Pršuta: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

pršuta
Dec 21, 2020

Bilo da je svinjska ili goveđa, mnogi bi se složili da je pršuta kraljica mezetluka.

Pršuta je nezaobilazna namirnica na proslavama i rado “viđen” gost slavljeničke trpeze.

Svinjska i goveđa pršuta nastaju sušenjem i dimljenjem zadnjih ili prednjih nogu svinje, odnosno goveda, i njihova popularnost daleko prevazilazi granice Balkana.

Na našim prostorima, po kvalitetu se posebno ističu njeguški, užički, istarski i kraški pršut.

Zemlja porekla i najveći proizvođač ovog ukusnog suhomesnatog proizvoda je Italija, za kojom sledi Španija, čija se iberijska pršuta smatra za vrhunski delikates.

Nutritivna vrednost pršute na količinu od 100 g

Energetska vrednost 252 kCal
Proteini 30 g
Ugljeni hidrati 0,0 g
Šećeri 0 0 g
Vlakna 0,0 g
Masti 14,4 g
od kojih zasićene g

Koliko kalorija ima pršuta?

Pršuta ima veću kalorijsku vrednost od kuvane šunke, ali je i mnogo zdravija kao namirnica.

Sto grama svinjske pršute sadrži 252 kCal.

Organska pršuta jedan od “najčistijih” oblika suhomesnatih proizvoda, jer se dobija prirodnim procesom sušenja.

Koliko pršuta ima proteina?

Pršuta je proteinska hrana, i u 100 g ove namirnice nalazi se čak 30 g proteina.

Budući da spada u crveno meso, proteini u svinjskoj pršuti su životinjskog porekla.

Radi se o kompletnim proteinima visoke biološke vrednosti, koji sadrže esencijalne aminokiseline.

Proteini životinjskog porekla nisu omiljena tema vegana i vegeterijanca.

Osnovni razlog za to je činjenica da životinjski proteini, u kombinaciji sa nekim drugim nutrijentima, mogu da predstavljaju rizik po zdravlje, ako se unose u velikim količinama.

U slučaju pršute, to jesu visok procenat natrijuma, tj. soli i masti koje ta hrana sadrži.

Koliko pršuta ima masti?

U 100 g pršute ima 14,4 g masti.

Zvuči kao da je mnogo, zar ne?

Ipak, većina ljudi retko jede tu količinu ovog suhomesnatog proizvoda odjednom.

Nekoliko parčića pršute dovoljno je za ukusan sendvič, i unos veći od toga se ne preporučuje na dnevnom nivou.

Ukoliko ti je holesterol povišen, onda imaj u vidu da je goveđa pršuta bolji izbor od svinjske.

Goveđa pršuta sadrži gotovo duplo manje masti od svinjske pršute, svega 7 g na 100 g namirnica.

Uticaj pršute na zdravlje

Proteinski sastav pršutu čini odličnim izvorom energije.

Pršuta nema ugljenih hidrata, i zato predstavlja idealnu hranu za sportiste i osobe koje žele da saznaju kako najbrže smršati.

Potencijalan problem u vezi sa unosom ove namirnice je visok procenat soli koji sadrži.

Prekomeran unos svinjske pršute može da uzrokuje visok pritisak i povišen holesterol.

Pojedini proizvođači pršute koriste potencijalno kancerogene konzervanse, i zato ti savetujemo da kupuješ organski proizvedenu pršutu.

Sa druge strane, ne postoje jasni naučni dokazi da umereno konzumiranje svinjske pršute ima negativnih uticaja na zdravlje.

Šta više, pršuta sadrži neke bitne mikronutrijente, kao što su:

Uticaj pršute na kilažu

Pršuta je prisutna u različitim dijetetskim načinima ishrane, posebno u hrono i keto dijetama.

Ovu namirnicu možeš da jedeš u svakom obroku, pre ili posle treninga.

Organski dobijena svinjska pršuta ne sadrži konzervanse i veštačke aditive prisutne u većini ostalih suhomesnatih proizvoda.

Upravo zbog dugotrajnog procesa proizvodnje, u okviru kojeg sušenje može da traje i do 2 godine, kvalitetna svinjska pršuta ima visoku cenu.

Zahvaljujući nižem kalorijskom unosu, goveđa pršuta se preporučuje osobama koje žele da smanje kilažu.

Bez obzira na vrstu pršute za koju se odlučiš, savetujemo ti da kupuješ organski proizvod i da pršutu jedeš u umerenim količinama.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020