Suncokretovo ulje: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

May 16, 2021

Suncokretovo ulje koje najčešće možeš da kupiš u prodavnici, i koje mnogi smatraju jednom od takozvanih osnovnih namirnica, najčešće se industrijski proizvodi.

To znači da se tako dobijeno suncokretovo ulje proizvodi od suncokretovog semena, korišćenjem metoda presovanja i ekstrakcije, uz naknadni proces rafinacije.

Za razliku od toga, hladno ceđeno suncokretovo ulje znatno je ređe, ali i skuplje, zbog čega se ređe konzumira.

U ovom članku objasnićemo na koji način suncokretovo ulje utiče na tvoje zdravstveno stanje i fizički izgled.

Nutritivna vrednost suncokretovog ulja na količinu od 100 g

Energetska vrednost 884 kCal
Proteini 0 g
Ugljeni hidrati 0 g
Šećeri 0 g
Vlakna 0 g
Masti 100 g
od kojih zasićene 10,3 g

Koliko kalorija ima suncokretovo ulje?

Suncokretovo ulje u potpunosti se sastoji od masti, od kojih potiču sve kalorije koje ova namirnica sadrži.

Količina od 100 g suncokretovog ulja ima čak 884 kalorije.

Ova informacija neće te iznenaditi, ako imaš u vidu da samo 1 g masti sa sobom nosi čak 9 kalorija.

Vredi znati, naročito ako dosta koristiš suncokretovo ulje u pripremi hrane, da će svaki gram ovog ulja značajno povećati kalorijsku vrednost tvog obroka.

Koliko suncokretovo ulje ima masti?

Kao što smo naveli, količinu od 100 g suncokretovog ulja ima 100 g masti.

Od toga, samo 10,3 g masnoća čine zasićene masne kiseline, dok nešto manje od 90 g otpada na mononezasićene i polinezasićene masti.

Za dobro zdravlje važno je da unos ovih masnih kiselina bude uravnotežen, što u modernim dijetama nije slučaj, jer većina unosi znatno više omega-6 nego omega-3 masnih kiselina.

Uticaj suncokretovog ulja na zdravlje

Suncokretovo ulje nema uvek isti sastav, i u zavisnosti od proizvođača, u njemu mogu u manjoj ili većoj meri da dominiraju mononezasićene ili polinezasićene masne kiseline.

Suncokretovo ulje sa dominantnim udelom oleinske kiseline, koja spada u mononezasićene masne kiseline, ubraja se u zdrave masti i ulja.

Nauka je potvrdila da mononezasićene masne kiseline mogu da budu jedan od odgovora na pitanje kako smanjiti holesterol u krvi, a time i rizik od pojave srčanih oboljenja.

Suncokretovo ulje u kojem dominira alfa-linoleinska kiselina, koja spada u polinezasićene masne kiseline, generalno nije dobro za tvoje zdravlje.

Razlog leži u tome što ova masna kiselina nije otporna na visoke temperature koje nastaju u procesu pripreme hrane, posebno onda kada se suncokretovo ulje koristi za prženje.

Na visokim temperaturama, suncokretovo ulje otpušta toksične gasove aldehide, pri čemu se njihova koncentracija povećava uporedo sa povećavanjem temperature kuvanja.

Zbog ove i drugih naučnih studija, lekari preporučuju stabilnija biljna ulja za pripremu hrane, sa manjim procentom polinezasićenih masnih kiselina, poput palminog ulja i ulja od avokada.

Uticaj suncokretovog ulja na kilažu

S obzirom na to da je suncokretovo ulje u celosti sačinjeno od masnoća, što je tipična odlika ulja, ne iznenađuje podatak da ova namirnica nije prijatelj tvoje linije.

Ukoliko brojiš kalorije, neophodno je da konzumaciju suncokretovog ulja svedeš na minimum, te da svoje obroke pripremaš bez dodatnih masnoća.

Međutim, to važi čak i ako nisi na restriktivnoj dijeti za mršavljenje, jer unos suncokretovog ulja može da ima i negativan uticaj na zdravlje.

Ako si u prilici, savetujemo ti da radije konzumiraš kokosovo ulje ili maslinovo ulje nego ulje od suncokreta.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020