Štrudla sa makom spada u jednu od najomiljenijih poslastica od testa, i originalni recept za njenu pripremu iz 17. veka čuva se u Bečkoj biblioteci.
Legenda kaže da su recept za štrudlu Austrougarima ostavili Turci, prilikom povlačenja njihove vojske iz austrijske prestonice.
Jedan od najpopularnijih recepata za štrudlu sa makom na našim prostorima je onaj iz čuvenog “Patinog kuvara”, prvi put objavljenog 1939. godine.
Nutritivna vrednost štrudle sa makom na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 292,3kCal |
Proteini | 6,15 g |
Ugljeni hidrati | 43,08 g |
Šećeri | nemamo informaciju |
Vlakna | 1,54 g |
Masti | 9,24 g |
od kojih zasićene | 3,08 |
Koliko kalorija ima štrudla sa makom?
Za pripremu štrudle koriste se belo brašno, maslac, mleko, jaja, šećer i kvasac, dok se fil od maka priprema tako što se mak zasladi šećerom i prokuva sa mlekom.
Budući da su svi ovi sastojci prilično kalorični, razumljivo je zbog čega je štrudla sa makom kaloričan slatkiš.
Na količinu od 100 g, štrudla od maka ima 292,3 kalorija.
Seme maka ima veoma visoku energetsku vrednost, gde samo 100 g sirovog semena maka sadrži čak 524 kalorije.
Koliko štrudla sa makom ima proteina?
Zahvaljujući mleku, maslacu i jajima koji se koriste u njenoj pripremi, u porciji od 100 g štrudle od maka nalazi se 6,15 g proteina.
Ove namirnice štrudli od maka donose najkvalitetnije proteine životinjskog porekla, koji sadrže sve amino-kiseline neophodne tvom organizmu.
Naravno, u štrudli sa makom delom su zastupljeni i proteini iz belog brašna, pre svih gluten.
Osim toga, i mak je poznat kao hrana bogata proteinima, jer 100 g sirovog semena sadrži 18 g proteina.
Koliko štrudla sa makom ima ugljenih hidrata?
Slatkiši i peciva uglavnom sadrže puno ugljenih hidrata, i to važi i za štrudlu sa makom.
Ugljeni hidrati zauzimaju oko polovine ukupne mase svakog parčeta štrudle, tačnije 43,08 g na 100 g ove poslastice.
Za to su ponajviše zaslužni šećer i belo brašno od kojeg se pravi testo za štrudlu.
Beli, rafinisani šećer najčešće se koristi za aktivaciju kvasca koji se ubacuje u testo, a upotrebljava se i za pripremu fila od maka, gde se dodaje u znatno većoj količini.
Razlog za to je što seme maka prirodno sadrži vrlo malo šećera, samo 3 g na količinu od 100 g namirnice.
Koliko štrudla sa makom ima masti?
Štrudla od maka sadrži 9,24 g masti na količinu od 100 g namirnice.
U pitanju su uglavnom zasićene masti životinjskog porekla iz mleka, jaja i maslaca.
Uz to, imaj na umu da je i seme maka veoma “masna” namirnica, te da njegovim sastavom dominiraju nezasićene masti.
Naime, mak sadrži značajne količine omega-6 i omega-9 masnih kiselina, zbog čega se ovo seme koristi za proizvodnju ulja.
Koliko štrudla sa makom ima vlakana?
Seme maka je neverovatan izvor vlakana, što najbolje oslikava činjenica da u porciji od 100 g sirovog maka vlakna učestvuju sa čak 20 g.
Deo tih vlakana završi i u parčetu od 100 g štrudle sa makom, koje u proseku sadrži oko 1,54 g vlakana.
To u praksi znači da, što je štrudla bogatija filom od maka, to će tvoj stomak više da se raduje.
Uticaj štrudle sa makom na zdravlje
Osim vlakana, koja mak čine izuzetno poželjnim u tvojoj ishrani, ovo seme sadrži polifenole i nezasićene masne kiseline.
Jedna naučna studija polifenole dovodi u vezu sa smanjenjem upalnih procesa u organizmu kao i prevencijom pojave kardiovaskularnih oboljenja.
Prema drugim istraživanjima, postoje indicije da seme maka pozitivno utiče na plodnost kod žena.
Mak je izuzetno bogat manganom, važnim za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi, ali i bakrom, koji pomaže transport gvožđa kroz tvoj organizam.
Navedeni podaci štrudlu sa makom čine jednim od najzdravijih slatkiša na svetu.
Uz to, u pripremi domaće štrudle sa makom koriste se mleko, maslac i jaja, što znači da unosom ove štrudle dobijaš vrhunske proteine životinjskog porekla i zdrave masti.
Jedina mana štrudle sa makom je u tome što se u njenoj pripremi koriste belo pščenično brašno i rafinisani šećer, dve namirnice čiji neumeren unos može loše da utiče na tvoje zdravlje i kilažu.
Uticaj štrudle sa makom na kilažu
Štrudla sa makom spada u namirnice bogate kalorijama i ugljenim hidratima.
Iz toga razloga ti ne savetujemo da jedeš štrudlu sa makom, ako pokušavaš da skineš višak kilograma.
U procesu pripreme štrudle sa makom koriste se belo brašno i šećer, koji nisu najbolji prijatelji tvoje linije i opšteg zdravlja.
Imajući sve navedeno u vidu, preporučujemo ti da štrudlu sa makom jedeš poveremno i u umerenim količinama.
Tvoj OneFit