Smatra se da je med jedna od retkih namirnica koje imaju neograničen rok trajanja.
Na to upućuju izveštaji koji potvrđuju da je u nekoliko hiljada godina starim egipatskim grobnicama pronađen med u jestivom stanju.
Ovu osobinu med duguje svojoj kiseloj prirodi i visokom sadržaju prirodnog šećera, što ga čini negostoljubivom namirnicom za bakterije.
Zanimljiv je i podatak da je za proizvodnju 1 kg meda od cvetnog nektara, neophodno “uposliti” čak 800 pčela, koje posao pravljenja meda obavljaju tokom celog svog života.
Nutritivna vrednost sirovog meda na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 286 kCal |
Proteini | 0 g |
Ugljeni hidrati | 80,95 g |
Šećeri | 76,19 g |
Vlakna | 0,2 g |
Masti | 0 g |
od kojih zasićene | 0 g |
Koliko kalorija ima med?
Med je kalorična namirnica sa gusto upakovanim kalorijama, zbog čega minimalna količina meda može dobro da te zasiti.
Porcija od 100 g pravog meda sadrži 286 kalorija, što je znatno manje od broja kalorija koje ima beli šećer u istoj količini.
Kalorije u medu 100% potiču iz ugljenih hidrata, a njihov broj varira u zavisnosti od vrste meda.
Budući da se med sastoji mahom od šećera, ukoliko preteraš sa njegovom konzumacijom lako možeš da uneseš previše šećera, kao i kalorija.
Koliko med ima proteina?
Med je poznat kao namirnica koja ne sadrži proteine.
Ipak, u literaturi se mogu pronaći podaci da neke vrste obrađenog meda mogu da sadrže i do 0,6 g proteina na porciju od 100 g.
Budući da su proteini veoma važni za tvoj organizam, savetujemo ti da njihov unos obezbediš konzumiranjem hrane bogate proteinima.
Koliko med ima ugljenih hidrata?
Med spada u najpopularnije namirnice bogate ugljenim hidratima, pre svega prirodnih šećera.
Porcija od 100 g sirovog meda sadrži čak 80,95 g ugljenih hidrata, od čega fantastičnih 76,19 g čine šećeri.
Kao što vidiš, šećer igra dominantnu ulogu u sastavu meda, dok je druga najzastupljenija komponenta u ovoj namirnici voda.
Kada su u pitanju šećeri, med se sastoji uglavnom od fruktoze i glukoze.
Koliko med ima masti?
Za razliku od ugljenih hidrata, med uopšte ne sadrži masti.
Ovo se nameće kao logična informacija, imajući u vidu da je med prevashodno sačinjen od ugljenih hidrata.
Kako su masti makronutrijent bez kojeg život nije moguć, neophodno je da ih unosiš pomoću drugih namirnica.
Koliko med ima vlakana?
Med je hrana u kojoj vlakna postoje samo u tragovima.
U zavisnosti od vrste meda, u porciji od 100 g ove namirnice može se naći i do 0,2 g vlakana.
Smatra se da ova mala količina vlakana verovatno potiče od cvetnog nektara koji pčele sakupljaju u procesu pravljenja meda.
Uticaj meda na zdravlje
Med se smatra jednom od najzdravijih namirnica na našoj planeti.
Ova namirnica može da se pohvali antioksidativnim, antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima.
Prirodni med poseduje neverovatne antioksidativne osobine, koje pomažu u zaštiti tvojih ćelija od oštećenja nastalih usled starenja i izlaganja toksinima.
U prirodnom medu postoji veliki broj korisnih jedinjenja i mikronutrijenata, kao što su:
- Flavonoidi
- Fenolna kiselina
- Vitamin C (askorbinska kiselina)
- Tokoferoli
- Glutation
Med obiluje antioksidantima, što ne čudi kada se ima u vidu da se za njegovu proizvodnju koristi cvetni nektar.
Nivo i sastav antioksidanata u medu zavise od vrste cveća sa kojeg pčele prikupljaju nektar, dok boja meda takođe utiče na njegov ukupan sadržaj antioksidanata.
Zanimljivo je da tamnije vrste medaa imaju veću količinu antioksidanata od svetlijih vrsta ove super zdrave namirnice.
Med u tragovima sadrži i sledeće vitamine i minerale:
- Kompleks vitamina B
- Vitamin K
- Natrijum
- Kalijum
- Kalcijum
- Magnezijum
- Fosfor
- Gvožđe
- Selen
- Bakar
- Cink
- Mangan
- Hrom
Pojedini medicinski radnici smatraju da deca tokom prve godine života ne bi trebalo da unose med, zbog rizika od pojave botulizma.
Osobama koje su alergične na polen, med i druge pčelinje proizvode, takođe se savetuje da ne konzumiraju med.
Uticaj meda na kilažu
Iako je med prirodni zaslađivač, njegovim prekomernim unosom povećavaš broj akumuliranih kalorija i količinu pojedenog šećera.
To znači da neumeren unos meda i te kako može da te dovede do gojenja, i zato med treba da jedeš u malim količinama.
Takođe je važno da znaš da je med neuporedivo zdravija slatka namirnica od belog šećera i veštačkih zaslađivača.
Budući da je med bogat prirodnim šećerima, sportisti i oni koji aktivno vežbaju rado ga koriste, jer obezbeđuje brz priliv energije.
Na kraju, obrati pažnju kada nabavljaš med i uvek kupuj čist, prirodni med od proverenog proizvođača, a izbegavaj jeftine medove u koje nesavesni proizvođači često dodaju šećer.
Tvoj OneFit