Ajvar, čiji naziv potiče od turske reči ‘’haviar’’, što znači “usoljena ikra ili kavijar”, na našim prostorima postao je super popularan nakon Drugog svetskog rata.
Naravno, ajvar se na Balkanu jeo i pre toga, s tim što domaća proizvodnja ajvara nije bila stabilna i ovaj namaz se uglavnom konzumirao u domaćoj radinosti.
Zanimljivo je da su nazivi „Domaći leskovački ajvar“ i „Makedonski ajvar“ registrovani od strane Svetske organizacije za intelektualnu svojinu, u cilju zaštite ovih brendova.
Bez obzira na određene razlike u receptima, za pripremu ajvara najčešće se upotrebljavaju crvena paprika, patlidžan i suncokretovo ulje.
Nutritivna vrednost ajvara na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 99 kCal |
Proteini | 1,5 g |
Ugljeni hidrati | 13 g |
Šećeri | nemamo podatak |
Vlakna | nemamo podatak |
Masti | 5,3 g |
od kojih zasićene | nemamo podatak |
Koliko kalorija ima ajvar?
Zavisno od recepta koji se koristi za pripremu, broj kalorija u ajvaru može da varira od 80 do 120.
Standardni blagi ajvar sadrži 99 kalorija na količinu od 100 g, pri čemu u jednoj kašičici ajvara ima oko 7 kalorija.
Ajvar spada u nešto kaloričnije namaze, i zato treba da ga konzumiraš u malim količinama, kao dodatak glavnom obroku ili kao salatu.
Koliko ajvar ima proteina?
Namazi čiju osnovu čini povrće, kakav je i ajvar, tipično imaju malu količinu proteina.
Porcija od 100 g ajvara može da ti obezbedi svega 1,5 g proteina.
Budući da uravnotežena ishrana zahteva da jedeš namirnice bogate proteinima, savetujemo ti da unosiš hranu kao što su mahunarke, orašasti plodovi, mlečni proizvodi, meso ili riba.
Koliko ajvar ima ugljenih hidrata?
Ugljeni hidrati u ajvaru potiču od paprike i patlidžana, i to su uglavnom prirodni šećeri glukoza i fruktoza.
Kao što možeš da vidiš u tabeli, 100 g ajvara sadrži 13 g ugljenih hidrata.
Zanimljivo je i to da crvena paprika sadrži manje ugljenih hidrata i manje vlakana od zelene paprike.
Koliko ajvar ima masti?
Budući da se priprema uz dodatak ulja, ajvar sadrži priličnu količinu masti po porciji.
Naime, konzumiranjem 100 g ajvara unećeš oko 5,3 g masti.
Poznato je da se ajvar tradicionalno priprema sa suncokretovim uljem, koje je uglavnom rafinisano, što nije idealno za tvoje zdravlje.
Međutim, uvek možeš da se odlučiš za domaću verziju ajvara sa maslinovim uljem ili nerafinisanim suncokretovim uljem.
Dobra vest je da najveći deo masti u ajvaru čine polinezasićene masti, koje dobro utiču na zdravlje srca i krvnih sudova.
Koliko ajvar ima vlakana?
Ajvar može da ti obezbedi dobru dozu vlakana, zahvaljujući tome što se priprema od povrća.
Unos vlakana u bilo kojoj količini, na dnevnom nivou, značajan za zdravlje tvog digestivnog trakta.
Osim toga, podsećamo te da vlakna pomažu regulaciju nivoa šećera i holesterola u krvi.
Uticaj ajvara na zdravlje
Kada se priprema bez aditiva, konzervanasa ili šećera, ajvar predstavlja veoma hranljiv namaz.
Pokazalo se da spor proces kuvanja ajvara, na niskoj temperaturi, uspešno čuva veliku količinu hranljivih sastojaka koje sadrži crvena paprika.
Crvena paprika je izuzetno bogata mikronutrijentima, kao što su:
- C vitamin
- Vitamin A
- Vitamin B6
- Gvožđe
Vitamin C jedan je od najpoznatijih antioksidanata, utiče na jačanje imuniteta, podstiče obnavljanje ćelija i pomaže proizvodnju kolagena za zdrave kosti, kožu i kosu.
Crvena paprika iz ajvara sadrži antioksidante, poput likopena, beta-karotena, luteina i zeaksantina, koji pomažu u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja.
Jedno naučno istraživanje pokazalo je različiti varijeteti paprika imaju bioaktivna i antioksidativna svojstva.
Patlidžan, koji se takođe tradicionalno koristi u pripremi ajvara, bogat je vitaminom B12 i folnom kiselinom.
Takođe, suncokretovo ulje iz ajvara sadrži puno vitamina E, dok maslinovo ulje koje možeš da koristiš kao njegovu zamenu ima još bolji nutritivni profil.
Dakle, ne samo da je ajvar 100% veganski proizvod, već ovaj namaz takođe ne sadrži gluten, što ga čini odličnim izborom za osobe koje su intolerantne ili alergične na ovaj protein pšenice.
Uticaj ajvara na kilažu
Ako ga jedeš u malim količinama, ajvar ne bi trebalo značajno da utiče na tvoju kilažu.
Poznato je da crvena paprika, od koje se ajvar priprema, sadrži jedinjenje kapsaicin, koje povećava brzinu sagorevanja masti i promoviše gubitak kilograma.
S druge strane, ulje koje se dodaje u ajvar povećava količinu masti i kalorija u ovom namazu.
Zahvaljujući svojoj kaloričnosti, bogatom ukusu i aromi, ajvar može brzo da te zasiti i suzbije želju za prejedanjem.
Imajući sve navedeno u vidu, savetujemo ti da ajvar jedeš povremeno, i to u umerenim količinama.
Tvoj OneFit