Verovatno ti je poznato da je gulaš veoma popularno narodno jelo, za koje istorijski podaci ukazuju da se koristilo još u 9. veku nove ere u Mađarskoj.
Gulaš se tradicionalno priprema i u drugim državama, na primer u Poljskoj, gde se od sastojaka najčešće koriste svinjsko ili goveđe meso, crni luk i sos u čijem sastavu dominira paprika.
Uz ovo gotovo jelo najčešće se služe beli hleb, crni hleb, beli pirinač ili makarone, i u ovom tekstu otkrićemo ti najvažnije nutritivne vrednosti gulaša.
Nutritivna vrednost gulaša na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 107,9 kCal |
Proteini | 7,7 g |
Ugljeni hidrati | 10,5 g |
Šećeri | 1,8 g |
Vlakna | 1,6 g |
Masti | 4 g |
od kojih zasićene | 1,4 g |
Koliko kalorija ima gulaš?
Prema tradiciji, gulaš je jelo od junećeg mesa koje se jede sa prilogom, kao što su testenine ili beli krompir.
Ovo jelo sadrži i puno crnog luka, a iskusni kuvari i domaćice reći će ti da gulaš treba da sadrži onoliko mesa koliko i crnog luka.
U gulašu se nalaze i začini, kao što su so, biber i aleva paprika, bez kojih se mađarska jela gotovo i ne mogu zamisliti.
U količini od 100 g gulaša nalazi se oko 108 kalorija.
Kalorijska vrednost gulaša najviše zavisi od toga koliko masti ćeš dodati u odnosu na osnovni recept.
Primera radi, kalorijska vrednost porcije gulaša spremanog na svinjskoj masti iznosi 177 kalorija.
Koliko gulaš ima proteina?
U porciji od 100 g gulaša ima 7,7 g proteina, i to su kvalitetni proteini iz junećeg mesa.
Naime, proteini iz junećeg mesa ubrajaju se u takozvane “kompletne” proteine.
To znači da sadrže sve esencijalne amino-kiseline koje moraš da unosiš kroz hranu, jer tvoj organizam ne može sam da ih proizvede.
Koliko gulaš ima ugljenih hidrata?
U porciji gulaša sa makaronama ima 10,5 g ugljenih hidrata.
Makarone su najčešći prilog uz gulaš i ugljeni hidrati iz ovog jela ponajviše potiču od makarona.
Za pripremu ove testenine koristi se belo pšenično brašno, u čijem sastavu preovlađuje skrob.
Za preostale male količine ugljenih hidrata u gulašu zaslužni su seckani paradajz ili paradajz sok, crni i beli luk.
Koliko gulaš ima masti?
U porciji od 100 g junećeg gulaša ima 4 g masti.
Ukoliko gulaš pripremaš na svinjskoj masti, onda je taj iznos veći i iznosi oko 9 g.
Korisno je da znaš da se masti životinjskog porekla, poput onih koje se prirodno nalaze u junećem ili svinjskom mesu, smatraju zdravim mastima.
Koliko gulaš ima vlakana?
Gulaš je jelo u kojem dominira meso, i kao takav nije dobar izvor vlakana.
U količinu od 100 g gulaša ima 1,6 g vlakana.
Za vlakna u gulaša može se “okriviti” povrće, pre svega crni luk i paradajz, koji se koriste u njegovoj pripremi.
Uticaj gulaša na zdravlje
Kada govorimo o uticaju gulaša na tvoje zdravlje, razmatramo zapravo nutritivni profil junećeg mesa.
Juneće meso u velikoj meri sadrži B vitamin kompleks, poput vitamina B6 i B12.
Junetina je poznata i kao hrana bogata cinkom, zbog čega se juneće meso smatra jednim od najboljih prehrambenih izvora ovog minerala.
Cink pozitivno utiče na zdravlje tvog imuniteta, a odgovoran je i za aktivnost preko 300 izuzetno važnih enzima u tvom telu.
Veliki broj naučnih radova bavi se pozitivnim uticajem cinka na ljudsko zdravlje, odnosno poteškoćama koje mogu nastati u slučaju nedovoljnog unosa ovog minerala.
Osim navedenog, u junećem mesu nalazi se i HEM gvožđe, zbog čega se junetina konzumira u cilju prevencije i lečenja anemije.
Napokon, juneće meso sadrži i konjugovanu linoleinsku kiselinu, koja može da ti pomogne da se oslobodiš masnih naslaga.
Uticaj gulaša na kilažu
Ukoliko gulaš želiš da pretvoriš u dijetalni obrok, onda ga pripremaj bez priloga i obrati pažnju na količinu masti koju koristiš u njegovoj pripremi.
U tu svrhu izbegavaj korišćenje biljnih ulja, koja su nestabilna na visokim temperaturama, a unos svinjske ili druge masti životinjskog porekla svedi na minimum.
Savetujemo ti da gulaš pripremaš uz minimalnu količinu dodate masnoće, i to na mastima koje se prirodno nalaze u junećem mesu.
Ako ispoštuješ sve navedene savete, onda gulaš slobodno možeš da jedeš i na dijeti.
Tvoj OneFit