Izraz girice predstavlja kolektivni naziv za sitnije vrste riba koje se prvenstveno koriste kao mamac za pecanje.
Reći da pod girice spadaju papaline, sardine ili inćuni nije nužno pogrešno, iako bi takva izjava mogla da te uvede u raspravu sa ponekim iskusnim ribolovcem ili pomorcem.
Iako o kategorizaciji postoje različita mišljenja, većina se ipak slaže u oceni da mirisu prženih girica malo ko može da odoli.
U ovom tekstu saznaćeš više o nutritivnim vrednostima girice i njihovom uticaju na tvoje telo i celokupno zdravlje.
Nutritivna vrednost girica na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 86 kCal |
Proteini | 19 g |
Ugljeni hidrati | 0 g |
Šećeri | 0 g |
Vlakna | 0 g |
Masti | 28 g |
od kojih zasićene | 0 g |
Koliko kalorija imaju girice?
Kalorijska vrednost girica varira u zavisnosti od načina pripreme.
U restoranima i štandovima brze hrane pretežno su zastupljene girice pržene u ulju.
U 100 g girica prženih u ulju nalazi se 350 kCal.
Veliki uticaj na navedenu visoku kalorijsku vrednost ima ulje u kojem se girice prže.
Girice pečene na roštilju mnogo su zdravija opcija, budući da 100 g tako spremljenih girica sadrži samo 178 kCal.
Imaj u vidu da između ukusa girica spremljenih na roštilju i ulju nema značajnih razlika, što se odnosi i na sadržaj makronutrijenata u njima.
Koliko girice imaju proteina?
Kao i svaka druga vrsta ribe, girice predstavljaju izvanredan izvor proteina.
U 100 g girica ima 19 g proteina životinjskog porekla, bogatih svim esencijalnim amino-kiselinama koje su tvojem telu potrebne da normalno funkcioniše.
Zbog toga, girice spadaju u kvalitetnu proteinsku hranu i preporučuju se u okviru raznih tipova zdrave ishrane.
Ovo se odnosi isključivo na girice spremljene na roštilju, zbog čega ti savetujemo da izbegavaš unos girica prženih u biljnom ulju, koje podižu nivo loših masti u organizmu.
Koliko girice imaju masti?
Girice ne sadrže ugljene hidrate i vlakna, već se u njima pored proteina mogu pronaći još samo masti
Naime, količina od 100 g prženih girica sadrži 28 g masti.
Od tog broja, veoma mali procenat odnosi se na zasićene masne kiseline, koje potiču iz samog ulja u kojem se girice prže.
Dobra vest je da u giricama dominiraju omega-3 masne kiseline, neophodne za optimalno funkcionisanje organizma.
Uticaj girica na zdravlje
Girice spadaju u grupu masnih riba u kojoj se nalaze i pastrmka, tunjevina, haringa, sardina, losos.
Kao i druge masne ribe, i girice imaju izuzetan uticaj po tvoje zdravlje, budući da:
- Smanjuju loš holesterol i trigliceride u tvojoj krvi, a povoljno utiču na kardiovaskularni sistem
- Sadrže kalcijum koji jača tvoje kosti i bitan je za funkciju nervnog sistema
- Sadrže vitamin D i vitamin B12, koji su važni za nesmetan rad tvog organizma
Kao i ostale sitne ribe, girice sadrže veoma malo žive i drugih kontaminenata, u odnosu na pojedine veće vrste riba.
Nažalost, sadržaj žive u većini riba koje se koriste u ljudskoj ishrani osnovni je razlog zbog kojeg se prekomeran unos ribe ne preporučuje.
Iako nemaju trenutan efekat na zdravlje, dugotrajna izloženost kontaminentima iz riba može da bude opasna po tvoje zdravlje.
Velike ribe sadrže veće količine teških metala, dok su girice daleko bezbednije za konzumiranje, čak i u većim količinama.
Uticaj girica na kilažu
Girice su vrhunski saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma, pod uslovom da ih jedeš u umerenim količinama.
To znači da treba da izbegavaš unos girica prženih u dubokom ulju, zbog čega kupovina girica prženih u fritezi nije najsrećniji zbor za tvoje zdravlje.
Iz istog razloga, pečenje girica u rerni ili na roštilju mnogo je bolji način pripreme ove vrste ribe.
Preporučujemo ti da girice konzumiraš pre ili posle treninga, jer ćeš na taj način maksimalno da iskoristiš hranljive materije koje se u njima nalaze
Tvoj OneFit