Skuša je poznata kao dnevna životinja i ubraja se u grupu najzdravijih vrsta morske ribe.
Nešto manje je poznato da skuše često plivaju u velikim jatima čija dužina dostiže i do 30 km.
Ova sitnija rođaka tune čuvena je po svom bogatom i blagom ukusu, ali i po brzini plivanja koja iznosi do 5,5 m u sekundi.
U ovom članku naučićeš više o nutritivnom profilu skuše, koja zahvaljujući zdravim mastima, može pozitivno da utiče na tvoje zdravlje i kilažu.
Nutritivna vrednost skuše na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 184 kCal |
Proteini | 19 g |
Ugljeni hidrati | 0 g |
Šećeri | 0 g |
Vlakna | 0 g |
Masti | 12 g |
od kojih zasićene | 3 g |
Koliko kalorija ima skuša?
Iako je skuša masnija nego tunjevina, u sirovom stanju one je ipak umereno kalorična namirnica.
Porcija od 100 g sirove skuše sadrži 184 kalorije.
Budući da se skuša nakon ulova uglavnom sprema dok je sveža ili se na drugi način konzervira, velike količine ove ribe često se šalju u dalji proces industrijske obrade.
Procesuiranje i konzerviranje skuše najčešće se vrši dodavanjem biljnog ulja, što svakoj porciji skuše donosi dodatne kalorije.
Zbog toga, 100 g skuše konzervirane u biljnom ulju ima 389 kalorija, što je čak 205 kalorija više u odnosu na istu sirovu namirnicu.
Koliko skuša ima proteina?
Kada se spominje zdrava hrana sa proteinima, nemoguće je ne spomenuti skušu.
U ukupnoj količini od 100 g skuše nalazi se čak 19 g kompletnih proteina, koji sadrže sve esencijalne amino-kiseline.
To su one amino-kiseline koje moraš da unosiš putem ishranu, budući da tvoj organizam ne može samostalno da ih proizvede.
Posebno je bitno to što je u skuši prisutna visoka koncentracija esencijalne amino-kiseline leucina.
Leucin je naročito važan za rast i razvoj tvojih mišića, a dokazano je da doza od 1 do 3 g u svakom obroku pomaže sintezu proteina u mišićima.
Koliko skuša ima masti?
Skuša je masna riba, čija kompozicija masti je veoma povoljna po tvoje zdravlje.
Naime, od ukupno 12 g masti koliko ima u 100 g skuše, svega 3 g čine zasićene masne kiseline.
Mononezasićene masne kiseline zastupljene su sa 4,5 g, a polinezasićene masne kiseline sa 2,9 g u navedenoj količini skuše.
U ove druge spadaju i dragocene omega-3 masne kiseline, koje se retko sreću u značajnim količinama u hrani.
To je ono što takozvanu plavu ili masnu ribu čini poželjnim delom svakodnevne ishrane, i zato ti savetujemo da je jedeš barem dva puta nedeljno.
Naravno, ukoliko jedeš skušu konzerviranu u biljnom ulju, imaj u vidu da će ukupna količina masti i njen sastav biti drugačiji nego kod sirove skuše.
Naime, 100 g skuše u biljnom ulju iz konzerve sadrži čak 37 g masti.
Masti biljnog porekla, koje se skuši dodaju u procesu proizvodnje, daleko su manje zdrave od masnoća koje se prirodno nalaze u ovoj ribi.
Uticaj skuše na zdravlje
Vitamini, minerali i masti koje skuša sadrži čine je odličnom namirnicom za tvoje zdravlje.
Na primer, u sastavu skuše nalaze se sledeći mikronutrijenti:
- Gvožđe
- Vitamin B12
- Folati
Navedeni mikrosi veoma su važni za crvena krvna zrnca i hemoglobin, što znači da ti konzumacija ove ribe može pomoći kako u prevenciji anemije, tako i u borbi protiv nje.
Korisno je i da znaš da se gvožđe iz ribe lakše apsorbuje od gvožđa iz biljnih izvora.
Osim navedenih, skuša je bogata i sledećim mikronutrijentima:
- Niacin
- Vitamin B6
- Riboflavin
- Magnezijum
- Fosfor
- Selen
U skuši se takođe nalazi i D vitamin, koji predstavlja prirodni lek za tvoj imunitet.
Ranije smo već spomenuli omega-3 masne kiseline, o čijem doprinosu u borbi protiv raka i pozitivnom uticaju na ljudsko zdravlje svedoče mnogobrojna naučna istraživanja.
U svetskim morima prisutna je velika količina žive, što može negativno da utiče na osobe koje se većinski hrane ribom i morskim plodovima.
Iz tog razloga, pojedine vrste skuše kao što je kraljevska skuša treba u potpunosti izbegavati.
Uticaj skuše na kilažu
Sirova skuša ne spada u kalorične namirnice, i ukoliko je jedeš svežu, pripremanu bez dodatnih masti, možeš da je unosiš čak ako si i na restriktivnoj dijeti.
Vrhunski proteini, zdrave masti, važni vitamini i minerali zajedno skušu čine ribom koja se često preporučuje od strane stručnjaka za ishranu.
Ipak, skuša konzervirana u ulju nije u jednakoj meri poželjna namirnica, pogotovo ako želiš da izgubiš kilograme.
Zbog toga je za tvoje zdravlje, kilažu i izgled najbolje da konzumiraš svežu skušu.
Tvoj OneFit