Žito se dobija od pšenice, koja izvorno potiče sa Bliskog istoka i gaji se hiljadama godina.
Na našim prostorima, pojam žito najčešće se upotrebljava za označavanje slavskog žita, u čiji sastav ulazi pšenica belija.
Prema tradicionalnim receptima, žito se pravi od namirnica kao što su kuvana belija, orasi, dodatni šećeri i vanilin šećer.
U ovom tekstu pozabavićemo se nutritivnim vrednostima klot žita i drugim vrstama ove namirnice, koje se služe na slavama i raznim svečanostima.
Nutritivna vrednost žita na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 335 kCal |
Proteini | 12 g |
Ugljeni hidrati | 61 g |
Šeceri | 1,9 g |
Vlakna | 11 g |
Masti | 2 g |
od kojih zasićene | 0,3 g |
Koliko kalorija ima žito?
Tradicionalni recept za pravljenje slavskog žita obuhvata pšenicu beliju, šećer, orahe i vanilin šećer.
U 100 g žita ili kuvane pšenice nalazi se 335 kCal.
Tačnu kaloričnost slavskog žita teško je utvrditi, budući da ista zavisi od načina pripreme.
Koliko žito ima proteina?
Belančevine iz žita potiču iz pšenice koja je njegov glavni sastojak, dok su u slavskom žitu dobar izvor proteina i orasi.
U 100 g kuvane pšenice belije nalazi se 12 g proteina, dok ista gramaža oraha sadrži 15,23 g proteina.
S obzirom na to da se oba navedena sastojka u slavskom žitu nalaze u istim količinama, računica kaže da 200 g ove poslastice sadrži čak 27,23 g proteina.
Ukoliko u slavsko žito staviš manju količinu oraha, proteinski sadržaj slavskog žita biće niži i obrnuto.
Koliko žito ima ugljenih hidrata?
Kuvana pšenica belija ima 61 g ugljenih hidrata na 100 g, od čega šećeri čine 1,9 g.
Imajući to u vidu, razumljivo je zbog čega je žito odličan izvor energije.
Slavsko žito sadrži još više ugljenih hidrata, budući da u 100 g oraha ima 13,71 g ovog makrosa.
Važno je da znaš da u slavskom žitu problem ne predstavljaju ugljeni hidrati, već velika količina šećera koja se dodaje u procesu njegove pripreme.
Koliko žito ima masti?
U 100 g žita bez dodataka ima 2 g masti, od kojih 0,3 g čine zasićene masne kiseline.
U pitanju je zanemarljiv procenat masti, zbog čega se kuvana pšenica često koristi u okviru mnogih dijetetskih planova.
Slavsko žito je znatno masnija namirnica, jer 100 g oraha sadrži čak 65,21 g masti.
Iako su u pitanju dobre masti koje imaju pozitivan uticaj na tvoj organizam, neumereno konzumiranje slavskog žita može da poremeti preporučeni dnevni unos masti.
Koliko žito ima vlakana?
Verovatno ti je poznato da žitarice uglavnom spadaju u lako svarljive namirnice, što se odnosi i na žito, koje u količini od 100 g sadrži 11 g vlakana.
Ipak, pšenica belija sadrži gluten koji se ne preporučuje osobama alergičnim na ovaj sastojak u hrani.
Imaj u vidu i to da žito bez dodataka spada u namirnice sa visokim glikemijskim indeksom.
Uticaj žita na zdravlje
Poznato je da korišćenje žitarica od celog zrna ima odličan uticaj na zdravlje.
Unos žita može da olakša rad organa za varenje, spreči konstipaciju i smanji rizik od pojave koronarnih oboljenja.
Ipak, treba da imaš u vidu da slavsko žito sadrži velike količine šećera, zbog čega savetujemo da ga jedeš u umerenim količinama.
Što se tiče njegovog mikronutrijentskog sastava, u zrnu pšenice belije nalaze se:
- Kalcijum
- Fosfor
- Magnezijum
- Gvožđe
- Cink
- Vitamin E
- Kompleks B vitamina
Bitno je naglasiti da se kuvanjem pšenice belije navedeni mikronutrijenti većim delom ne gube.
Uticaj žita na kilažu
Žito je odličan izvor energije i važna namirnica u ishrani, pod uslovom da ga umereno unosiš.
Mala količina žita produžava osećaj sitosti, zbog čega žito može da bude dobar saveznik za skidanje kilaže.
Što se tiče slavskog žita, ono nije pogodno za osobe koje žele da održe kilažu ili izgube kilograme.
Ukoliko se nalaziš u procesu treniranja, preporučujemo ti da klot žito unosiš pre ili posle treninga.
Tvoj OneFit