“Trans masti su zapravo metabolički otrov.”
Valter Vilet epidemiolog, nutricionista i profesor medicine na Harvardu
Postoji mogućnost da ti trans masti nisu potpuno nepoznata tema.
Moguće je i da znaš da su trans masti uglavnom nezdrave, ali nemaš informaciju zašto je to tako.
Iako se poslednjih godina povećala svest javnosti o štetnom uticaju trans masti, one još uvek predstavljaju ozbiljnu pretnju po tvoje zdravlje.
Pročitaj ovaj OneFit blog post da se detaljno informišeš o tome šta su trans masti i kako da ih izbegneš.
Šta su trans masti?
Trans masti ili trans masne kiseline spadaju u masne kiseline.
Što se tiče podele, trans masti mogu se javiti u dva oblika:
- Prirodne trans masti
- Veštačke trans masti
Prirodne trans masti nalaze se u mesu i mlečnim proizvodima preživara, kao što su goveda, ovce i koze.
Ovaj oblik trans masti stvara se prirodnim putem kada bakterije u stomaku preživara vare travu.
Prirodne trans masti čine 3–7% ukupne masti u mlečnim proizvodima, kao što su mleko i sir, 3–10% u govedini i jagnjetini, i svega 0–2% u piletini i svinjetini.
Ipak, ne treba da brineš ukoliko si ljubitelj mesa i mlečnih proizvoda budući da je nekoliko naučnih studija pokazalo da umereni unos prirodnih masti nema štetnih dejstava.
Najpoznatija vrsta prirodnih trans masti, konjugovana linolna kiselina (CLA), nalazi se u mlečnoj masti, smatra se korisnom i prodaje se kao dodatak ishrani.
Veštačke trans masti, poznate kao industrijske trans masti ili delimično hidrogenizovane masti, opasne su po tvoje zdravlje.
Ove masti nastaju kada se biljna ulja hemijski izmene tako da ostanu čvrsta na sobnoj temperaturi.
Hidrogenizacija je proces tokom kojeg se biljnom ulju dodaje hidrogen, usled čega ono postaje delimično hidrogenizovano ulje.
Uprkos činjenici da su veštačke trans masti štetne po zdravlje, proizvođači hrane ih koriste zbog toga što su trans masti jednostavne za upotrebu, jeftine za proizvodnju i imaju dug rok trajanja.
Zašto su trans masne kiseline štetne?
Trans masne kiseline su na lošem glasu zbog pogubnog uticaja koji imaju po ljudsko zdravlje.
Brojne opservacijske studije i klinička ispitivanja sugerišu da veštačke trans masne kiseline značajno povećavaju rizik od bolesti srca.
Niz kliničkih studija pokazao je da ljudi koji konzumiraju trans masti, i ne unose druge masti ili namirnice bogate ugljenim hidratima, beleže značajno povećanje LDL (lošeg) holesterola bez odgovarajućeg porasta HDL (dobrog) holesterola.
Sa druge strane, pokazano je da većina ostalih masti istovremeno povećava i LDL i HDL.
Zamena ostalih masti u ishrani trans mastima značajno povećava odnos ukupnog i HDL holesterola i negativno utiče na lipoproteine, što sve povećava rizik od pojave srčanih bolesti.
Naučne studije pokazuju da su trans masti povezane sa povišenim markerima zapaljenja, posebno kod ljudi koji imaju višak kilograma i žele da saznaju odgovor na pitanje kako smršati.
Smatra se da trans masti mogu da oštete unutrašnji sloj zidova krvnih sudova, poznatiji kao endotelijum.
Iako su rezultati ispitivanja na ljudima pomešani, sugeriše se da trans masti mogu da utiču na pojavu insulinske rezistencije i dijabetes tipa 2.
U velikoj naučnoj studiji obavljenoj na preko 80000 žena primećeno je da one koje su pojele najviše trans masti imaju 40% veći rizik od pojave dijabetesa.
Ipak, dve slične studije nisu otkrile vezu između unosa trans masti i dijabetesa, te se ne može 100% tvrditi da su trans masti direktno povezane sa nastankom dijabetesa.
Kako da izbegneš trans masne kiseline u hrani?
Izbeći trans masne kiseline u potpunosti naizgled deluje nemoguće.
Međutim, čak i ukoliko samo značajno smanjiš unos trans masti, svom organizmu učinićeš veliku uslugu.
Delimično hidrogenizovana biljna ulja najveći su izvor trans masti u ishrani jer su jeftina za proizvodnju i imaju dug rok trajanja.
Imajući to u vidu, evo i spiska namirnica u kojima dominiraju trans masne kiseline:
- Hidrogenizovana biljna ulja
- Pojedine vrste kokica za mikrotalasnu rernu
- Određeni margarini i biljna ulja
- Pržena brza hrana
- Pekarski proizvodi
- Krema za kafu bez mleka
- Čips, pice i keks (u manjim količinama)
Prerađena hrana koja sadrži delimično hidrogenirano biljno ulje najbogatiji je izvor trans masti u ishrani.
Jedno američko istraživanje na temu prodaje sojinih ulja i ulja od uljane repice u prodavnicama otkrilo je da su 0,56 – 4,2% masti u njima trans masti, bez ikakvih naznaka o tome na ambalažama proizvoda.
Shodno svemu navedenom, OneFit tim sertifikovanih nutricionista preporučuje ti da smanjiš količinu prerađene hrane u svojoj ishrani.
Zaključak
U ovom blog postu opisali smo šta su trans masti i zašto su trans masne kiseline štetne.
Ukazali smo i na to da je većina trans masti u zapadnjačkoj prehrambenoj industriji opasna po tvoje zdravlje.
Naveli smo razlike između prirodnih trans masti iz namirnica životinjskog porekla čiji se umeren unos preporučuje i veštačkih trans masti koje su povezane sa raznim zdravstvenim problemima.
Najmudriji način da izbegneš trans masti u ishrani i sačuvaš svoje zdravlje je da naručiš svoj lični OneFit plan ishrane.
Za ishranu bez trans masti,
Tvoj OneFit