Kada sebi želiš da priuštiš nešto zaista posebno, jednostavne stvari su često najbolji izbor.
Kuvano jaje, hrana do koje se lako dolazi i koja se još lakše priprema, pravi je primer za to.
U svetu ishrane, teško da postoji nutritivno celovitija namirnica od jajeta.
Zbog toga jaje, a posebno kuvano jaje, ubrajamo u takozvanu “super hranu”.
Nutritivna vrednost kuvanog jajeta na količinu od 100g
Energetska vrednost | 147 kCal |
Proteini | 12,58 g |
Ugljeni hidrati | 0,77 g |
Šećeri | (nema informacije) |
Vlakna | 0,00 g |
Masti | 9,94 g |
od kojih zasićene | 3,10 g |
Koliko kalorija ima kuvano jaje?
Uprkos uvreženom mišljenju, kuvano jaje nema puno kalorija.
Utvrđeno je da 100 g kuvanog jajeta sadrži 147 kalorija, što ga čini niskokaloričnom namirnicom.
Pritom, veći deo ovih kalorija nalazi se u žumancetu.
Po pitanju kaloričnosti, kuvano jaje predstavlja bolji izbor u odnosu na prženo jaje, budući da se tokom prženja dodaju masti, pa samim tim i kalorije.
Koliko kuvano jaje ima proteina?
Kuvano jaje je izuzetno bogato proteinima, sa 12,58 g proteina na količinu od 100 g.
Verovatno ti je poznato da se hrana bogata proteinima u tvom telu “razbija” na amino-kiseline.
Amino-kiseline su veoma bitne za tvoj organizam, jer od njih zavise značajni procesi, poput izgradnje mišića i regulisanja funkcije imunog sistema.
Svih devet esencijalnih amino-kiselina nalaze se u kuvanom jajetu, što jaje čini kompletnom proteinskom namirnicom.
Međutim, važno je da znaš da je zabluda da se sav protein iz jajeta nalazi u belancetu.
Žumance sadrži gotovo polovinu ukupnog proteina iz jajeta, tako da ti je za kompletan proteinski doživljaj ove namirnice potrebno celo jaje.
Koliko kuvano jaje ima ugljenih hidrata?
Kuvano jaje ima vrlo malo ugljenih hidrata, svega 0,77 g na 100 g ove namirnice.
Budući da svih drugih makronutrijenata u jajetu ima napretek, ova činjenica uopšte ne umanjuje hranljivu vrednost jajeta.
Koliko kuvano jaje ima masti?
Poznato ti je da je belance iz jajeta po svom sastavu uglavnom protein.
Preostalo hranljivo bogatstvo jajeta krije se u žumancetu.
Pre svega, tu su masti, kojih ima čak 9,94 g u porciji od 100 g kuvanog jajeta.
U pitanju su uglavnom nezasićene masne kiseline, ili takozvane “dobre” masti.
Takođe, kuvana jaja su izuzetno bogata holesterolom.
Srećom, naučna istraživanja su potvrdila da holesterol i jaja nisu u neprijateljskom odnosu.
Štaviše, konzumiranje hrane bogate holesterolom smanjuje lučenje holesterola u jetri, snižava nivo “lošeg” holesterola u krvi i na taj način doprinosi tvom zdravlju.
Koliko kuvano jaje ima vlakana?
Kao što je to slučaj sa svom hranom životinjskog porekla, kuvano jaje ne sadrži vlakna.
Što se varenja ove namirnice tiče, možemo slobodno reći da tvoj stomak obožava kuvana jaja i lako ih vari.
Zapravo, ceo tvoj organizam na jaje gleda kao na dobrog prijatelja.
Uticaj kuvanog jajeta na zdravlje
Kuvano jaje je jedna od najzdravijih namirnica.
U samo jednom jajetu mogu se naći određene količine gotovo svih vitamina i minerala koji su ti potrebni u ishrani.
Posebno je važno to što su u jajetu u značajnoj meri prisutni:
- Vitamin B12
- Vitamin B2
- Vitamin A
- Vitamin B5
- Selen
U žumancetu ima i vitamina D, koji je okosnica tvog imuniteta.
Kuvano jaje sadrži i određene količine kalcijuma, gvožđa, kalijuma, cinka, mangana, vitamina E i folata.
Ovo je jedna od namirnica koja sadrži holin, vrlo značajan mikronutrijent koji doprinosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema.
Kao što smo već istakli, kuvano jaje je izvor dobrog ili HDL holesterola, koji pozitivno utiče na zdravlje i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i drugih poteškoća.
Jaja su jedan od izvora omega-3 masnih kiselina, koje igraju ogromnu ulogu u zdravlju srca, očuvanju zdravlja mozga, očiju i zglobova.
Kad god si u prilici, odaberi jaja koja potiču od koka iz slobodnog uzgoja, jer su ona daleko bogatija omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, što pokazuje i ova naučna studija.
Uticaj kuvanog jajeta na kilažu
Ukoliko želiš da smršaš, treba da jedeš jaja.
Kao što smo već pojasnili, u kuvanom jajetu nema puno kalorija.
Istraživanja su pokazala da je jaje idealan izbor za doručak, ukoliko želiš da tokom većine dana osećaš sitost.
Istovremeno, to smanjuje količinu hrane i kalorija koje ćeš uneti tokom preostalih obroka.
Pritom, iz jajeta dobijaš manje-više sve što je tvom organizmu potrebno.
Računica je prosta – malo kalorija, produžen osećaj sitosti, a svi gradivni materijali, minerali i vitamini su na broju.
Cela jaja je najbolje jesti ujutru za doručak i u poslednjem obroku u toku dana, dok belanca možeš jesti i pre i nakon treninga.
Ukratko, kuvano jaje je neprikosnoveni čuvar tvog zdravlja, ali i veliki prijatelj tvoje linije.
Tvoj OneFit