O ukusima se ne raspravlja, kaže drevna latinska mudrost.
Stoga, nećemo raspravljati o tome da li je kikiriki ukusniji kada je pečen ili sirov.
Ono što želimo da istražimo je da li je za tebe bolje da jedeš sirovi ili pečeni kikiriki.
U ovom članku saznaćeš odgovor na to pitanje, a pozabavićemo se i uticajem pečenog kikirikija na zdravlje i kilažu.
Nutritivna vrednost pečenog kikirikija na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 587 kCal |
Proteini | 24,35 g |
Ugljeni hidrati | 21,26 g |
Šećeri | 4,9 g |
Vlakna | 8,4 g |
Masti | 49,66 g |
od kojih zasićene | 7,723 g |
Koliko kalorija ima pečeni kikiriki?
Kao i sirovi kikiriki, i pečeni kikiriki je veoma kalorična namirnica.
U 100 g pečenog kikirikija ima 587 kalorija, tačno 20 kalorija više nego u istoj porciji sirove namirnice.
Kalorije u pečenom kikirikiju prevashodno potiču od masti, koje dominiraju njegovim sastavom.
Verovatno znaš da svaki gram masti sadrži 9 kalorija, više nego duplo u odnosu na 1 gram proteina ili ugljenih hidrata, koji imaju po 4 kalorije.
Koliko pečeni kikiriki ima proteina?
Poput sirovog, pečeni kikiriki je povrće bogato proteinima.
Zahvaljujući tome što pripada porodici mahunarki, pečeni kikiriki bogatiji je proteinima od drugih namirnica koje, u kulinarskom smislu, svrstavamo u orašaste plodove.
Naime, 100 g suvo pečenog kikirikija sadrži čak 24,35 g proteina, što je gotovo identično kao u istoj količini sirove namirnice.
Ono što je od posebne važnosti kada je u pitanju proteinski sastav kikirikija je činjenica da ova semenka sadrži proteine arahin i konarahin, koji predstavljaju jake alergene.
Koliko pečeni kikiriki ima ugljenih hidrata?
Ugljeni hidrati u 100 g pečenog kikirikija učestvuju u količini od 21,26 g.
To je oko 5 g više ugljenih hidrata u odnosu na istu količinu u sirovom kikirikiju, pri čemu je količina šećera u obe namirnice gotovo identična.
U 100 g pečenog kikirikija ima svega 4,9 grama šećera, zbog čega se ova hrana svrstava u namirnice sa niskim glikemijskim indeksom.
Koliko pečeni kikiriki ima masti?
Sadržaj masti u suvo pečenom kikirikiju je izuzetno visok i gotovo identičan kao u sirovoj namirnici.
Porcija od 100 g pečenog kikirikija ima 49,66 g masti, gde zasićene masne kiseline učestvuju sa nešto manje od 8 g.
Najveći udeo u masnoćama zastupljenim u kikirikiju imaju mononezasićene masne kiseline, poznate po svojim pozitivnim efektima na organizam, naročito na zdravlje srca.
Koliko pečeni kikiriki ima vlakana?
Pečeni kikiriki je namirnica veoma bogata vlaknima, i sadrži 8,4 g ovih nesvarljivih ugljenih hidrata na ukupnu količinu od 100 g.
Vlakna su potrebna tvojoj probavi, kako za regularnost pokreta sistema organa za varenje, tako i kao hrana dobrim bakterijama u crevima.
Uticaj pečenog kikirikija na zdravlje
Jedna naučna studija potvrdila je da je pečeni kikiriki hranljiva namirnica i odličan izvor biljnog proteina.
Međutim, pečeni kikiriki se ipak ne može smatrati odgovarajućom zamenom za meso u ishrani osoba koje treniraju ili se bave sportom.
Razlog tome je što pečeni kikiriki, i mahunarke generalno, ne sadrže dovoljnu količinu esencijalne amino-kiseline metionina.
Zbog čega je ova amino-kiselina važna?
Metionin je ključno jedinjenje za započinjanje procesa stvaranja novih proteina u ćelijama, što se u tvom organizmu dešava u kontinuitetu, tokom ciklusa razlaganja starih proteina.
Sa druge strane, pečeni kikiriki obiluje mikronutrijentima kao što su:
- Vitamin E
- Niacin
- Folat
- Bakar
- Vitamin B6
- Magnezijum
Pečeni kikiriki u svom sastavu ima neke od najjačih alergena u svetu namirnica, i zato se ne preporučuje osobama koje pate od alergija.
Pored alergena, pečeni kikiriki sadrži i određene antinutrijente, poput fitinske kiseline, koji otežavaju apsorpciju hranljivih materija iz namirnica.
Ono što dodatno opterećuje reputaciju kikirikija je mogućnost kontaminacije aflatoksinom, vrstom buđi koja je izuzetno štetna po zdravlje.
Neretko se dešava da kikiriki u sirovom stanju provodi puno vremena u raznim skladištima pre nego što dospe u pakovanja i na police prodavnica, što pogoduje razvoju ovog parazita.
Istini za volju, pečenje delimično može da smanji količinu aflatoksina u “zaraženom” kikirikiju, usled čega je pečeni kikiriki bolja i bezbednija opcija od sirovog.
Uticaj pečenog kikirikija na kilažu
Naučne studije nisu uspele da dovedu u uzročno-posledičnu vezu konzumiranje pečenog kikirikija i njegov uticaj na telesnu težinu.
Uprkos tome, imaj u vidu da je ova semenka vrlo kalorična.
Samim tim, pečeni kikiriki se ne savetuje osobama koje se nalaze na restriktivnoj dijeti.
Na kraju, probaćemo da odgovorimo na pitanje iz uvoda ovog članka.
S obzirom na to da su hranljive vrednosti sirovog i pečenog kikirikija prilično slične, možeš da jedeš onaj kikiriki koji ti je draži.
Ipak, vodi računa o tome da je pečeni kikiriki za nijansu kaloričniji od sirovog, ali i potencijalno bezbedniji, što se tiče kontaminacije aflatoksinom.
Tvoj OneFit