Pašteta: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Aug 02, 2021

Pašteta je mesna prerađevina koja se u formi namaza konzumira širom Evrope, a i van evropskog kontinenta.

Iako je jetrena pašteta verovatno najpopularnija varijanta ovog namaza, za izradu paštete koriste se još i riba i morski plodovi, kao i meso raznih životinja.

Zanimljivo je da u Francuskoj i Belgiji paštetu peku u testu, u Rusiji i Ukrajini dodaju joj maslac, dok se prema staroj jevrejskoj kulinarskoj tradiciji paštetama dodaju kuvana jaja.

Zajednička odlika većine pašteta je privlačan ukus, a u ovom članku pozabavićemo se i njenim potencijalnim uticajem na zdravlje i fizički izgled.

Nutritivna vrednost paštete na količinu od 100 g

Energetska vrednost 320 kCal
Proteini 14,2 g
Ugljeni hidrati 1,5 g
Šećeri (nemamo informaciju)
Vlakna 0 g
Masti 28,1 g
od kojih zasićene 9,6 g

Koliko kalorija ima pašteta?

Kada su namazi u pitanju, pašteta zasigurno spada u jednu od namirnica koje se uz beli hleb rado jedu za doručak ili večeru.

Budući da proizvođači koriste razne vrste mesa za pravljenje pašteta, u ovom tekstu biće reči o klasičnoj jetrenoj pašteti, u čiji sastav ulaze svinjska džigerica i svinjsko meso.

Spremljena po tradicionalnoj recepturi, jetrena pašteta sadrži 320 kalorija na količinu od 100 g.

Što se kupovnih pašteta tiče, jetrena pašteta proizvođača Carnex ima 302,2 kalorije na istu količinu, dok recimo pašteta napravljena od pileće džigerice sadrži oko 200 kalorija.

Koliko pašteta ima proteina?

Kada je reč o proteinima, pašteta je verovatno najbolji izvor proteina u konkurenciji namaza.

U porciji od 100 g paštete nalazi se 14,2 g proteina.

Radi se o kvalitetnim, kompletnim proteinima iz životinjskog mesa, koji sadrže sve esencijalne amino-kiseline.

“Kupovna” verzija paštete nešto je siromašnija ovim makronutrijentom od one koja se priprema u domaćoj radinosti, jer sadrži oko 10 g proteina na istu količinu namirnice.

Koliko pašteta ima ugljenih hidrata?

Sa ugljenim hidratima situacija je obrnuta, jer se u paštetama raznih proizvođača dostupnim u prodavnicama može naći nešto veća količina ovog makrosa.

Ukoliko jedeš jetrenu paštetu spremljenu po nekom tradicionalnom receptu, unećeš 1,5 g ugljenih hidrata u porciji od 100 g namirnice.

Ako, pak, jetrenu ili pileću paštetu kupiš u prodavnici, očekuj da ćeš uneti od 3 do 4 g ugljenih hidrata više na istu količinu hrane.

Po pravilu, što je pašteta “čistija”, odnosno što manje dodataka sadrži, to ima i manje ugljenih hidrata u njoj.

Koliko pašteta ima masti?

Prema tradicionalnoj recepturi, u sastav jetrene paštete ulaze svinjska džigerica, svinjsko meso, mast i začini.

Zahvaljujući navedenom sastavu, pašteta spada u namirnice bogate mastima.

Naime, količinu od 100 g jetrene paštete sadrži čak 28,1 g masti.

Pileća pašteta je nešto manje masna od jetrene, i udeo masnoće u njoj iznosi oko 20 g.

Uticaj paštete na zdravlje

Postoje dva načina da konzumiraš paštetu vrhunskog kvaliteta, a to su ili da je pripremiš kod kuće ili da naručiš da je serviraju u nekom proverenom restoranu.

Problem sa paštetama koje se prodaju u radnjama je u tome što kupovne paštete sadrže relativno nizak udeo mesa i džigerice, a visok udeo raznih konzervanasa i aditiva.

Na primer, Carnex jetrena pašteta sadrži oko 22% svinjskog mesa i 10% džigerice, dok u njenom sastavu po udelu prednjači masno tkivo.

Domaća pašteta iz kućne radinosti u svom sastavu ima izobilje kvalitetnih proteina iz životinjskog mesa.

Osim toga, svinjska džigerica koja se koristi za izradu jetrene paštete, sa nutritivne strane predstavlja jedan od najboljih komada mesa ove životinje.

U njoj se mogu naći brojne hranljive materije, poput folata, fosfora, riboflavina i kalijuma.

Džigerica je, pre svega, poznata kao hrana bogata gvožđem i vitaminom A, koji se u ovom mesu nalaze u najadekvatnijoj formi za direktnu apsorpciju u tvoj organizam.

Vitamin A obavlja mnogobrojne uloge u tvom organizmu, poput održavanja ćelijskog rasta, te zdravlja očiju i vida, sve do čuvanja i jačanja imuniteta.

Dodatno, vitamin A stara se i o proizvodnji i distribuciji T-ćelija, naročite vrste belih krvnih zrnaca koja te čuva od pojave infekcija.

Takođe, u svinjskoj džigerici dominiraju vitamini B kompleksa, zaduženi za obavljanje brojnih važnih funkcija, kao što je sinteza DNK.

Korisno je da znaš i da pileća pašteta, koja se pravi od pileće džigerice, ima sličan uticaj na tvoje zdravlje kao i svinjska.

Uticaj paštete na kilažu

Pašteta je relativno kalorična namirnica koja se najčešće konzumira u malim količinama.

Kao i svaka druga namirnica bogata proteinima, pašteta ima solidnu zasitnu moć, što ti pomaže da smanjiš broj kalorija unetih u ostalim obrocima.

Ukoliko paštetu jedeš umereno, onda visok udeo u masti u ovoj namirnici neće značajno da utiče na tvoje telo.

Ipak, ne savetujemo ti da paštetu unosiš često i u velikim količinama, prevashodno zbog masti i aditiva kojima pašteta obiluje.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020