Pica: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Jul 16, 2021

Pica je brza, lagana i izuzetno popularna hrana među pripadnicima svih starosnih grupa.

Poreklo pice vodi nas u antička vremena, kada su Stari Grci i Egipćani picu konzumirali poput somuna, koristeći za preliv maslinovo ulje i začine.

„Moderna pica“ kakvu danas poznajemo nastala je u Napulju u Italiji, kada je krajem 18. veka u nju konačno dodat paradajz.

Imaj u vidu da pica može da se ubroji u zdrava gotova jela, pod uslovom da izbegavaš verziju sa rafinisanim brašnom i obrađenim mesnim proizvodima.

Nutritivna vrednost pice na količinu od 100 g

Energetska vrednost 266 kCal
Proteini 11 g
Ugljeni hidrati 33 g
Šećeri 3,6 g
Vlakna 2,3 g
Masti 10 g
od kojih zasićene 4,5 g

Koliko kalorija ima pica?

Pica je kalorična hrana, mada broj kalorija zavisi od vrste pice koju jedeš.

Kalorije i hranljivost pice mogu značajno da se razlikuju u zavisnosti od dodataka, načina pripreme, kore i veličine parčeta pice.

Pica sadrži oko 266 kalorija na 100 g namirnice, pri čemu ovde mislimo na klasičnu picu kaprićozu.

Prosečno parče pice kaprićoze sadrži između 250 i 350 kalorija.

Međutim, ako se na standardno parče pice dodaju još i majonez, kisela pavlaka i razni prelivi, znaj da tada broj kalorija po parčetu pice može da ode i do 500 kCal.

Koliko pica ima proteina?

Pice sa sirom mogu se značajno razlikovati kada je u pitanju sadržaj proteina, u zavisnosti od sastojaka u kori, kao i od toga u kojoj količini i koji sir se koristi.

Naime, porcija od 100 g pice sadrži oko 11 g proteina.

Kao što smo naveli, sadržaj proteina u pici najviše potiče od sira, mesnih prerađevina i pečurki, ali i od brašna koje se koristi.

S tim u vezi, korisno je da znaš da pice koje se prave od integralnog brašna mogu da ti obezbede viši sadržaj proteina po porciji.

Koliko pica ima ugljenih hidrata?

Pica spada u namirnice bogate ugljenim hidratima, što je i logično budući da je u njenoj osnovi kora od brašna.

Naime, pica sadrži čak 33 g ugljenih hidrata na 100 g namirnice.

Mnoge vrste pice koje možeš da kupiš sadrže i dodati beli šećer, što drastično povećava udeo ugljenih hidrata u njima.

Ako želiš da unosiš zdrave ugljene hidrate, uvek se odluči za picu čija se kora pravi od integralnog brašna.

Koliko pica ima masti?

Pica sadrži dosta masti, a ukoliko u nju dodaš i razne masne prelive, sadržaj masti će biti još veći.

Pica ima 10 g masti u porciji od 100 g namirnice, pri čemu 4,5 g od toga čine zasićene masti.

Visok sadržaj masti u pici uglavnom potiče od zasićenih masti, a podsećamo te da prekomeran unos zasićenih masti može da poveća rizik od razvoja srčanih bolesti.

Koliko pica ima vlakana?

Budući da se u pripremi pica uglavnom koristi rafinisano belo pšenično brašno, ne čudi to što pica ne može da ti obezbedi značajnu dozu vlakana.

Kao što možeš da vidiš u tabeli, količina od 100 g pice sadrži 2,3 g vlakana.

Dobra vest je da ćeš korišćenjem integralnog umesto rafinisanog pšeničnog brašna dodati znatno više vlakana u svoju porciju pice.

Uticaj pice na zdravlje

Uticaj pice na zdravlje tema je mnogih istraživanja, a suština se zapravo svodi na to od kojih sastojaka se ovo italijansko jelo priprema.

Smrznute pice i pice koje možeš da kupiš u restoranima brze hrane mogu sadržati nezdrave sastojke poput konzervanasa, boja i loših masti.

Sve vrste pice, bez obzira na to kako su pripremljene, najčešće se prave od rafinisanog pšeničnog brašna i mesnih prerađevina koje su na lošem glasu.

Podsećamo te da bilo koja rafinisana vrsta brašna ima malo vlakana i da je manje zdrava opcija od integralnog brašna.

Međutim, pica može da ima i neke zdrave sastojke, poput sosa koji sadrži paradajz i pečurke, u koji uvek možeš da dodaš razno povrće.

Počev od kalcijuma u siru do raznih antioksidanata u sosu od paradajza, uključujući beta karoten, vitamin C i likopen, pica može da ti obezbedi mnoge hranljive sastojke.

Pored toga što sadrži puno kalorija i masti, pica sadrži i natrijum u količini od 500 do 700 mg po prosečnom parčetu pice.

Stručnjaci preporučuju da dnevni unos natrijuma ne bude preko 1.500 mg dnevno, zbog čega ne treba da preteruješ sa unosom pice.

Uticaj pice na kilažu

Budući da sadrži pregršt kalorija i masti, pica ne bi trebalo da se nađe u tvom jelovniku ukoliko planiraš da smršaš.

Pored toga, poznato je da unos rafinisanog pšeničnog brašna, od kojeg se uglavnom pravi kora za picu, podstiče pojavu gojaznosti.

Srećom, pica može da se pripremi na različite načine, i zato se odluči za što zdraviju i dijetalniju verziju, pre svega za onu koja sadrži integralno brašno i povrće.

Imajući u vidu navedeno, može se zaključiti da klasična pica nije baš najbolja opcija po tvoje zdravlje i kilažu, ali i da uvek možeš kod kuće da pripremiš zdraviju verzije pice.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020