Skuša: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

skuša
Feb 25, 2021

Skuša je poznata kao dnevna životinja i ubraja se u grupu najzdravijih vrsta morske ribe.

Nešto manje je poznato da skuše često plivaju u velikim jatima čija dužina dostiže i do 30 km.

Ova sitnija rođaka tune čuvena je po svom bogatom i blagom ukusu, ali i po brzini plivanja koja iznosi do 5,5 m u sekundi.

U ovom članku naučićeš više o nutritivnom profilu skuše, koja zahvaljujući zdravim mastima, može pozitivno da utiče na tvoje zdravlje i kilažu.

Nutritivna vrednost skuše na količinu od 100 g

Energetska vrednost 184 kCal
Proteini 19 g
Ugljeni hidrati 0 g
Šećeri 0 g
Vlakna 0 g
Masti 12 g
od kojih zasićene 3 g

Koliko kalorija ima skuša?

Iako je skuša masnija nego tunjevina, u sirovom stanju one je ipak umereno kalorična namirnica.

Porcija od 100 g sirove skuše sadrži 184 kalorije.

Budući da se skuša nakon ulova uglavnom sprema dok je sveža ili se na drugi način konzervira, velike količine ove ribe često se šalju u dalji proces industrijske obrade.

Procesuiranje i konzerviranje skuše najčešće se vrši dodavanjem biljnog ulja, što svakoj porciji skuše donosi dodatne kalorije.

Zbog toga, 100 g skuše konzervirane u biljnom ulju ima 389 kalorija, što je čak 205 kalorija više u odnosu na istu sirovu namirnicu.

Koliko skuša ima proteina?

Kada se spominje zdrava hrana sa proteinima, nemoguće je ne spomenuti skušu.

U ukupnoj količini od 100 g skuše nalazi se čak 19 g kompletnih proteina, koji sadrže sve esencijalne amino-kiseline.

To su one amino-kiseline koje moraš da unosiš putem ishranu, budući da tvoj organizam ne može samostalno da ih proizvede.

Posebno je bitno to što je u skuši prisutna visoka koncentracija esencijalne amino-kiseline leucina.

Leucin je naročito važan za rast i razvoj tvojih mišića, a dokazano je da doza od 1 do 3 g u svakom obroku pomaže sintezu proteina u mišićima.

Koliko skuša ima masti?

Skuša je masna riba, čija kompozicija masti je veoma povoljna po tvoje zdravlje.

Naime, od ukupno 12 g masti koliko ima u 100 g skuše, svega 3 g čine zasićene masne kiseline.

Mononezasićene masne kiseline zastupljene su sa 4,5 g, a polinezasićene masne kiseline sa 2,9 g u navedenoj količini skuše.

U ove druge spadaju i dragocene omega-3 masne kiseline, koje se retko sreću u značajnim količinama u hrani.

To je ono što takozvanu plavu ili masnu ribu čini poželjnim delom svakodnevne ishrane, i zato ti savetujemo da je jedeš barem dva puta nedeljno.

Naravno, ukoliko jedeš skušu konzerviranu u biljnom ulju, imaj u vidu da će ukupna količina masti i njen sastav biti drugačiji nego kod sirove skuše.

Naime, 100 g skuše u biljnom ulju iz konzerve sadrži čak 37 g masti.

Masti biljnog porekla, koje se skuši dodaju u procesu proizvodnje, daleko su manje zdrave od masnoća koje se prirodno nalaze u ovoj ribi.

Uticaj skuše na zdravlje

Vitamini, minerali i masti koje skuša sadrži čine je odličnom namirnicom za tvoje zdravlje.

Na primer, u sastavu skuše nalaze se sledeći mikronutrijenti:

Navedeni mikrosi veoma su važni za crvena krvna zrnca i hemoglobin, što znači da ti konzumacija ove ribe može pomoći kako u prevenciji anemije, tako i u borbi protiv nje.

Korisno je i da znaš da se gvožđe iz ribe lakše apsorbuje od gvožđa iz biljnih izvora.

Osim navedenih, skuša je bogata i sledećim mikronutrijentima:

  • Niacin
  • Vitamin B6
  • Riboflavin
  • Magnezijum
  • Fosfor
  • Selen

U skuši se takođe nalazi i D vitamin, koji predstavlja prirodni lek za tvoj imunitet.

Ranije smo već spomenuli omega-3 masne kiseline, o čijem doprinosu u borbi protiv raka i pozitivnom uticaju na ljudsko zdravlje svedoče mnogobrojna naučna istraživanja.

U svetskim morima prisutna je velika količina žive, što može negativno da utiče na osobe koje se većinski hrane ribom i morskim plodovima.

Iz tog razloga, pojedine vrste skuše kao što je kraljevska skuša treba u potpunosti izbegavati.

Uticaj skuše na kilažu

Sirova skuša ne spada u kalorične namirnice, i ukoliko je jedeš svežu, pripremanu bez dodatnih masti, možeš da je unosiš čak ako si i na restriktivnoj dijeti.

Vrhunski proteini, zdrave masti, važni vitamini i minerali zajedno skušu čine ribom koja se često preporučuje od strane stručnjaka za ishranu.

Ipak, skuša konzervirana u ulju nije u jednakoj meri poželjna namirnica, pogotovo ako želiš da izgubiš kilograme.

Zbog toga je za tvoje zdravlje, kilažu i izgled najbolje da konzumiraš svežu skušu.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020