Baš kao i gulaš, i paprikaš je mađarsko jelo, čiji osnovni sastojak je crveni ili beli krompir.
Osim krompira, u paprikaš se tradicionalno dodaju meso, crni luk i razni začini.
Zanimljivo je da paprikaš svoj naziv ne duguje krompiru, nego namirnici koja je zaštitni znak mađarske kuhinje, a to je mlevena paprika.
Inače, paprika je mađarska reč za biljku koju je iz Centralne Amerike u Evropu doneo Kristifor Kolumbo.
Nutritivna vrednost paprikaša na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 97 kCal |
Proteini | 2 g |
Ugljeni hidrati | 11 g |
Šećeri | 0,0 g |
Vlakna | 4,5 g |
Masti | 6 g |
Koliko kalorija ima paprikaš?
Prema tradiciji, krompir paprikaš predstavlja čorba koja se priprema od krompira, crnog luka i brašna, uz dodatak začina, odnosno mlevene paprike, soli i bibera.
Krompir paprikaš spada u zasitna jela koja sadrže vrlo malo kalorija.
Porcija od 100 g paprikaša ima svega 97 kalorija.
Imaj na umu da dodavanjem mesa u ovu čorbu povećavaš kalorijsku vrednost paprikaša, i to srazmerno broju kalorija koje sadrži meso u paprikašu.
Koliko paprikaš ima proteina?
Krompir paprikaš se spada u namirnice bogate proteinima.
U količini od 100 g paprikaša ima svega 2 g proteina.
Ukoliko želiš da od krompir paprikaša napraviš obrok bogatiji proteinima, sve što je potrebno da uradiš je da prilikom pripreme dodaš meso.
Uz paprikaš najbolje idu pileće belo meso, junetina, ili kobasica od svinjskog mesa.
Koliko paprikaš ima ugljenih hidrata?
Paprikaš sadrži 11 g ugljenih hidrata, koji uglavnom potiču iz krompira, a u manjoj meri iz luka i brašna.
Upravo je skrob, složeni ugljeni hidrat koji dominira sastavom krompira, razlog zbog kojeg ova naizgled lagana čorba predstavlja veoma zasitan obrok.
Koliko paprikaš ima masti?
Količina od 6 g masti u 100 g paprikaša potiče od masnoća koje koristiš u njegovoj pripremi, budući da krompir, crni luk, brašno i začini sadrže zanemarljive količine ovog makronutrijenta.
Iako se za pripremu paprikaša najčešće upotrebljava suncokretovo ulje, savetujemo ti da upotrebu biljnih ulja izbegavaš.
Naš savet je da paprikaš pripremaš na svinjskoj ili drugoj masti životinjskog porekla, budući da su takve masti otpornije na visoke temperature koje nastaju tokom procesa pripreme hrane.
Koliko paprikaš ima vlakana?
Krompir je glavni sastojak u paprikašu, a većina njegovih vlakana nalazi se u kori, koja se ljušti i odbacuje pre pripreme.
Vlakna u paprikašu potiču još i iz crnog luka i brašna, koji se takođe koriste kao sastojci za ovo jelo.
U porciji od 100 g paprikaša ima oko 4,5 g vlakana, i zato se može zaključiti da je paprikaš jelo sa solidnim udelom vlakana.
S druge strane, visok sadržaj vode u paprikašu ovu čorbu čini obrokom koji se lako i brzo vari.
Uticaj paprikaša na zdravlje
Što se uticaja paprikaša na zdravlje tiče, najpre ćemo da se osvrnemo na sastojak po kojem je paprikaš dobio naziv.
Mlevena paprika fenomenalan je biljni izvor vitamina A, odnosno karotenoida koji se u tvom organizmu pretvaraju u vitamin A.
Jedna polovina svetske populacije ima genetske predispozicije da u svom organizmu transformiše beta-karotene u vitamin A.
Kod druge polovine stanovništva, beta-karoteni ostaju “samo” snažan antioksidans, koji osim što popravlja štetu koju ćelijama nanose slobodni radikali, čuva zdravlje srca, očiju i kože.
Jedno istraživanje pokazalo je da slatka paprika ima super uticaj na organizam, a u paprikaš ćeš, ako slušaš savete starih domaćica, staviti barem dve kafene kašičice mlevene paprike.
Ipak, budući da je paprikaš u osnovi čorba od krompira, osvrnućemo se i na to kako krompir utiče na tvoje zdravlje.
Moguće je da već znaš da rezistentni skrob u krompiru pomaže regulaciju nivoa šećera u krvi i ublažava insulinsku rezistenciju.
Zato ti savetujemo da rado pojedeš i ohlađeni paprikaš, jer je najbolji izvor rezistentnog skroba hladni, kuvani krompir.
Osim toga, krompir je poznat i kao namirnica koja sadrži:
- Kalijum
- Vitamin C
- Folate
- Vitamin B6
- Mangan
Premda se većina minerala nalazi u kori krompira, oljušten krompir sadrži i polifenole, bioaktivna jedinjenja iz grupe antioksidanata.
Uticaj paprikaša na kilažu
Kuvana jela, poput paprikaša, sadrže puno vode koja povoljno utiče na rad tvoje probave.
Iz istog tog razloga, kuvana jela se preporučuju osobama koje se nalaze na dijeti.
Paprikaš je zasitno niskokalorično jelo, koje ne opterećuje tvoje organe za varenje, i zato ti savetujemo da ga uvrstiš u svoju ishranu.
Ukoliko želiš da svojim mišićima obezbediš dobar priliv proteina, onda paprikaš spremaj sa kvalitetnim organskim mesom.
Tvoj OneFit