Mnogi smatraju da malo šta može da se takmiči sa glatkom, svilenkastom teksturom pudinga.
Na tržištu dominiraju puding od vanile i čokolade, mada u prodavnicama možeš da kupiš i razne druge vrste pudinga sa voćnim ukusima.
Nažalost, popularni puding iz kesice često sadrži veštačke sastojke, boje i aditive, kao i veliku količinu šećera.
Zanimljivo je da se ovaj popularni mlečni desert pripremao i u antičko doba, za šta su se tada koristili posebni kalupi.
Nutritivna vrednost pudinga na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 120 kCal |
Proteini | 3,2 g |
Ugljeni hidrati | 20 g |
Šećeri | 12 g |
Vlakna | 0,8 g |
Masti | 3,2 g |
od kojih zasićene | 1,8 g |
Koliko kalorija ima puding?
Ako vodiš računa o unosu kalorija, onda puding nije najbolja namirnica za tebe.
Broj kalorija u pudingu može da varira, u zavisnosti od veličine porcije i aditiva koje sadrži.
Zavisno od vrste, broj kalorija u 100 g pudinga iznosi od 90 do preko 120.
Dobra vest je da puding može da sadrži i manje kalorija, pod uslovom da ga praviš sa biljnim mlekom ili mlekom bez masti.
Imaj u vidu da je za pravljenje pudinga bolje da izabereš obrano mleko nego punomasno mleko.
Što se broja kalorija tiče, pudinzi sa kakaom su najkaloričniji, mada je razlika mala u poređenju sa ostalim pudinzima na tržištu.
Koliko puding ima proteina?
Većina proteina u pudingu dolazi iz mleka, što pozitivno utiče na sastav amino-kiselina u ovoj hrani.
Iako sadržaj proteina u pudingu nije previše visok, ovaj mlečni desert ipak sadrži značajnu količinu proteina, u poređenju sa nekim drugim poslasticama.
Naime, porcija od 100 g pudinga sadrži oko 3,2 g proteina.
U pojedine kupovne pudinge ponekad se dodaje obrano mleko u prahu, kako bi se povećao njihov sadržaj proteina.
Dodati kakao takođe delimično doprinosi povećanju sadržaja proteina u pudingu.
Koliko puding ima ugljenih hidrata?
Puding sadrži širok spektar ugljenih hidrata.
Kao što možeš da vidiš u tabeli, porcija od 100 g pudinga ima 20 g ugljenih hidrata.
Što se tiče šećera, puding sadrži mlečni šećer laktozu.
Ovo je logično, budući da se puding priprema sa mlekom.
Važno je da znaš da kupovni puding iz kesice često sadrži dosta dodatih veštačkih šećera.
Dodatno, pudinzi osim šećera sadrže i druge ugljene hidrate koji stabilizuju ovaj desert, ali nisu šećeri.
Najčešći stabilizatori koje puding može da sadrži su modifikovani skrobovi, guar guma i karagenan.
Koliko puding ima masti?
Porcija od 100 g pudinga sadrži oko 3,2 g ukupnih masti, od čega 1,8 g čine zasićene masti.
Količina masti u pudingu najviše zavisi od masnoće korišćenog mleka za njegovu pripremu.
Navedena količina masti dovoljno je značajan izvor esencijalnih masnih kiselina, koje pomažu apsorpciju mikroelemenata u tvom telu.
U čokoladnom pudingu nalazi se i kakao u prahu, koji se dodaje zbog ukusa i sadrži masti, što takođe može da poveća sadržaj masti u pudingu.
Koliko puding ima vlakana?
Puding sadrži minimalnu količinu vlakana ili ih uopšte ne sadrži.
Konkretno, u 100 g pudinga može se pronaći oko 0,8 g vlakana.
Ova količina vlakana potiče od kukuruznog skroba ili kakao praha.
Puding svakako nije namirnica koja predstavlja značajan izvor vlakana.
Uticaj pudinga na zdravlje
Od mikronutrijenata u pudingu kao prvi među jednakima izdvaja se kalcijum.
Iako su mnogi drugi mlečni proizvodi znatno bolji izvor kalcijuma od pudinga, korisno je da znaš da kalcijum postoji i u ovoj poslastici.
Puding na bazi mleka dobar je izvor vitamina D i B2.
Pudinzima sa ukusom vanile dodaje se sintetički proizveden vanilin, koji se razlikuje od prirodne vanile.
S druge strane, pudinzima od čokolade dodaje se kakao u prahu, koji ima antioksidantna polifenolna jedinjenja.
Najveći problem kod unosa pudinga kao namirnice je zapravo ogromna količina šećera i aditiva koju ova hrana sadrži.
Stručnjaci preporučuju da žene ne unose više od 24 g šećera dnevno, a muškarci ne više od 36 g šećera dnevno.
Iako postoje slatkiši koji se definišu kao zdravi, preteranim unosom kupovnog pudinga lako možeš da prekoračiš navedene preporučene vrednosti.
Uticaj pudinga na kilažu
Budući da može da sadrži dosta kalorija i šećera, puding ne spada u namirnice koje će ti pomoći da održiš zdravu telesnu težinu.
Kao što smo naveli, kupovni pudinzi obiluju šećerom, što utiče na povećan unos prostih ugljenih hidrata i nezdravo gojenje.
Zato ti savetujemo da pripremaš neku varijantu domaćeg pudinga, čime ćeš moći da kontrolišeš sastav i količinu namirnica koje tvoj puding sadrži.
U popularne vrste pudinga spada i puding koji sadrži čia seme, i to je zdrava, manje kalorična opcija od klasičnog pudinga.
Možemo da zaključimo da je prihvatljivo da se ponekad zasladiš pudingom, ali da je za tvoje zdravlje i izgled najbolje da pripremiš domaći puding, i da ga konzumiraš umereno.
Tvoj OneFit