Guarana: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Aug 30, 2021

Guarana je biljka puzavica koja raste u Amazonskoj prašumi i daje plodove bogate kofeinom, zbog čega se u Brazilu od davnina koristi za tretiranje raznih zdravstvenih stanja.

Zahvaljujući svojim čudesnim svojstvima, popularnost ove biljke raširila se van granica Južne Amerike, i danas je guarana ključni sastojak mnogih sportskih i energetskih napitaka.

U ovom tekstu pozabavićemo se nutritivnim profilom energetskog pića Guarana, iza čije proizvodnje stoji kompanija Knjaz Miloš, i time kako Guarana utiče na tvoje zdravlje i kilažu.

Nutritivna vrednost Guarane na količinu od 100 g

Energetska vrednost 47 kCal
Proteini 0 g
Ugljeni hidrati 11,5 g
Šećeri 10,5 g
Vlakna 0 g
Masti 0 g
od kojih zasićene 0 g

Koliko kalorija ima Guarana?

Kao što možeš da primetiš, dominantan makronutrijent u Guarani su ugljeni hidrati, koji su zaslužni za kalorije koje ovo enegretsko piće sadrži.

U 100 g energetskog pića Guarana nalazi se 47 kCal.

Ukoliko se uzme u obzir da jedna limenka Guarane ima 250 ml, to znači da ćeš ispijanjem jedne Guarane uneti ukupno 117,5 kCal.

Koliko Guarana ima ugljenih hidrata?

Sa 11,5 g ugljenih hidrata na 100 g pića, Guarana spada u namirnice bogate ugljenim hidratima.

Od te cifre čak 10,5 g čine šećeri, što znači da jedna limenka Guarane ima 26,25 g šećera.

Nasuprot rasprostranjenom mišljenju da je kofein glavni sastojak koji ovom napitku daje razbuđujuću moć, zapravo je šećer krivac za takvu reputaciju.

Problem sa konzumiranjem Guarane ogleda se upravo u tome što osećaj pojačane budnosti postepeno nestaje, dok tvoje telo istovremeno vapi za unosom nove doze šećera.

Uticaj Guarane na zdravlje

Glavni sastojci Guarane jesu voda, šećer, ugljen dioksid i taurin.

Kofein i guarana nalaze se u ovom piću samo u vidu aroma, dok ovaj napitak takođe sadrži i konzervans natrijum benzoat, kao i boju E150d.

Proizvođač Guarane na ambalaži ovog pića ističe da je dozvoljen dnevni unos ograničen na dve limenke.

Ono što je još naglašeno na ambalaži Guarane je to da ovaj napitak nikako ne treba mešati sa alkoholom.

Mnogi stručni izvori upozoravaju na to da mešanje alkohola i energetskih pića može da ima poguban uticaj po zdravlje, što se odnosi i na Guaranu.

O mogućem negativnom uticaju Guarane na zdravlje možda najbolje govori upozorenje kojim se konzumiranje ovog pića ne preporučuje:

  • Trudinicama i dojiljama
  • Deci mlađoj od 18 godina
  • Osobama sa srčanim tegobama
  • Osobama preosetljivim na kofein

Uticaj Guarane na kilažu

Imajući u vidu visoku koncentraciju šećera u ovom piću, može se reći da se unos Guarana ne preporučuje osobama koje žele da smršaju.

Ukoliko je to tvoj cilj u ishrani, a imaš problem sa nedostatkom koncentracije ili padovima nivao energije, bolje je za tebe da unosiš napitke bogate kofeinom bez dodatog šećera.

Primera radi, turska kafa bez šećera ili zeleni čaj takođe će pomoći tvom organizmu da se razbudi, i to bez negativnog uticaja na tvoju kilažu.

Iako reklame energetska pića preporučuju posebno sportistima, ona zapravo nisu dobra opcija za osobe koje treniraju, ali ni za one koji se rekreativno bave sportom.

Guarana ima zanemarljivo malu količinu vitamina industrijskog porekla i ogromnu količinu dodatih šećera, pri čemu ne poseduju nutrijente neophodne telu koje se izlaže naporu.

Uzevši sve navedeno u obzir, preporučujemo ti da Guaranu i druga gazirana pića bogata šećerom izbaciš iz upotrebe, jer ćeš time pomoći svom zdravlju i boljem fizičkom izgledu.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020