Pljeskavica: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Jun 09, 2021

Pljeskavica ili hamburger je popularno jelo u zemljama centralnog i istočnog Balkana, i pravi se od mlevenog crvenog mesa pečenog na roštilju.

Zanimljivo je da se za pripremu pljeskavice, pored svinjskog i junećeg mesa, može koristiti čak i ovčije meso.

Iako način pripreme pljeskavice varira zavisno od lokacije, na Balkanu se najviše konzumira pljeskavica od svinjskog mesa.

U ovom članku predstavićemo ti nutritivni profil pljeskavice, i njen uticaj na tvoje zdravlje i telesnu težinu.

Nutritivna vrednost pljeskavice na količinu od 100 g

Energetska vrednost 340 kCal
Proteini 15 g
Ugljeni hidrati 0 g
Šećeri 0 g
Vlakna 0 g
Masti 16 g
od kojih zasićene 6 g

Koliko kalorija ima pljeskavica?

Pljeskavica ili hamburger može da se pravi od različitih vrsta mesa, shodno čemu će se razlikovati broj kalorija koje ona može da sadrži.

U 100 g svinjske pljeskavice ima 340 kalorija, dok ista količina pljeskavice od junećeg mesa sadrži 254 kalorije.

Budući da se pljeskavica često priprema i od mešanog mesa, u čijem sastavu se nalaze svinjski but i junetina, kao takva ona ima 450 kalorija na 100 g namirnice.

Napokon, pljeskavica za čiju pripremu se koristi pileće belo meso ima 190 kalorija na 100 g hrane.

Pljeskavica je visoko kalorična namirnica, a dodati prelivi i začini mogu samo da povećaju broj masti i kalorija u njoj.

Koliko pljeskavica ima proteina?

U porciji od 100 g pljeskavice nalazi se 15 g proteina.

Pojedini stručnjaci smatraju da idealan dnevni unos proteina za žene iznosi 46 g proteina, dok je muškarcima potrebno 56 g ovog makrosa dnevno.

Životinjski proteini su poznati po visokom kvalitetu i sadrže svih devet esencijalnih amino-kiselina potrebnih za rast i neometan rad tvog tela.

Meso je jedan od najkompletnijih dijetetskih izvora proteina, čiji je amino-kiselinski profil gotovo identičan profilu tvojih mišića.

Koliko pljeskavica ima ugljenih hidrata?

Pljeskavica ne sadrži ugljene hidrate, budući da se pravi od mlevenog mesa.

Međutim, lepinja u kojoj se jedu pljeskavica ili hamburger, sadrži ugljene hidrate.

Isto tako, prilozi koji se jedu uz pljeskavicu imaju puno ugljenih hidrata, i zato ti savetujemo da uz pljeskavicu najpre jedeš sveže povrće.

Koliko pljeskavica ima masti?

Pljeskavica sadrži 16 g masti u porciji od 100 g namirnice, od čega 6 g čine zasićene masne kiseline.

To znači da ćeš konzumiranjem pljeskavice povećati unos zasićenih masti, koje su povezane sa pojavom rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Pored toga, pljeskavica je poznata i po tome da sadrži nezdrave trans masti i holesterol.

Smatra se da je mlevena junetina najbolji izbor crvenog mesa za pljeskavicu, jer ova namirnica ima veoma mali procenat masnoće.

Koliko pljeskavica ima vlakana?

Pljeskavica ne sadrži ugljene hidrate, kao ni vlakna.

Ipak, kada je konzumiraš u lepinji i uz dodatak priloga od povrća, na taj način unećeš i određenu količinu vlakana.

Ukoliko si u prilici, jedi lepinju od integralnog brašna, koju možeš kod kuće da pripremiš, budući da se retko može naći na mestima gde se pljeskavice prodaju.

Uticaj pljeskavice na zdravlje

Kada govorimo o uticaju pljeskavice i crvenog mesa na zdravlje, mnogima prvo na pamet padne loša reputacija koju crveno meso ima.

Međutim, pored zasićenih masti i holesterola, pljeskavica ipak može da ti obezbedi i korisne mikronutrijente, kao što su:

Kao što verovatno znaš, crveno meso koje se koristi za pripremu pljeskavice, bilo svinjsko ili juneće, izuzetno je bogato gvožđem.

Pljeskavica sadrži hem gvožđe, koje tvoje telo lako apsorbuje, za razliku od gvožđa iz biljne hrane.

Interesantno je da se veliki procenat gvožđa u tvom telu nalazi u crvenim krvnim zrncima, gde pomaže u prenošenju kiseonika iz pluća u tkiva.

Dodatno, gvožđe je sastavni deo enzima koji su neophodni za proizvodnju energije.

Pored toga, crveno meso koje se koristi za pripremu pljeskavice obiluje vitaminima B12 i B6, koji su slabo zastupljeni u raznim drugim namirnicama.

Glavni problem kod pljeskavice su zapravo kvalitet mesa koje se koristi za njenu pripremu i način termičke obrade, budući da roštiljanje može da uzrokuje stvaranje kancerogenih materija.

Uticaj pljeskavice na kilažu

Kao što možeš da pretpostaviš, pljeskavica ne spada u namirnice koje će ti pomoći da održiš zdravu telesnu težinu.

Znajući da ima visok udeo zasićenih masti i kalorija, često konzumiranje pljeskavice može da dovede do brzog debljanja i da ima negativa uticaj na zdravlje.

S druge strane, pljeskavica ima puno proteina i gvožđa, a najzdraviji način da je pojedeš isključuje unos dodatih suvišnih masti i nezdravih priloga.

Savetujemo ti da pljeskavicu povremeno spremaš kod kuće, od junećeg crvenog mesa, i da je konzumiraš u umerenim količinama.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020