Dvopek čine kriške hleba koje se peku sa obe strane, dok ne dobiju zlatno-žutu boju i postanu hrskave.
Još u doba starog Rima stari hleb se umakao u sokove od hrane i podgrevao za jelo, a ova praksa nastavljena je i u srednjem veku.
Francuzi su kasnije izgradili kult pravljenja tost hleba sličnog dvopeku, zbog čega se 28. novembar svake godine u Francuskoj slavi kao nacionalni Dan francuskog tost hleba.
Što se dvopeka tiče, on se najčešće pravi od brašna, jaja i šećera, mada postoje različite varijante recepta za njegovu pripremu.
Nutritivna vrednost dvopeka na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 426 kCal |
Proteini | 10 g |
Ugljeni hidrati | 74 g |
Šećeri | 13 g |
Vlakna | 2,5 g |
Masti | 10 g |
od kojih zasićene | 2,5 g |
Koliko kalorija ima dvopek?
Dvopek ima više kalorija nego običan hleb, uključujući i tost hleb.
U 100 g dvopeka ima 426 kalorija, ista količina tost hleba ima 313 kalorija, a 100 g običnog belog hleba sadrži 265 kalorija.
Inače, osnovna razlika između dvopeka i tosta je u tome što je dvopek tvrd i unapred obostrano pečen hleb, dok je tost mekan hleb koji se peče neposredno pre konzumacije.
Koliko dvopek ima proteina?
Dvopek se ubraja u namirnice koje su solidan izvor proteina.
Kao što možeš da vidiš u tabeli, 100 g dvopeka sadrži 10 g proteina.
Treba istaći da klasičan dvopek sadrži gluten, osim ukoliko se za njegovu pripremu ne koriste bezglutenske žitarice.
Iz ovog razloga, dvopek napravljen od žitarica koje u sebi imaju gluten nije pogodan za osobe koje imaju intoleranciju na gluten ili celijakiju.
Koliko dvopek ima ugljenih hidrata?
U 100 g dvopeka nalazi se čak 74 g ugljenih hidrata, od čega 13 g čine šećeri.
Visoka količina ugljenih hidrata u dvopeku posledica je dodavanja šećera tokom pripreme ove vrste hleba.
Korisno je i da znaš da ista količina tost hleba sadrži 56 g, a belog hleba 49 g ugljenih hidrata.
Kada biraš dvopek za doručak ili bilo koji drugi obrok, obrati pažnju na vrstu i kvalitet žitarica od kojih je napravljen.
Koliko dvopek ima masti?
Budući da se najčešće pravi od jaja i dodate masnoće, dvopek ima nešto veći sadržaj masti od tost hleba i klasičnog hleba.
Zahvaljujući tome, u 100 g dvopeka obično ima oko 10 g masti.
Poređenja radi, ista količina tost hleba sadrži 4,3 g masti, a belog hleba 3,2 g masti.
Dobra vest je da većinu masti u dvopeku čine mononezasićene masti, kojih ima 4,2 g na 100 g ove namirnice.
Takođe je dobro da znaš da dvopek ne sadrži trans masti, ali u njemu zbog prisustva jaja u maloj količini postoji holesterol.
Koliko dvopek ima vlakana?
Dvopek u osnovi sadrži malo vlakana, pri čemu se njihov sadržaj povećava kod integralnih vrsta dvopeka.
Naima, u 100 g dvopeka nalazi se oko 2,5 g vlakana.
Većina vlakana u dvopeku čine nerastvorljiva vlakna, koja se tipično mogu naći u žitaricama.
Budući da dvopek od integralnog brašna ima više vlakana, on predstavlja zdraviju hranu u odnosu na dvopek za čiju pripremu se koristi belo brašno.
Uticaj dvopeka na zdravlje
Dvopek obiluje ugljenim hidratima i kao takav predstavlja značajan izvor energije za tvoje telo.
Što se mikronutrijenata tiče, u dvopeku se nalaze:
- Vitamini B kompleksa
- Magnezijum
- Gvožđe
Zna se da kompleks B vitamina pomaže regulaciju metabolizma i nervnog sistema, dok gvožđe i magnezijum podstiču jačanje imuniteta i održavanje nivoa kiseonika u krvi.
Mnogim vrstama kupovnog dvopeka dodaju se šećeri, konzervansi i veštački aditivi.
Zbog toga, savetujemo ti da dvopek spremaš kod kuće, po mogućstvu od intergralnog brašna.
Dokazano je da zdrave vrste hleba pozitivno utiču na zdravlje crevne flore, zbog čega je važno da obratiš pažnju na to koji hleb jedeš.
Integralni dvopek sadrži više vlakana, proteina i mikronutrijenata u odnosu na dvopek koji se pravi od belog hleba, što ga čini boljim izborom hranljivih materija.
Uticaj dvopeka na kilažu
Dvopek je veoma kaloričan i ne preporučuje se osobama koje značajno žele da redukuju svoju telesnu težinu.
Srećna okolnost je ta da je dvopek zapravo hleb bez vode, što ga ubraja u zasitne namirnice koje se jedu u malim količinama.
Osim toga, dvopek se veoma lako vari, ne iritira creva i podstiče pravilan rad tvog sistema organa za varenje.
Na kraju, može se zaključiti da je dvopek dobar izvor energije i hranljivih materija, i zato se ponajviše preporučuje osobama koje treniraju ili se aktivno bave sportom.
Tvoj OneFit