Iako je ruska salata poznata kao tradicionalno jelo na prostorima gde žive Rusi, ovaj specijalitet ogromnu popularnost uživa i u zemljama Balkana.
Originalnu verziju ruske salate osmislio je 1860-ih godina Lusijen Olivijer, kuvar belgijskog porekla, dok je radio u jednom od najčuvenijih moskovskih restorana Ermitaž.
Nedugo nakon toga, ‘’Olivijerova salata’’ ili ruska salata, brzo je postala izuzetno popularna i danas se bez nje teško može zamisliti priprema slava i rođendana na našim prostorima.
Dok u istočnoj Evropi postoje razne varijacije ove salate, u sve recepte idu isti osnovni sastojci, kao što su krompir, jaja, šargarepa, kiseli krastavci, grašak i preliv na bazi majoneza.
Nutritivna vrednost ruske salate na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 171,5 kCal |
Proteini | 4,6 g |
Ugljeni hidrati | 5,1 g |
Šećeri | nemamo trenutno podatak |
Vlakna | nemamo trenutno podatak |
Masti | 14,9 g |
od kojih zasićene | nemamo trenutno podatak |
Koliko kalorija ima ruska salata?
Ruska salata spada u prilično kalorične obroke.
Porcija od 100 g ruske salate sadrži 171,5 kalorija.
Od toga, većina kalorija potiče od masti, pri čemu navedena gramaža ruske salate može da ti obezbedi oko 10% dnevnog unosa kalorija u ishrani koja obuhvata unos od 2000 kalorija.
Koliko ruska salata ima proteina?
Ruska salata sadrži 4,6 g proteina na 100 g jela.
Na sadržaj proteina najviše utiču jaja iz majoneza, meso i mesni proizvodi, kao što su šunka, pileća prsa ili čak seckano pileće belo meso.
Budući da proteini u mesnim proizvodima imaju kompletan amino-kiselinski sastav, može se zaključiti da se u ruskoj salati nalaze veoma kvalitetni proteini.
Koliko ruska salata ima ugljenih hidrata?
Kako se za pripremu ovog gotovog jela koristi različito povrće, ne čudi zašto ruska salata može da ti obezbedi priličnu količinu ugljenih hidrata.
U 100 g ruske salate nalazi se 5,1 g ugljenih hidrata.
Što se tiče vrste ugljenih hidrata u ruskoj salati, dobro je da znaš da ovaj delikates ima najviše skroba, prostih šećera i vlakana.
Koliko ruska salata ima masti?
Ruska salata sadrži značajnu količinu masti.
U porciji od 100 g ruske salate ima 14,9 g masti.
Za ovakav sadržaj masti, u najvećoj meri zaslužan je majonez, koji se koristi za pripremu ruske salate.
Zbog mesnih proizvoda i majoneza koji se pravi od jaja, ruska salata sadrži zasićene masti i holesterol.
Koliko ruska salata ima vlakana?
Budući da se priprema od različitih vrsta povrća, ruska salata sadrži i izvesnu količinu vlakana.
Vlakna u ishrani pozitivno utiču na zdravlje tvog digestivnog trakta.
Iz tog razloga, veoma je važno da redovno unosiš hranu bogatu vlaknima.
Uticaj ruske salate na zdravlje
Ruska salata ne može da se uvrsti u najzdravija gotova jela, iako sadrži sastojke koji mogu pozitivno da utiču na tvoj organizam.
Najveći problem kod ruske salate jeste uticaj majoneza na zdravlje, budući da ovaj namaz ima puno masti i kalorija.
Kupovni majonez za rusku salatu sadrži puno zasićenih masti i aditiva, i zato je bolje da se odlučiš za domaći majonez koji možeš samostalno da napraviš.
S druge strane, ruska salata sadrži i razno povrće, koje može da ti pruži vlakna, vitamine, minerale i antioksidante.
Nesporno je da ovo jelo može da ti obezbedi sve važne makronutrijente, shodno čemu može da se svrsta u kompletne obroke.
Uticaj ruske salate na kilažu
Ukoliko paziš na kilažu, ruska salata spada u gotova jela čiji unos bi trebalo značajno da smanjiš.
Budući da obiluje mastima i kalorijama, unos ruske salate može loše da utiče na tvoju figuru.
Ukoliko ne možeš bez ove mnogima omiljene salate, onda prilikom pripreme koristi domaći majonez, čime ćeš smanjiti unos nezdravih masti.
Imajući u vidu da je ruska salata zasitan i kaloričan obrok, savetujemo ti da ovo jelo konzumiraš u umerenim količinama.
Tvoj OneFit