Pomfrit: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

pomfrit
Mar 29, 2021

Prženi krompirići, poznatiji kao pomfrit, spadaju u hranu koja se rado i često jede na svim kontinentima, dok u pojedinim državama ovo gotovo jelo ima kultni status.

To se, pre svega, odnosi na Belgiju, najvećeg svetskog izvoznika smrznutog, pripremljenog krompira i Holandiju, koja vodi u izvoznoj trci svežeg krompira.

Verovatno znaš da se pomfrit ne ubraja u zdrave namirnice, ali ti možda nije jednako poznato da postoji način da pomfrit učiniš zdravijom hranom.

Nutritivna vrednost pomfrita na količinu od 100 g

Energetska vrednost 158 kCal
Proteini 2,75 g
Ugljeni hidrati 25,55 g
Šećeri 0,37 g
Vlakna 2 g
Masti 5,48 g
od kojih zasićene 0,848 g

Koliko kalorija ima pomfrit?

Pomfrit je jedna od onih namirnica na čiju kalorijsku vrednost drastično utiče način pripreme.

Najzdraviji način pripreme pomfrita kod kuće je pečenje, bez dodatnih masti.

Pečeni, neposoljeni pomfrit iz rerne ujedno ima i najmanje kalorija.

Porcija od 100 g pečenog pomfrita iz rerne ima 158 kalorija.

Ta kalorijska vrednost odnosi se na smrznuti pomfrit koji možeš da kupiš u prodavnicama.

Pomfrit od svežeg krompira, pripremljen kod kuće, sadrži manje kalorija od gore navedenog.

Na taj način pripremljen pomfrit ima kalorijsku vrednost bližu vrednosti običnog pečenog krompira, koja iznosi samo 93 kalorije.

S druge strane, pomfrit pržen u ulju i posoljen, koji se obično priprema u restoranima, ima čak 324 kalorije na količinu od 100 g namirnice.

Koliko pomfrit ima proteina?

Kao i beli krompir, pomfrit je veoma skroman izvor proteina.

Porcija od 100 g pomfrita ima samo 2,75 g proteina.

Iz toga može da se zaključi da pomfrit nije hrana bogata proteinima.

Koliko pomfrit ima ugljenih hidrata?

Ugljeni hidrati su dominantan makronutrijent u pomfritu, kao i u belom krompiru.

U količini od 100 g pomfrita čak 25,55 g čine ugljeni hidrati.

U pitanju su uglavnom složeni ugljeni hidrati, koje u pomfritu predstavlja skrob.

Skrob je ono što ti, nakon unosa porcije pomfrita, donosi energiju i osećaj sitosti.

Upravo veliki udeo skroba utiče na to da glikemijski indeks pomfrita bude jako visok, što ga čini namirnicom nepoželjnom u ishrani dijabetičara.

Koliko pomfrit ima masti?

Masti su u najvećoj meri odgovorne za lošu reputaciju koju ima pomfrit.

Pomfrit pečen u rerni je izuzetak, budući da sadrži samo 5,48 g masti na porciju od 100 g.

Za razliku od njega, pomfrit pržen u dubokom ulju ima fascinantnih 15,49 g masti na istu količinu.

Biljno ulje, koje pomfrit lako upija jer je “suva” namirnica, nije dobro za tvoje zdravlje.

Naime, biljno ulje prirodno sadrži određenu količinu trans masti, koja se povećava podizanjem temperature ulja i njegovim ponovnim korišćenjem u procesu pripreme hrane.

Kao što verovatno znaš, u restoranima brze hrane pomfrit se obično sprema u velikoj količini vrelog ulja koje se ne menja tako često.

Koliko pomfrit ima vlakana?

Pomfrit je slab izvor vlakana, i dokaz za to je da 100 g ove namirnice ima svega 2 g vlakana.

Što se samih vlakana u pomfritu tiče, u pitanju su celuloza, hemiceluloza i pektin.

Najveći procenat vlakana u krompiru nalazi se u njegovoj kori, koju ljuštiš kada pripremaš pomfrit.

Uticaj pomfrita na zdravlje

Pomrfit može da bude vrlo zdrava ili veoma nezdrava namirnica, a razliku pravi način na koji ga pripremaš.

Ako pomfrit pečeš u rerni i bez ulja, iskoristićeš sve hranljive materije koje krompir sadrži.

To su, pre svega, sledeći vitamini i minerali:

Osim toga, pomfrit kao i krompir, sadrži malu količinu polifenola, koji su poznati kao snažni antioksidansi.

Određen procenat ugljenih hidrata u pomfritu čini rezistentni skrob, koji sojevi dobrih bakterija u tvom stomaku obožavaju, jer ga koriste kao hranu.

Porcija pomfrita pripremljenog na velikoj količini ulja predstavlja izuzetno nezdrav obrok za tvoje zdravlje i liniju.

Osnovni razlog tome su dodatne masti, zbog kojih ćeš dobiti veliki broj suvišnih kalorija.

Jedna naučna studija pokazala je da se trans masti, koje unosiš kroz biljna ulja koja pomfrit upija tokom njegove pripreme, mogu dovesti u vezu sa srčanim oboljenjima.

Uticaj pomfrita na kilažu

Interesantno je da većina ljudi ne zna da pomfrit može da se jede čak i u toku dijete.

Sve što je potrebno da uradiš da sa ove namirnice skineš oznaku “nepoželjno” je da ga pripremaš u rerni, bez masti.

Na taj način svoju porciju pomfrita oslobađaš viška kalorija i potencijalno lošeg uticaja određenih vrsta biljnog ulja na tvoje zdravlje.

U tom slučaju, pomfrit postaje sjajan izvor ugljenih hidrata, odnosno energije koji je najbolje da jedeš nakon treninga.

Uz to, pomfrit je i vrlo zasitno jelo, koje će ti pomoći da smanjiš unos kalorija u ostalim obrocima.

Na kraju, ono što želimo da zapamtiš je da ti unos pomfrita iz restorana brze hrane nikako ne preporučujemo.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020