![kisela pavlaka](https://onefit.rs/wp-content/uploads/2021/03/kisela-pavlaka.jpg)
Moguće je da već znaš da se pavlaka dobija odvajanjem mlečne masnoće iz pasterizovanog mleka.
Uz pomoć bakterijskih kultura, fermentacijom ove “obične” pavlake nastaje kisela pavlaka.
U procesu proizvodnje, kisela pavlaka se najčešće homogenizuje, dobijajući kremastu strukturu koja joj, zahvaljujući divnom ukusu, obezbeđuje mesto u raznim popularnim jelima.
Nutritivna vrednost kisele pavlake na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 205 kCal |
Proteini | 2,8 g |
Ugljeni hidrati | 3,5 g |
Šećeri | 3,5 g |
Vlakna | 0 g |
Masti | 20 g |
od kojih zasićene | 15 g |
Koliko kalorija ima kisela pavlaka?
Kisela pavlaka je umereno kalorična namirnica.
Porcija od 100 g kisele pavlake sadrži 205 kalorija, koje uglavnom potiču od mlečnih masti.
Masnoće dominiraju sastavom kisele pavlake, i zato je ona kaloričnija od mleka ili jogurta, kao i od mladog sira, ali je i dalje manje kalorična od kajmaka ili maslaca.
Koliko kisela pavlaka ima proteina?
Poredeći je sa nekim drugim mlečnim proizvodima, posebno sirevima, možemo reći da kisela pavlaka ne spada u namirnice bogate proteinima.
Štaviše, ova namirnica u svom sastavu ima više šećera nego proteina.
Porcija od 100 g kisele pavlake doneće ti 2,8 g proteina.
Na primer, u istoj količini jogurta od 2,8% mlečne masti ima 3,4 g proteina, što je više nego u kiseloj pavlaci.
Koliko kisela pavlaka ima ugljenih hidrata?
U 100 g kisele pavlake ima 3,5 g ugljenih hidrata.
Svi ugljeni hidrati u pavlaci su mlečni šećeri, poznatiji kao laktoza.
Koliko kisela pavlaka ima masti?
Kao što je već naglašeno, masti dominiraju nutritivnim profilom kisele pavlake.
Ukoliko pojedeš porciju od 100 g kisele pavlake, unećeš čak 20 g masti, od čega 15 g čine zasićene masne kiseline.
Srećom, naučna istraživanja u sve većoj meri dovode u pitanje tezu da su zasićene masti “krivac” za kardiovaskularna oboljenja, kako se dugo ranije mislilo.
Uticaj kisele pavlake na zdravlje
Kao i drugi mlečni proizvodi, kisela pavlaka spada u namirnice bogate kalcijumom, mineralom koji se “brine” o zdravlju tvojih kostiju.
Tu su i vitamini A i E, a posebno je značajan kompleks B vitamina, koji kisela pavlaka takođe sadrži.
Spomenuli smo i to da kisela pavlaka ima vrlo visok sadržaj masti, odnosno zasićenih masnih kiselina.
Zasićene masne kiseline su donedavno bile “glavni osumnjičeni u slučaju istrage” masnijih proizvoda od mleka.
Poslednje naučne studije sve više pokazuju da je konzumiranje mlečnih masti, i punomasnog mleka u odnosu na obrano mleko, zapravo dobro za srce.
Naime, tačno je da zasićene masti podižu nivo LDL-a, poznatog i kao loš holesterol.
Ipak, pokazalo se da nije sav LDL holesterol štetan po zdravlje srca, i da su zasićene masti zapravo zaslužne za regulaciju odnosa između “dobrih” i “loših” čestica unutar samog LDL holesterola, i to u korist ovih prvih.
Zasićene masti, takođe, podižu nivo HDL holesterola, koji štiti tvoje srce i arterije.
S tim u vezi, predlažemo ti da pročitaš naučno istraživanje koje se pozabavilo odnosom između zasićenih masti i zdravlja srca.
U mlečnim mastima se u prirodno rastvorenom stanju nalazi i D vitamin, koji se u obrano mleko i mleko sa niskim sadržajem masti veštački dodaje.
Iako se zvanične zdravstvene preporuke o unosu zasićenih masti nisu promenile, sve više naučnika traži da se to pitanje potegne, što će se verovatno u dogledno vreme i desiti.
Uticaj kisele pavlake na kilažu
Punomasno mleko i mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti povoljno utiču na održavanje zdrave telesne težine.
Čak 11 od 16 naučnih studija konzumaciju mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti dovelo je u vezu sa smanjenim rizikom od pojave gojaznosti.
Ipak, masti u kiseloj pavlaci obiluju kalorijama, i zato je važno da ovu ukusnu i kremastu namirnicu jedeš u umerenim količinama.
Što se tiče ostalih mlečnih proizvoda, ukoliko si na dijeti i želiš da smršaš, bolji izbor od kisele pavlake predstavlja mladi sir.
Mladi sir ima gotovo duplo manje kalorija, sadrži manje masti i znatno više proteina od kisele pavlake.
Namirnice bogate proteinima poznate su i po tome što ti pružaju osećaj sitosti, a to smanjuje unos kalorija u ostalim dnevnim obrocima.
Tvoj OneFit