Som: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

May 06, 2021

Som je jedna od najrasprostranjenijih i najstarijih vrsta ribe na svetu.

Uglavnom nastanjuje dublje slatke vode Evrope, ali se može naći i u priobalju velikih reka.

U našim krajevima, som je poznat kao rečna riba koja se najčešće lovi tokom leta i u jesen.

To je korisna informacija, jer je nutritivna vrednost bilo koje ribe u direktnoj sprezi sa njenom svežinom.

Nutritivna vrednost soma na količinu od 100 g

Energetska vrednost 105 kCal
Proteini 18,47 g
Ugljeni hidrati 0 g
Šećeri 0 g
Vlakna 0 g
Masti 2,9 g
od kojih zasićene 0,744 g

Koliko kalorija ima som?

Poput većine riba, som je niskokalorična namirnica.

Porcija od 100 g svežeg soma sadrži samo 105 kalorija.

To je samo jedan od razloga koji ovu ribu čini savršenim namirnicom za tvoj plan ishrane.

Koliko som ima proteina?

Svega 100 g svežeg mesa soma može da zadovolji od 32% do 39% tvojih dnevnih potreba za unosom proteina.

Naime, u ovoj porciji nalazi se čak 18,47 g proteina vrhunskog kvaliteta.

Iako će ti, na primer, ista količina mesa lososa obezbediti polovinu količine proteina koja ti je potrebna u jednom danu, imaj u vidu da je losos više nego duplo kaloričniji od soma.

Kada se u obzir uzme kalorijska vrednost namirnice i količina proteina koju ona ima, može se izračunati koliko je “gust” sadržaj proteina u određenoj vrsti hrane.

Na toj lestvici, som se kotira veoma dobro i sadrži kompletne proteine najvišeg kvaliteta, koji su ovaj epitet dobili zahvaljujući tome što sadrže sve esencijalne amino-kiseline.

Koliko som ima masti?

Meso soma sadrži mali procenat masti odličnog sastava.

Količina od 100 g svežeg mesa soma ima samo 2,9 g masnoće, od čega 0,774 g čine zasićene masne kiseline.

Ostatak masti u lososu odlazi na mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, od kojih su posebno bitne omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Meso soma smatra se odličnim izvorom omega-3 masnih kiselina, koje su u njemu sadržane u formi EPA i DHA, što uveliko olakšava njihovu apsorpciju u tvom telu.

Uticaj soma na zdravlje

Som spada u vrste riba koje su na glasu zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina.

Jedna naučna studija pokazala je da povećan unos omega-3 masnih kiselina smanjuje mortalitet, bez obzira na uzrok.

Savetujemo ti da omega-3 masne kiseline unosiš kroz hranu, budući da je dokazano da unos omega-3 masti suplementacijom nema isti efekat kao kada jedeš svežu ribu.

Som je izvrstan izvor vitamina D, koji se u tvom organizmu ponaša kao hormon.

Jedna od brojnih funkcija koju ima D vitamin je da on budno stražari nad tvojim zdravljem i podstiče jačanje imuniteta.

Takođe, naučne studije pokazale su da te stabilan nivo vitamina D u organizmu brani od pojave mnogih hroničnih bolesti.

Vitamin D u hrani posebno je važan ako se ne sunčaš dovoljno ili živiš u oblasti gde ima malo sunčanih dana.

Osim navedenog, som se smatra jednom od ribljih vrsta sa najmanjom verovatnoćom kontaminacije živom, za razliku od sabljarke, tune i pojedinih vrsta ajkula.

Uticaj soma na kilažu

Som je zdrava niskokalorična namirnica koju treba da uvrstiš u svoj jelovnik, čak i ukoliko si na dijeti i želiš da smršaš.

Ova riba poseduje značajnu količinu kvalitetnih proteina, zbog čega ćeš nakon konzumacije soma imati povećan osećaj sitosti.

Upravo iz ovog razloga, hrana bogata proteinima smatra se dobrim saveznikom u procesu skidanja viška kilograma.

Na kraju, ne zaboravi da izvanredni proteini iz mesa soma sadrže sve esencijalne amino-kiseline, čemu će posebno da se obraduju tvoji mišići.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020