Gibanica: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Jul 24, 2021

Gibanica je tradicionalna domaća pita, bez koje teško da može da se zamisli doručak na našim prostorima.

Naziv gibanica izveden je iz reči ‘’gibati’’, a od klasične pite sa sirom razlikuje se po tome što se pravi od debljih kora.

Isto tako, gibanica nije isto što i burek sa sirom, budući da se u gibanicu dodaju jaja i jogurt ili kiselo mleko.

Slojevi kora i nadeva za gibanicu mogu da se ređaju ravno ili češće da se slažu kao zgužvane kore natopljene nadevom, pri čemu je takva gibanica poznata kao gužvara.

Nutritivna vrednost gibanice na količinu od 100 g

Energetska vrednost 300 kCal
Proteini 9,9 g
Ugljeni hidrati 15,4 g
Šećeri nemamo podatak
Vlakna nemamo podatak
Masti 22,2 g
od kojih zasićene nemamo podatak

Koliko kalorija ima gibanica?

Gibanica ima više kalorija nego obična pita sa sirom.

Porcija od 100 g gibanice pripremljene na tradicionalan način sadrži čak 300 kalorija.

Kao što možeš i da pretpostaviš, za najveći deo kalorija u gibanici zaslužni su sir, suncokretovo ulje i jaja.

Koliko gibanica ima proteina?

Gibanica je hrana bogata proteinima, pre svega jer se u njoj nalaze mlečni proizvodi i jaja.

Zbog toga, konzumiranjem 100 g gibanice svom organizmu ćeš obezbediti 9,9 g proteina.

Najveći udeo ovih proteina čine mlečni proteini iz sira, od kojih dominira kazein, a tu su i kvalitetni proteini jaja.

Osobe koje su alergične na mlečne proteine i/ili proteine jaja, ne bi trebalo da konzumiraju gibanicu.

Koliko gibanica ima ugljenih hidrata?

Gibanica sadrži 15,4 g ugljenih hidrata na količinu od 100 g jela.

U pitanju su ugavnom složeni ugljeni hidrati, čiji izvor su žitarice koje se koriste za izradu kora za gibanicu.

Osim njih, gibanica sadrži i proste šećere poput laktoze, koji potiču iz sira.

Koliko gibanica ima masti?

Porcija od 100 g gibanice sadrži čak 22,2 g masti.

Ovo ne treba da te iznenadi, jer se gibanica priprema uz dodatak ulja, masnog sira i jaja.

Iz tog razloga, gibanica sadrži i zasićene masti, koje potiče od mlečnih proizvoda koji se koriste za njenu pripremu.

Uticaj gibanice na zdravlje

Gibanica je prilično kalorično i masno jelo, ali isto tako i veoma hranljiv obrok.

Kada konzumiraš mlečne proizvode i jaja, na taj način unosiš obilje proteina i drugih korisnih nutritivnih sastojaka.

Istini za volju, određeni stručni izvori ukazuju na to da unos sira, glavnog sastojka u gibanici, može da ima i pozitivne i negativne posledice po zdravlje.

Konzumiranjem gibanice unećeš značajne količine kalcijuma, masti, proteina, kao i vitamina A, B12 i riboflavina.

Korisno je da znaš i da domaći sir, napravljen od mleka krava hranjenih isključivo travom, ima najviše hranljivih sastojaka, ukljućujući čak i zdrave omega-3 masne kiseline.

Kada su u pitanju so i natrijum, imaj u vidu da gibanica spada u izuzetno slana gotova jela, usled čega prekomeran unos gibanice može da utiče na krvni pritisak.

Uticaj gibanice na kilažu

Ukoliko vodiš računa o kilaži, onda ti savetujemo da unosiš manje količine gibanice, jer se radi o kaloričnom i masnom jelu.

Pozitivna činjenica je ta da gibanica može da ti obezbedi proteine i masti koji povećavaju osećaj sitosti i smanjuju želju za prejedanjem.

S druge strane, ukoliko želiš da se ugojiš ili da dodaš mišićnu masu, znaj da unos gibanice može da ti pomogne da ostvariš svoj cilj.

Dodatno, proteini surutke i kazeina, sadržani u mlečnim proizvodima koji ulaze u sastav gibanice, održavaju tvoje mišiće i pomažu u oporavku nakon treninga.

Iako je gibanica veoma zasitan i hranljiv obrok, zbog njene kaloričnosti preporučujemo ti da gibanicu konzumiraš u manjim količinama.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020