Potpuna detoksikacija organizma: 7 načina za čišćenje organizma od parazita i toksina

detoksikacija organizma
Feb 10, 2021

“Ko ima zdravlje, taj ima nadu, a ko ima nadu, taj ima sve.”

Arapska poslovica

Detoksikacija organizma spada u jednu od popularnijih tema u svetu zdravlja, ishrane, bodibildinga i fitnesa.

Zahvaljujući tome, razne dijete za detoks organizma poslednjih godina doživele su pravi bum na našim prostorima.

Dijete za detox organizma usmerene su na čišćenje organizma od toksina i parazita, što znači da im je krajnji cilj kompletna detoksikacija tvog tela.

Ovaj blog post pomoći će ti da saznaš šta podrazumeva detoksikacija organizma i koji su najefikasniji prirodni načini za čišćenje organizma od otrova.

Šta je detoksikacija organizma?

Iako se često koristi, mnogima termin detoksikacija organizma nije u potpunosti jasan.

Pod terminom detoksikacija organizma najčešće se misli na određene dijete ili proizvode za koje se tvrdi da podstiču izbacivanje toksina iz organizma.

Izbacivanje toksina iz organizma nije jedini cilj detoksikacije tela, budući da čišćenje organizma pozitivno utiče i na gubitak težine i opšte zdravstveno stanje.

U velikoj većini slučajeva, čišćenje organizma od toksina i parazita može da se obavi na prirodan način, bez kupovine skupih dodataka i suplemenata.

U nastavku teksta pozabavićemo se prirodnim načinima za detoks organizma i izbacivanje otrova iz tela.

Detoksikacija organizma prirodnim putem: 7 metoda za čišćenje organizma

Ljudi su sve više izloženi velikom broju hemikalija koje dospevaju u organizam putem hrane, vazduha, vode i predmeta, uključujući kozmetiku i sredstva za čišćenje.

Sve to utiče na gomilanje otrova u telu, zbog čega je čišćenje organizma od toksina najbolje je da obaviš prirodnim putem.

Detoksikacija organizma prirodnim putem štiti tvoje telo od dodatnih negativnih uticaja hemijskih sredstava i preparata.

Najbolja prirodna detoksikacija organizma ne postoji, i zato ti savetujemo da kombinuješ nekoliko, ako ne i svih sedam dole navedenih prirodnih načina za detoks organizma.

1. Detoksikacija organizma od alkohola

Prekomerna upotreba alkohola može da ima brojne negativne efekte po tvoje zdravlje.

Poznato je da se preko 90% alkohola metaboliše u jetri, kao i da enzimi jetre metabolizuju alkohol u acetaldehid, hemikaliju koja dovodi do pojave raka.

Detoksikacija organizma od alkohola zahteva ograničavanje ili potpuno izbacivanje alkohola iz upotrebe.

Iako se smatra da je najjednostavnija detoksikacija organizma ona koja obuhvata vodu, istina je da je prestanak unosa štetnih materija, poput alkohola i cigareta, podjednako važan.

2. Čišćenje organizma snom

Životna navika koja se smatra jednom od presudnih za čišćenje organizma jeste redovan san, idealno u trajanju od sedam do devet sati.

Redovan i kvalitetan san neophodan je preduslov za očuvanje zdravlja tvog tela i detoksikaciju na prirodan način.

Studije su pokazale da nedovoljna količina sna podstiče pojave kao što su stres, anksioznost, povišen krvni pritisak, bolesti srca, dijabetes tipa 2 i gojaznost.

3. Detox organizma vodom

Do 60% tvog tela čini voda koju piješ da utoliš žeđ, ali se voda takođe koristi i kao sredstvo za detox organizma.

Detoksikacija organizma vodom odnosi se na izbacivanje štetnih materija iz tela putem urina, znoja i disanja.

Redovna hidratacija tela i unos 2-3 litra vode dnevno omogućavaju pravilno funkcionisanje tvojih organa i eliminaciju toksina, i zato se čišćenje organizma vodom posebno preporučuje.

4. Detoksikacija organizma hranom

Uravnotežena, zdrava ishrana podrazumeva smanjeni unos šećera i prerađene hrane, uz povećano konzumiranje hrane bogate antioksidansima i prebioticima.

Detoksikacija organizma hranom započinje izbacivanjem iz ishrane šećera, brze i prerađene hrane.

Prebiotici spadaju u vlakna koja hrane dobre bakterije u tvojim crevima, što pozitivno utiče na detoksifikaciju organizma.

Najbolji recepti za detoksikaciju organizma obuhvataju sveže voće i povrće, pre svega namirnice kao što su:

5. Detoksikacija tela čajevima

Čajevi za čišćenje organizma od toksina predstavljaju još jedan od načina pomoću kojih se uspešno obavlja detoksikacija tela.

Detoksikacija organizma čajevima popularan je metod za čišćenje organizma od otrova i štetnih materija.

Za najefikasniji čaj za čišćenje organizma smatra se zeleni čaj, iako su i đumbir, nana i kamilica poznati kao veoma delotvorni biljni čajevi za čišćenje organizma.

Osim zelenog i ostalih navedenih čajeva, kao dobar napitak za čišćenje organizma preporučuje se sveže ceđeni sok napravljen od voća ili povrća.

