Sarma: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

May 27, 2021

Kao super poznato tradicionalno jelo sa prostora Balkana, sarma je podjednako omiljena među turistima i stanovnicima naših prostora.

Iako u sastav sarme uglavnom ulaze samo mleveno meso, kiseli kupus i beli pirinač, ono što sarmu izdvaja od ostalih specijaliteta je način pripreme i njen poseban ukus.

Zanimljivo je da reč sarma na turskom jeziku znači ‘’uvijati’’, a ovo jelo poznato je čak i na Kavkazu, i to pod nazivom ‘’dolma’’.

U ovom članku upoznaćemo te sa nutritivnim profilom sarme, koja se ubraja u gotova jela bez kojih je teško zamisliti održavanje svečanosti u ovim krajevima.

Nutritivna vrednost sarme na količinu od 100 g

Energetska vrednost 126 kCal
Proteini 13 g
Ugljeni hidrati 11 g
Šećeri nemamo podatak
Vlakna nemamo podatak
Masti 4,2 g
od kojih zasićene nemamo podatak

Koliko kalorija ima sarma?

Kada se pripremi po tradicionalnom receptu koji uključuje mešavinu svinjskog i junećeg mesa, pirinač i listove kiselog kupusa, porcija sarme od 100 g sadrži 126 kalorija.

Jedna sarma ima oko 200-300 g, a odrasla osoba prosečno može da pojede 2 do 3 sarme u toku obroka.

Imajući to u vidu, sarmu možemo da svrstamo u veoma kalorična jela.

Koliko sarma ima proteina?

Sarma se može okarakterisati kao hrana bogata proteinima.

Porcija od 100 g sarme sadrži 13 g proteina, pri čemu jedna prosečna sarma od 300 g može da ti pruži gotovo 40 g proteina.

Ova činjenica ne treba da te iznenadi, jer je glavni sastojak u sarmi meso, poznato kao namirnica koja obiluje proteinima.

Za pripremu sarme tradicionalno se koristi mešavina svinjskog i junećeg ili goveđeg mesa u odnosu 50% prema 50%.

Koliko sarma ima ugljenih hidrata?

Količina od 100 g sarme sadrži oko 11 g ugljenih hidrata.

Ugljeni hidrati u sarmi potiču od pirinča i listova kiselog kupusa, pri čemu u sarmi najviše ima skroba, dok su šećeri prisutni u zanemarljivoj količini.

Treba da znaš da integralni pirinač ima manje ugljenih hidrata od belog, kao i da je glikemijski indeks belog pirinča 73, a smeđeg pirinča oko 68.

Koliko sarma ima masti?

Sarma sadrži značajnu količinu masti.

U porciji od 100 g sarme nalazi se oko 4,2 g masti, što znači da prosečna sarma od 300 g ima oko 13 g masti.

Kada na sve ovo dodaš i činjenicu da se sarma često priprema tako što se fil od mlevenog mesa i pirinča najpre proprži na ulju, onda je jasno zbog čega sarma spada u masna jela.

Imajući u vidu da je crveno meso glavni sastojak sarme, lako se da zaključiti da sarme sadrže još i zasićene masti i holesterol.

Koliko sarma ima vlakana?

Budući da se priprema od pirinča i kiselog kupusa, sarma sadrži i izvesnu količinu vlakana.

Iako je teško precizno utvrditi o kojoj količini vlakana se tačno radi, podsećamo te da će unos bilo koje doze vlakana na dnevnom nivou obradovati tvoju crevnu floru.

Više informacija o razlici u sadržaju vlakana između raznih namirnica možeš da pronađeš u okviru sekcije OneFit sajta pod nazivom tablica kalorija.

Uticaj sarme na zdravlje

Kada je u pitanju uticaj sarme na zdravlje, nameće se pretpostavka da ovo tradicionalno jelo nije najzdravija opcija za koju možeš da se odlučiš.

Međutim, ne može se olako potvrditi da sarma nije zdravo jelo, budući da se u osnovi sastoji od veoma hranljivih namirnica.

U sarmi se nalaze svi važni makronutrijenti, zbog čega ona predstavlja veoma hranljiv obrok.

Prženje fila od mlevenog mesa i spremanje pirinča na ulju dodaje nezdrave masti u sarmu, dok dugo kuvanje uništava većinu vitamina i minerala koje sarma sadrži.

Nauka je dokazala da pirinač sadrži vitamin B i gvožđe, a zna se i da je ova žitarica odličan izvor mangana i magnezijuma.

Meso koje se koristi za pripremu sarmi obiluje proteinima koji su važni za izgradnju mišića, dok se za uvijanje mesa upotrebljavaju listovi kupusa, poznatog po svojim hranljivim materijama.

Savetujemo ti da sarmu pripremaš tako što nećeš pržiti fil na ulju, dok vegetarijanci mogu da naprave čak i sarmu bez mesa.

Uticaj sarme na kilažu

Sigurno te neće iznenaditi činjenica da sarma nije baš najbolji prijatelj tvoje kilaže, pre svega jer je bogata kalorijama i mastima.

Ako je pripremaš bez dodate masnoće ili ulja, i jedeš 1 do 2 sarme po obroku, onda ovo tradicionalno jelo neće značajno uticati na tvoju liniju.

Kako sarma obiluje proteinima, sarma je odlična za one koji rade na svojoj mišićnoj masi.

Sarma je u osnovi veoma zasitan i bogat obrok, koji će ti pomoći da sprečiš prejedanje.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020