
Ono što je sigurno kada dođe vreme za doručak, to je da se u mnogim kuhinjama na svetu u tom trenutku sprema upravo kajgana.
Bilo da je voliš pod tim imenom, ili ti je draži francuski naziv “omlet”, šanse su velike da je kajgana drag i čest gost na tvojoj trpezi.
Iako se u kajganu katkad dodaju i namirnice poput mleka, pečurki, zeleni i raznih vrsta mesa, u ovom postu razmatraćemo nutritivni profil “obične” kajgane od tri cela jajeta.
Nutritivna vrednost kajgane (3 jaja) na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 167 kCal |
Proteini | 11,2 g |
Ugljeni hidrati | 2,1 g |
Šećeri | (nemamo informaciju) |
Vlakna | 0 g |
Masti | 12,1 g |
od kojih zasićene | (nemamo informaciju) |
Koliko kalorija ima kajgana?
Kajgana je umereno kalorično, vrlo zasitno i hranljivo jelo, zbog čega se ubraja u najbolje ideje za doručak.
Količina od 100 g kajgane sadrži 167 kalorija.
Međutim, cela porcija kajgane od tri jajeta srednje veličine sadrži između 170 i 180 g težine, zahvaljujući čemu ćeš u takvom obroku uneti srazmerno više kalorija.
Koliko kajgana ima proteina?
Porcija kajgane od 100 g će ti doneti 11,2 g proteina.
U pitanju su proteini fantastičnog kvaliteta, koji sadrže sve esencijalne amino-kiseline potrebne tvom organizmu.
Imajući u vidu sastav amino-kiselina u proteinu jaja i količinu belančevina koju jaja sadrže, može se zaključiti da je jaja veoma moćna proteinska hrana.
Koliko kajgana ima ugljenih hidrata?
Kajgana sadrži vrlo malo ugljenih hidrata.
U porciji kajgane od 100 g dobijaš samo 2,1 g ovog makronutrijenta.
Koliko kajgana ima masti?
Zahvaljujući žumancetu koje je izuzetno bogato mastima, u porciji od 100 g kajgane nalazi se 12,1 g masti.
Najveći udeo u ukupnom sadržaju masti u kajgani imaju nezasićene masne kiseline, dok su u manjoj meri prisutne i omega-3 masne kiseline.
Kao što znaš, omega-3 masne kiseline su od velike važnosti za zdravlje tvog srca i celog organizma.
Uticaj kajgane na zdravlje
Budući da se priprema od celih jaja, kajgana će ti doneti ono najbolje što jaje ima da ponudi, a to je najkvalitetniji protein koji postoji u hrani.
Protein iz jajeta veoma je bitan za sintezu proteina u mišićima, za šta posebne zasluge ima amino-kiselina leucin.
Većina proteinskog sadržaja nalazi se u belancetu, koje je čist protein, ali treba da znaš da proteina ima i u žumancetu.
Nauka je utvrdila da holesterol iz jajeta nije loš po zdravlje, zbog čega se i žumance i belance podjednako preporučuju u ishrani.
Naime, potvrđeno je da unosom holesterola iz žumanceta smanjuješ količinu holesterola koji proizvodi tvoja jetra.
Holesterol i dobre masti žumance čine veoma zdravim delom jajeta koje će ti doneti puno energije.
Kajgana je izvor holina, mikronutrijenta zaduženog za zdravlje mozga, ali i mnoštva drugih vitamina i minerala kao što su:
Uticaj kajgane na kilažu
Kada se priprema bez dodatnih masti, kajgana može da bude deo regularne ishrane i restriktivne dijete.
Osim umerenog broja kalorija, mnoštva hranljivih materija i osećaja sitosti koji donosi, kajgana te takođe može sačuvati od unosa viška hrane i kalorija u ostalim obrocima.
Jaja sadrže manje-više sve što je tvom organizmu potrebno u jednom danu, i zato je kajgana obrok koji možeš svakodnevno da jedeš.
Usput, imaj na umu da je cela jaja najbolje da jedeš ujutru i u poslednjem dnevnom obroku, dok ti belanca preporučujemo da unosiš pre i posle treninga.
Tvoj OneFit