žumance ima proteina?

Ukoliko misliš da se svi proteini iz jajeta nalaze u belancetu, onda imaš mišljenje koje deli veliki broj ljudi, naročito osobe koje se bave sportom.

Ipak, u pitanju je zabluda, budući da su proteini ravnomerna raspoređeni u celom jajetu, što znači da ih u značajnoj količini ima i u žumancetu.

Količina od 100 g sirovog žumanceta sadrži 15,86 g proteina najboljeg kvaliteta.

Proteini iz jaja poznati su po savršenom odnosu amino-kiselina koje sadrže, zbog čega ih naučnici koriste kao standard za procenu kvaliteta proteina u drugim namirnicima.

Koliko žumance ima ugljenih hidrata?

Žumance sadrži malu količinu ugljenih hidrata.

Porcija od 100 g svežih žumanaca ima samo 3,59 g ugljenih hidrata, od čega 0,56 g čine šećeri.

Nije naodmet napomenuti da ti je za povećan unos ugljenih hidrata neophodno da jedeš namirnice koje su tim makrosom bogatije od žumanaca.

Koliko žumance ima masti?

Sve masti iz jajeta nalaze se u žumancetu.

U količini od 100 g žumanaca ima se čak 26,54 g masti, od čega oko 9,5 g odlazi na zasićene masne kiseline.

Žumance je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje imaju fantastičan uticaj na održavanje zdravlja tvog mozga i srca.

U žumancetu postoji i holesterol, za koji je utvrđeno da pozitivno utiče na ljudsko zdravlje i regulaciju nivoa holesterola u krvi.

Nauka je došla do saznanja da holesterol koji unosiš iz hrane, poput ovog iz žumanceta, tvojoj jetri signalizira da treba u manjoj meri da ga proizvodi.

Uticaj žumanceta na zdravlje

Ono što žumancetu jajeta daje boju i naziv su antiksidansi karotenoidi, koje sadrži i šargarepa.

Ipak, za razliku od karotenoida po kojima je poznato razno povrće, u žumancetu se oni nalaze u formi znatno boljoj za apsorpciju u tvoj organizam.

Prisustvo karotenoida u jajima koka nosilja iz slobodnog uzgoja znatno je veće u odnosu na isto u jajima koka nosilja koje se koriste u industrijskoj proizvodnji.

Ovo lako možeš da proveriš i kod kuće upoređivanjem žumanceta iz industrijske proizvodnje sa onim koje je snela koka na nekoj farmi, pri čemu ovo drugo ima življu, gotovo narandžastu boju.

Slično situacija odnosi se i na D vitamin i omega-3 masne kiseline, koji su značajno zastupljeniji u žumancima iz jaja koka iz slobodnog uzgoja.

Žumance sadrži i fosvitin, antioksidans koji ima neobično važnu ulogu za zdravlje tvog organizma.

Fosvitin tvom organizmu pomaže da spreči oksidaciju gvožđa unetog iz hrane, a poznato ti je da se u prisustvu kiseonika na gvožđu pojavljuje rđa.

Nešto slično dešava se i u tvom telu, jer oksidacija gvožđa utiče na to da ovaj mineral u organizmu poprimi pro-upalna svojstva.

U tome ga sprečava upravo fosvitin iz žumanceta, doprinoseći time da gvožđe uneto iz jaja bude krajnje bezbedno i korisno za tvoj organizam.

Naučnici su utvrdili i da je konzumiranje žumanaca i celih jaja veoma korisno za fizičko zdravlje i oporavak ljudi, pogotovo osoba koje aktivno treniraju.

Naučna studija iz 2017. godine ustanovila je da je kod mladih muškaraca koji su nakon treninga jeli cela jaja zabeležena bolja sinteza proteina u mišićima od onih koji su jeli samo belanca.

Uticaj žumanceta na kilažu

Iako je tačno da će ti žumance doneti više kalorija od belanceta, uz odgovarajući način pripreme, možeš da ga jedeš čak i na dijeti.

Na primer, kuvano jaje spada u niskokaloričnu dijetalnu namirnicu, koja sadrži proteine i sve hranljive materije iz žumanceta, o kojima je u ovom tekstu bilo reči.

Žumance će ti, poput belanceta, pružiti osećaj sitosti, kao i sva druga hrana koja obiluje proteinima.

Uz to, dokazano je da konzumacija žumanceta pozitivno utiče na sintezu proteina u tvojim mišićima posle vežbanja.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020