Avokado: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

avokado
Dec 21, 2020

Kada je avokado prvi put iz Centralne Amerike stigao u Kaliforniju, njegov astečki naziv bilo je teško izgovoriti.

Kalifornijski farmeri su probali da “proguraju” ime aligatorova kruška, ali to nije prošlo i astečka verzija “ahuacate” prekrštena je u avokado.

Čuven po svom ukusu i kao izvor dobrih masti, avokado je vremenom postao nezaobilazan deo dijeta generacije poznate kao “milenijalci”.

U ovom članku, otkrićeš zašto je to tako.

Nutritivna vrednost avokada na količinu od 100g

Energetska vrednost 160 kCal
Proteini 2 g
Ugljeni hidrati 8,53 g
Šećeri 0,66 g
Vlakna 6,7 g
Masti 14,66 g
od kojih zasićene 2,126 g

Koliko kalorija ima avokado?

Avokado je umereno kalorična namirnica.

U količini od 100 g, što je otprilike pola avokada prosečne veličine, ima 160 kalorija.

Pritom, 77% ovih kalorija dolazi iz masti, koje dominiraju hranljivim sadržajem avokada.

Koliko avokado ima proteina?

Avokado nije bogat proteinima, i sadrži svega 2 g proteina na količinu od 100 g namirnice.

Svega 5% kalorijske vrednosti avokada potiče iz njegovog proteinskog sadržaja.

Uprkos tome, sastav proteina u avokadu je odličan, jer obuhvata sve esencijalne amino-kiseline.

Koliko avokado ima ugljenih hidrata?

Avokado u svom sastavu ima nizak udeo ugljenih hidrata.

Od ukupno 8,63 g ugljenih hidrata na količinu od 100 g avokada, nešto manje od 2 g predstavljaju svarljivi ugljeni hidrati, a samo 0,66 g prosti šećeri.

To avokado ubraja u namirnice koje nisu bogate ugljenim hidratima, ali i u namirnice sa niskim glikemijskim indeksom.

Koliko avokado ima masti?

Avokado sadrži ukupno 14,66 g masti, od čega dobar deo odlazi na dobre masti.

U pitanju su uglavnom mononezasićene masne kiseline, odnosno oleinska kiselina, ista ona koja je osnovni sastojak maslinovog ulja.

Verovatno ti je poznato da ova vrsta masnoće pozitivne utiče na zdravlje srca, i celokupnog organizma.

Istovremeno, struktura mononezasićenih masti čini ih otpornim na visoke temperature, zbog čega je ulje avokada zdravo za kuvanje.

Koliko avokado ima vlakana?

Najveći deo ugljenih hidrata u avokadu čine vlakna.

Jedna porcija od 100 g avokada obezbediće ti čak 27% preporučenog dnevnog unosa vlakana.

Kao što znaš, vlakna usporavaju varenje glukoze, čime regulišu nivo šećera u krvi, pomažu mršavljenje i doprinose zdravlju tvoje probave.

Uticaj avokada na zdravlje

Avokado spada u super zdrave namirnice, izuzetno bogate mikronutrijentima.

Nutritivno bogatstvo avokada ogleda se vitaminima i mineralima koje sadrži, a to su:

  • Folat
  • Vitamin K
  • Vitamin C
  • Kalijum
  • Vitamin B5
  • Vitamin B6

Ovde se posebno ističu folati, jer 100 g avokada ima čak 20% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Što se tiče kalijuma, avokado ga sadrži u većoj meri nego, recimo, banana.

Takođe, profil masnih kiselina prisutnih u avokadu povoljno utiče na zdravlje srca.

Naučna istraživanja su potvrdila da unos avokada povoljno utiče na smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Po svoj prilici, zahvaljujući udelu masnoća, avokado u ogromnoj meri pospešuje apsorpciju mikronutrijenata iz drugih namirnica.

To se pre svega odnosi na vitamine koji se rastvaraju u masti, o čemu govori ovo naučno istraživanje.

Pojedina istraživanja su pokazala da ekstrakt avokada ima antikancerogena dejstva, ali i da pomaže u borbi protiv artritisa.

Uticaj avokada na kilažu

Dobra vest u vezi sa avokadom je ta da se ova namirnica lako priprema za jelo.

Avokado je veoma lako uključiti u svakodnevnu ishranu.

Povrh toga, avokado ti pruža osećaj sitosti, čime doprinosi manjem unosu kalorija u tvojim obrocima.

Napokon, visok udeo vlakana i i mali procenat ugljenih hidrata i šećera, kao i nizak glikemijski indeks, avokado čine jednom od najboljih namirnica za mršavljenje.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020