Bakin kolač: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Jul 24, 2021

Iako se ne zna kako je kod nas dobio baš to ime, šanse su velike da je bakin kolač nekada davno prvobitno napravila neka baka.

Premda je bakin kolač u raznim varijantama širom sveta poznat pod nazivom waffle, u nekim zemljama poput Belgije, ovaj slatkiš ima status kultne poslastice.

Za pripremu bakinog kolača ili vafla potrebni su ti brašno, kvasac, mleko, jaja, maslac, šećer i posebni pekač sa dvostranim grejačem.

Zanimljvo je da su se prvi pekači za vafle pojavili još u 15. veku, bili su napravljeni od gvožđa, i postali su toliko popularni da su se u narednom veku pojavili čak i na slikama flamanskih slikara.

Nutritivna vrednost bakinog kolača na količinu od 100 g

Energetska vrednost 310 kCal
Proteini 7,3 g
Ugljeni hidrati 48,84 g
Šećeri 4,72
Vlakna 2,5 g
Masti 9,55 g
od kojih zasićene 2 g

Koliko kalorija ima bakin kolač?

Za pripremu bakinog kolača najčešće se koriste slatki prelivi i voće, pri čemu se ova poslastica uglavnom jede kao dezert, obično na kraju doručka.

Energetska vrednost porcije od 100 g bakinog kolača bez dodataka iznosi oko 310 kalorija.

Uzimajući tu cifru u obzir, može se zaključiti da je bakin kolač prilično kaloričan slatkiš.

Koliko bakin kolač ima proteina?

Ukoliko pojedeš 100 g bakinog kolača, unećeš u proseku oko 7,3 g proteina.

U pitanju su pretežno proteini mleka, maslaca i jaja, odnosno kompletni proteini životinjskog porekla, uz nešto proteina iz belog brašna.

S obzirom na to da belo brašno sadrži gluten, bakin kolač i druga peciva sa belim brašnom ne preporučuju se osobama koje imaju intoleranciju na ovaj protein ili celijakiju.

Koliko bakin kolač ima ugljenih hidrata?

Za razliku od nekih drugih slatkih peciva, bakin kolač teško je pripremiti bez belog pšeničnog brašna, a da to zaista bude pravi bakin kolač.

Interesantno je da gotovo pola ukupne mase u svakoj porciji bakinog kolača čine ugljeni hidrati, na koje u 100 g ovog slatkiša otpada 48,84 g.

Najvećim delom, radi se o pšeničnom skrobu, složenom biljnom šećeru koji je pravi sinonim za obnavljanje zaliha energije u organizmu.

Koliko bakin kolač ima masti?

Iako se može pronaći puno recepata za bakin kolač koji uključuju suncokretovo ulje, originalni recept uvek podrazumeva da se koristi maslac.

Maslac, kao i mleko ili jaja, sadrži srazmerno visok nivo zasićenih masti.

Ipak, u porciji od 100 g bakinog kolača ima ukupno 9,55 g masti, od čega samo 2 g čine zasićene masne kiseline.

Koliko bakin kolač ima vlakana?

Bakin kolač sadrži oko 2,5 g vlakana na količinu od 100 g namirnice, i u pitanju su vlakna iz pšeničnog brašna.

Imaj na umu da ova količina vlakana može biti i manja od navedene, što zavisi od toga koliko je brašno rafinisano.

Napokon, važno je da znaš i da ukoliko bakin kolač jedeš sa svežim voćem, time povećavaš ukupnu količinu vlakana unetu u tom konkretnom obroku.

Uticaj bakinog kolača na zdravlje

Većini ljudi bakin kolač budi sećanja na bezbrižno detinjstvo i deo života posvećen igranju.

Što se tiče njegovog uticaja na tvoje zdravlje, prednost bakinog kolača ogleda se u unosu sastojaka od kojih je napravljen, što se ponajviše odnosi na maslac, mleko i jaja.

Maslac je neuporedivo zdraviji izvor masti od rafinisanog biljnog ulja, koje se na našim prostorima ponekad koristi u pripremi bakinog kolača.

U maslacu ima preko 400 masnih kiselina, uključujući i izuzetno zdrave masne kiseline kratkog lanca, koje pozitivno utiču na smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Što se jaja tiče, ona su poznata kao izvor najkvalitetnijih proteina, koji se smatraju “kompletnim”, jer sadrže sve esencijalne amino-kiseline.

Potencijalni problem u vezi sa sastojcima koji idu u bakin kolač odnosi se na belo brašno i beli šećer.

Naime, molekularna struktura skroba u belom, rafinisanom brašnu do te mere je izmenjena obradom, da tvoj organizam unosom tog brašna apsorbuje glukozu velikom brzinom.

To znači da nivo šećera u tvojoj krvi “skače”, kao i insulin, koji u krvotoku ostaje satima, i ukoliko se to ponavlja dovoljno često, ceo proces vodi do pojave insulinske rezistencije.

Mnoga naučna istraživanja ukazuju na to da je insulinska rezistencija uzrok pojave mnoštva bolesti kod savremenog čoveka, poput srčanih oboljenja, dijabetesa i raka.

Isto tako, beli šećer smatra se veoma lošim po zdravlje, i studije ga dovode u vezu sa gojaznošću, dijabetesom, raznim tipovima karcinoma, kao i ubrzanim starenjem ćelija.

Uticaj bakinog kolača na kilažu

Ukoliko želiš da izgubiš kilograme, slatkiši i posebno slatka peciva, nisu hrana koju treba da jedeš.

Konzumacija šećera, pre svega fruktoze i glukoze, može da utiče na izbacivanje tvog apetita iz ravnoteže.

Poznato je da fruktoza značajno povećava osećaj gladi, što direktno utiče na to koliko ćeš kalorija uneti u ostalim obrocima.

U slučaju da ipak želiš povremeno da pojedeš bakin kolač, preporučujemo ti da to uradiš nakon treninga.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020