Uprkos tome što se kobasica može napraviti od bilo koje vrste mesa, ovaj mesni specijalitet najčešće se proizvodi od mlevenog svinjskog ili goveđeg mesa.
Većina zdravih verzija kobasica pravi se od proteina biljnog porekla ili od nemasnog mesa, kao što je recimo živinsko.
Osim mesa i mesnih nusproizvoda, kobasica često sadrži i dodatne sastojke u vidu bilja, začina, povrća i voća.
U kobasice se takođe dodaje i so koja ovim namirnicama obezbeđuje kompaktnost, a u ovom članku otkrićemo ti još neke interesantne detalje o nutritivnom profilu kobasica.
Nutritivna vrednost kobasice na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 254 kCal |
Proteini | 23,94 g |
Ugljeni hidrati | 1,41 g |
Šećeri | 0 g |
Vlakna | 0 g |
Masti | 16,9 g |
od kojih zasićene | 4,93 g |
Koliko kalorija ima kobasica?
Kobasica je bogata kalorijama, koje mahom potiču iz masti.
Porcija od 100 g svinjske kobasice sadrži oko 254 kalorije, ista porcija goveđe kobasice sadrži 340, a ćureće i pileće oko 170 kalorija.
Ako voliš da jedeš kobasice, imaj u vidu da je neophodno da ih unosiš u umerenim količinama.
Savetujemo ti takođe da se uvek odlučiš za unos onih vrsta kobasica koje sadrže malo masti.
Koliko kobasica ima proteina?
Iako količina proteina zavisi od vrste kobasice koju jedeš, znaj da kobasica spada u namirnice bogate proteinima.
Porcija od 100 g svinjske kobasice sadrži 23,94 g proteina.
Korisno je da znaš da ćureća kobasica sadrži više proteina, a manje zasićenih masti nego svinjska, goveđa i pileća kobasica.
Preporučujemo ti da prilikom kupovine kobasica, proveriš sadržaj zasićenih masti koje se u njima nalaze.
Koliko kobasica ima ugljenih hidrata?
Meso, uključujući i kobasicu, prirodno ne sadrži ugljene hidrate ili ih sadrži u veoma malim količinama.
Međutim, ugljeni hidrati ponekad mogu da budu prisutni u kobasicama, te tako u 100 g svinjske kobasice može da se nađe 1,41 g ugljenih hidrata.
Ovi ugljeni hidrati uglavnom potiču od začina, aroma i drugih dodataka koji se koriste u proizvodnji kobasica.
Nekim vrstama kobasica dodaju se voće, šećeri ili sir, usled čega one mogu da sadrže različite količine ugljenih hidrata.
Koliko kobasica ima masti?
Kobasica se svrstava u hranu bogatu mastima.
Porcija od 100 g svinjske kobasice sadrži 16,9 g masti.
Od toga, najveći udeo odlazi na zasićene masti koje podižu loš LDL holesterol.
Zanimljivo je da goveđa kobasica sadrži najviše zasićenih masti, dok pileća i ćureća kobasica imaju najmanje zasićenih masnih kiselina.
Koliko kobasica ima vlakana?
U kobasicama nema vlakana, što inače važi za proizvode životinjskog porekla.
Međutim, u neke vrste kobasica ubacuju se dodaci kao što su suva jabuka, kukuruzni sirup, kukuruzni skrob i sojino brašno.
Zahvaljujući ovim dodatnim sastojcima koji mogu da sadrže vlakna, u kobasicama se ponekad mogu naći minimalne količine vlakana.
Uticaj kobasice na zdravlje
Budući da se u proizvodnji kobasica koriste različite vrste mesa i delova životinja, nije lako utvrditi da li je kobasica zdrava ili nezdrava namirnica.
Ipak, postoji nemali broj stručnih izvora u kojima se navodi da prerađeno meso poput kobasica nije zdrava hrana.
Vrsta kobasice koju odabereš može da utiče na njen efekat po tvoje zdravlje, i zato uvek treba da se odlučiš za unos zdravijih varijanti kobasica.
Mnogi stručnjaci smatraju da previše crvenog i prerađenog mesa može da dovede do pojave raka i hroničnih bolesti, kao što su dijabetes i srčana oboljenja.
Prerađenom mesu poput kobasica često se dodaju nitrati i nitriti, hemijska jedinjenja koja funkcionišu kao konzervansi.
U nepovoljnim okolnostima konzervansi u tvom telu mogu da se transformišu u kancerogena jedinjenja.
S druge strane, u kobasicama se nalaze i razni vitamini i minerali, kao što su:
- Vitamin B12
- Vitamin B1
- Selen
- Vitamin B3 (niacin)
- Cink
- Holin
- Fosfor
- Gvožđe
- Kalijum
Uticaj kobasice na kilažu
Kobasica nije najbolji saveznik za održavanje tvoje zdrave telesne težine, jer često sadrži puno masti.
Ako si aktivan vežbač, onda će te obradovati saznanje da kobasica obiluje proteinima koji su bitni za izgradnju i popravku tvojih mišića.
Kao i uvek, ključ je u umerenosti i kombinovanju unosa malih količina kobasice sa jedenjem zdravijih vrsta namirnica.
Na kraju, savetujemo ti da nabavljaš isključivo domaće vrste kobasica, jer su kupovne kobasice prepune aditiva i drugih štetnih sastojaka.
Tvoj OneFit