Maslac: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Jul 29, 2021

Maslac je mlečni proizvod koji se dobija izdvajanjem molekula masti iz mleka, sastoji se uglavnom od masnoće i vode, i za dobijanje 1 kg maslaca potrebno je od 20 do 25 litara mleka.

Iako je maslac uglavnom bledo-žute boje, njegova boja može biti i intenzivnija, što ukazuje na to da je napravljen od organskog mleka krava, koje su putem ishrane unele puno karotena.

Do skoro je najveći proizvođač maslaca bila Indija, zemlja u kojoj je krava sveta životinja, a odnedavno su primat u proizvodnji maslaca preuzele Sjedinjene Američke Države.

Zanimljivo je da Indijci prave poseban maslac, poznat pod nazivom ghee, koji ima neograničen rok trajanja, slično onom koji ima i med.

Nutritivna vrednost maslaca na količinu od 100 g

Energetska vrednost 717 kCal
Proteini 0,85 g
Ugljeni hidrati 0,06 g
Šećeri 0,06 g
Vlakna 0 g
Masti 81,11 g
od kojih zasićene 50,489 g

Koliko kalorija ima maslac?

Energetska vrednost maslaca izuzetno je visoka, zahvaljujući tome što se pretežno sastoji od masti.

Porcija od 100 g maslaca sadrži 717 kalorija.

Samim tim, maslac je kaloričniji od svih drugih proizvoda u čijoj osnovi se nalazi mleko.

Koliko maslac ima proteina?

Proizvodnja maslaca podrazumeva “izolaciju” molekula masti od proteina i ugljenih hidrata, zbog čega je sadržaj proteina u maslacu veoma nizak.

U količini od 100 g maslaca nalazi se svega 0,85 g mlečnih proteina.

Mlečni proteini odlikuju se izvanrednim kvalitetom, kojim mogu još da se pohvale i proteini koje sadrži meso.

Koliko maslac ima ugljenih hidrata?

Zbog načina proizvodnje, ugljeni hidrati se u maslacu nalaze samo u tragovima.

Naime, količina od 100 g maslaca ima 0,06 g ugljenih hidrata.

Navedenu količinu u potpunosti čine mlečni šećeri.

Koliko maslac ima masti?

Udeo masti u maslacu veoma je visok, usled čega porcija od 100 g maslaca sadrži 81,11 g masti.

Poznato je da je maslac jedan od najraznovrsnijih izvora masti, jer se u njemu nalazi preko 400 različitih masnih kiselina.

Oko 50% odsto masti u maslacu čine zasićene masne kiseline, dok ostatak odlazi uglavnom na mononezasićene masti, osim kojih maslac sadrži još i holesterol.

Uticaj maslaca na zdravlje

Zbog visokog sadržaja zasićenih masti i holesterola, maslac je dugo vremena smatran nezdravim, što je medicinska nauka opovrgla u više navrata.

Na primer, jedna naučna studija pokazala je da ne postoji direktna veza između konzumiranja maslaca i pojave hroničnih bolesti.

Ono što se pouzdano zna jeste da maslac sadrži masne kiseline kratkog lanca, kao i konjugovanu linoleinsku kiselinu, koje dokazano imaju pozitiva uticaj na zdravlje.

Udeo ovih zdravih masti u maslacu, kao i omega-3 masnih kiselina, direktno zavisi od kvaliteta mleka i hrane koju su jele krave od kojih je dobijeno mleko za proizvodnju maslaca.

Nije tajna da najzdravije mleko potiče od krava koje se hrane prirodnom hranom, travom i senom, zbog čega se od takvog mleka dobijaju veoma kvalitetni mlečni proizvodi.

Maslacu napravljen od ovakvog mleka ima znatno više vitamina rastvorljivih u mastima, kao i antioksidanata, poput karotenoida.

Maslac je inače veoma bogat raznim vitaminima i mineralima, kao što su:

Samo jedna kašika maslaca zadovoljava oko 11% preporučene dnevne doze vitamina A, koji se za razliku od biljnih izvora, u maslacu nalazi u formi u kojoj može direktno da se apsorbuje.

Uticaj maslaca na kilažu

Ključ ispravne konzumacije maslaca leži u umerenosti, i zato ti savetujemo da ovu hranu jedeš obazrivo.

Kao i druge namirnice koje se pretežno sastoje od masnoće, i maslac ne spada u hranu koju treba puno da jedeš, ako se nalaziš na dijeti.

Međutim, čak i tada maslac je neuporedivo bolji izbor od hidrogenizovanih biljnih ulja i proizvoda koji se od njih dobijaju, poput margarina.

Osim toga, konjugovana linoleinska kiselina koja se nalazi u maslacu, u svetu nutricionizma poznata je kao suplement koji pomaže gubitak kilograma i “topljenje” masnih naslaga.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020