6. Detoksikacija organizma limunom

Limun se smatra jednom od najzdravijih namirnica u ishrani, ponajviše zahvaljujući svom nutritivnom sastavu.

Detoksikacija organizma limunom svrstava se u veoma efikasnu metodu za oslobađanje tela od toksina.

Istraživanje sprovedeno nad grupom gojaznih žena u Koreji potvrdilo je da čišćenje organizma limunom putem tzv. limun detox dijete daje pozitivne rezultate.

Korišćenjem ove dijete ispitanice su uspešno smanjile procenat masti u telu, broj kilograma, BMI, odnos struka i kukova, obim struka, upalne markere, insulinsku rezistenciju i nivo leptina u cirkulaciji.

7. Detoks organizma smanjenim unosom soli

Kada putem ishrane unosiš previše soli, a ujedno ne piješ dovoljno vode, tada tvoje telo može da zadrži višak tečnosti koji već ima.

Stoga je čišćenje organizma od toksina odličan način da istovremeno ukloniš višak vode iz svog tela.

Smanjeni unos soli olakšava detoks organizma i izbacivanje viška vode iz tela.

Iako zvuči kontradiktorno, povećan unos vode najbolji je način za uklanjanje viška tečnosti, nagomilane usled prekomernog unosa soli.

Naime, kada konzumiraš previše soli i nedovoljno vode, tvoje telo oslobađa antidiuretski hormon vazopresin koji sprečava mokrenje, a samim tim i detoksikaciju tela.

Bonus savet: Efikasno čišćenje organizma od parazita

Detoksikacija tela i čišćenje organizma od parazita predstavlja način da se tvoje telo oslobodi uticaja štetnih parazita.

Čišćenje organizma od parazita bazira se na režimu ishrane ili dodacima ishrani, namenjenim detoksikaciji ljudskog tela i oslobađanju od parazitskih infekcija.

Krajnji cilj ovakve detoksifikacije je čišćenje organizma od parazita prirodnim putem, bez učešća lekova i hemijskih preparata.

Većina parazita u telo dospeva putem kontaminirane vode ili hrane, nakon čega mogu da izazovu zdravstvene poteškoće kao što su:

 • Bolovi u stomaku
 • Grčevi u stomaku
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Dehidratacija
 • Gubitak težine
 • Groznica
 • Dijareja
 • Zatvor
 • Simptomi slični gripu
 • Otok limfnih čvorova
 • Svrab
 • Crvenilo
 • Iritacija

Na osnovu iskustava i tvrdnji nekih zagovornika čišćenja organizma od parazita prirodnim putem, parazitske infekcije mogu da se tretiraju biljnim namirnicama u koje spadaju:

 • Anis
 • Crni orah
 • Ulje karanfilića
 • Beli luk
 • Ekstrakt semenki grejpa
 • Med
 • Propolis
 • Ulje origana
 • Bundeva
 • Pelin

Autori jedne naučne studije sugerišu da bi prirodni lekovi mogli da budu efikasni za čišćenje organizma od parazita.

Ujedno, autori iste studije navode da trenutno nema dovoljno podataka o neželjenim efektima ili o tome da bi ta lekovita sredstva mogla da podstaknu razvoj rezistentnih sojeva parazita.

Ukoliko osetiš bilo koju od gore navedenih zdravstvenih poteškoća, savetujemo ti da se za pomoć obratiš nadležnom lekaru.

Zaključak

U ovom tekstu objasnili smo šta je detoksikacija organizma i kako se sprovodi čišćenje organizma prirodnim putem.

Takođe smo predstavili sedam efikasnih načina za detoks organizma i izbacivanje viška toksina iz tvog tela.

Opisali smo i namirnice koje na prirodan način mogu da ti pomognu u čišćenju organizma od parazita, naglasivši pritom da nauka tvrdi da je potrebno da se obave dodatna istraživanja.

Ukoliko želiš da telo oslobodiš toksina i otrova, neophodno je da se zdravo hraniš, piješ dovoljno vode i da imaš pažljivo kreiran plan ishrane, koji će ti pomoći u ostvarenju tvog cilja.

Za organizam bez toksina,

Tvoj OneFit

Najčešća pitanja u vezi sa detoksikacijom organizma

Detoksikacija organizma predstavlja oslobađanje tela od toksina i štetnih materija, što tvojim organima omogućava da nesmetano obavljaju svoju funkciju.

Postoji više različitih strategija za detoks organizma u koje se ubrajaju: čišćenje organizma od alkohola, snom, vodom, čajevima, smanjenim unosom soli, limunom i hranom.

Detoksikacija organizma hranom obavlja se unosom hrane bogate antioksidansima i prebioticima, uz istovremeno smanjen unos šećera i prerađene hrane.

Detoksikacija tela čajevima i limunom pomaže čišćenje organizma od štetnih materija, dok naučni dokazi upućuju na to da limun poboljšava zdravstveno stanje u nekoliko kategorija.

Čišćenje organizma od parazita najčešće se sprovodi prirodnim putem, korišćenjem biljnih namirnica, čiji pozitivan efekat nauka još uvek nije u dovoljnoj meri nedvosmisleno potvrdila.

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020