Riblji štapići najčešće se dobijaju u industrijskoj proizvodnji ribe, mlevenjem i obradom ostataka ribljeg mesa.
Najpopularniji proizvod ove vrste na našem tržištu su Frikom panirani riblji štapići.
O njihovim dobrim i manjem dobrim stranama, kao i o tome da li su Frikom panirani riblji štapići zaista zdrava zamena za ribu, više možeš da saznaš u nastavku teksta.
Nutritivna vrednost paniranih ribljih štapića (Frikom) na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 228 kCal |
Proteini | 12,9 g |
Ugljeni hidrati | 19,5 g |
Šećeri | 0,9 g |
Vlakna | 0,9 g |
Masti | 10,7 g |
od kojih zasićene | 1,4 g |
Koliko kalorija imaju panirani riblji štapići (Frikom)?
Frikom panirani riblji štapići su umereno kalorična namirnica, i kaloričniji su od većine vrsta sveže ribe.
Porcija od 100 g Frikom paniranih ribljih štapića ima 228 kalorija.
Ista količina sveže pastrmke ima 86 kalorija, dok znatno masnija, sveža sardina ima 160 kalorija.
Kalorijska vrednost Frikom paniranih ribljih štapića jednim delom potiče od mesa ribe, zastupljenog sa 57% udela u ukupnoj masi proizvoda.
Preostali sastav i kalorije ovih ribljih štapića dolaze od mase za paniranje koju čine: prezle, voda, pšenično brašno, skrob, so i suncokretovo ulje.
Koliko panirani riblji štapići (Frikom) imaju proteina?
Frikom panirani riblji štapići sadrže pristojnu količinu proteina iz ribljeg mesa, odnosno 12,9 g ovog makronutrijenta u porciji od 100 g.
Razlog za ovu solidnu snabdevenost proteinima leži u činjenici da Frikom panirani riblji štapići sadrže nešto viši procenat ribljeg mesa od štapića drugih proizvođača.
Kao što znaš, proteini iz mesa ribe su kompletni proteini, koji sadrže sve esencijalne amino-kiseline.
Koliko panirani riblji štapići (Frikom) imaju ugljenih hidrata?
Ugljeni hidrati u hrani kao što je riba ne postoje, i zato svih 19,5 g ugljenih hidrata u porciji od 100 g Frikom paniranih ribljih štapića potiče iz mase za paniranje.
Ova masa pretežno je sačinjena od hlebnih mrvica (prezli) i rafinisanog pšeničnog brašna.
Podsećamo te da je rafinisano belo brašno siromašno vitaminima, mineralima i vlaknima, te da se uglavnom sastoji od lako svarljivog skroba, koji brzo podiže nivo šećera u krvi.
Koliko panirani riblji štapići (Frikom) imaju masti?
Frikom panirani riblji štapići imaju 10,7 g masti na količinu od 100 g, od čega su samo 1,4 g zasićene masne kiseline.
Jednim delom u pitanju su masnoće koje se prirodno nalaze u mesu ribe, dok ostatak čini suncokretovo ulje u kojem se riblji štapići delimično prže pre zamrzavanja.
Koliko panirani riblji štapići (Frikom) imaju vlakana?
U porciji od 100 g Frikom paniranih ribljih štapića ima 0,9 g vlakana.
To znači da ovi riblji štapići nisu dobar izvor vlakana.
Zbog toga, ovu hranu treba da unosiš u kombinaciji sa namirnicama bogatim vlaknima.
Uticaj paniranih ribljih štapića (Frikom) na zdravlje
Verovatno znaš da je zvanična preporuka lekara da ribu treba da jedeš barem dva puta nedeljno.
To nije bez razloga, jer je riba bogata omega-3 masnim kiselinama, koje imaju izuzetan uticaj na zdravlje mozga i razne druge procese u organizmu.
Interesantno je da unos omega-3 masnih kiselina u vidu suplemenata ne pokazuje iste rezultate kao njihov unos kroz hranu.
Poznato je i da D vitamin, proteini i obilje mikronutrijenata predstavljaju zaštitni znak nutritivnog sastava većine riba.
Ipak, imaj u vidu da su riblji štapići za ribu ono što je pileća pašteta za piletinu – brza hrana.
Riblji štapići obično se industrijski prave od ostataka dobijenih u preradi ribe, i potom se mešaju sa raznim dodacima kako bi dobili privlačniji ukus i izgled.
Prednosti ribljih štapića ogledaju se u tome što se lakše pripremaju, lako su dostupni, i ne moraš da brineš o tome da li su sveži ili ne, jer ih kupuješ u zamrznutom stanju.
U sastavu paniranih ribljih štapića zastupljena je uglavnom bela riba, koja nije poznata po bogatstvu omega-3 masnih kiselina.
Po pravilu, što je deblji sloj u kojem su panirani, to su riblji štapići manje zdravi, jer time upijaju više masnoća.
Frikom panirani riblji štapići su prethodno delimično prženi, i to u suncokretovom ulju, koje je poznato kao izvor trans masti.
Zbog svega navedenog, Frikom panirani riblji štapići predstavljaju brzi obrok, koji ne može da bude zamena za ribu.
Uticaj paniranih ribljih štapića (Frikom) na kilažu
Konzumiranjem Frikom ribljih štapića unosiš deo kvalitetnih proteina koji potiču iz mesa ribe.
Međutim, imaj na umu da se gotovo polovina ove namirnice sastoji od mase za paniranje, koja se uglavnom pravi od belog brašna.
Dodatno, Frikom panirani riblji štapići najčešće se prže u ulju, koje ti donosi suvišne kalorije.
Zato je najzdravija opcija za pripremu ribljih štapića pečenje u rerni, bez ulja.
Na kraju, savetujemo te da, kada god to možeš, jedeš svežu ribu i izbegavaš smrznute riblje proizvode.
Tvoj OneFit