Kulen: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

kulen
Feb 26, 2021

Kao jedan od najčuvenijih gastronomskih delikatesa Vojvodine, tradicionalni kulen pravi se od najboljeg svinjskog mesa.

Bilo da je u pitanju sremski, bački ili slavonski, kulen karakteriše prepoznatljiv pikantan ukus koji se dobija dodavanjem mešavine slatke i ljute mlevene paprike i bibera.

Kulen je neizbežan sastojak svakog mezetluka, a njegova popularnost je tolika da čak postoji i regionalni Festival kulena koji se svake godine održava u Bačkom Petrovcu.

Ako te zanima kako konzumiranje ove namirnice utiče na tvoje zdravlje i kilažu, udobno se smesti i nastavi da čitaš.

Nutritivna vrednost kulena na količinu od 100 g

Energetska vrednost 450 kCal
Proteini 24 g
Ugljeni hidrati 5 g
Šećeri 5 g
Vlakna 0,0 g
Masti 37 g
od kojih zasićene g

Koliko kalorija ima kulen?

Kulen se svrstava u visoko kalorične suhomesnate proizvode.

Samo 100 grama kulena sadrži čak 450 kCal.

To je znatno više kalorija nego što poseduje pršuta, u istoj gramaži.

Dobra vest u vezi sa kulenom je ta što njegov ljutkasti ukus uglavnom sprečava prekomereni unos ove namirnice.

Koliko kulen ima proteina?

Kao i ostale mesne prerađevine, kulen sadrži visok procenat proteina.

Naime, u 100 g ove kobasice nalazi se 24 g proteina.

Iako je kulen hrana puna proteina, konzumacija preterane količine kulena se ne preporučuje.

Problem je u tome što proteini u suhomesnatim proizvodima često dolaze u paketu sa nezdravim sastojcima poput aditiva, prekomerne količine soli i previše masti.

Koliko kulen ima ugljenih hidrata?

Većina sušenih mesnih prerađevina ne sadrži ugljene hidrate.

Ipak, u 100 g kulena ima 5 g ugljenih hidrata, i to su sve šećeri.

Prilikom prireme, u kulen se dodaju mlevena paprika i biber, ali i male količine ruma i šećera.

To su razlozi zbog kojih kulen sadrži ugljene hidrate.

Kombinacija šećera i ruma ne utiče na ukus kulena, već se ovi sastojci dodaju da bi kulen dobio prepoznatljivi sjaj.

Koliko kulen ima masti?

U 100 grama kulena ima 37 g masti.

Tradicionalna proizvodnja kulena podrazumeva korišćenje mešavine svinjskog buta, plećke i vrata.

To su neki od najmasnijih delova svinje, dok se u kulen često dodaje i usitnjena slanina.

Sudeći po sastavu, nije čudno zbog čega ova namirnica spada u veoma masnu hranu.

Ukoliko je tvoj holesterol povišen, onda ti savetujemo da kulen unosiš u umerenim količinama.

Uticaj kulena na zdravlje

Posmatrajući protenski sastav kulena, moglo bi se reći da ta namirnica predstavlja sjajan izvor energije.

Važno je istaći i da ova vrsta kobasice sadrži bitne mikronutrijente, kao što su:

Nažalost, kulen osim proteina sadrži i velike količine masti i soli.

Konzumiranje kulena u prekomerenim količinama može da dovede do povećanja krvnog pritiska i porasta nivoa holesterola u krvi.

To su posledice koje može da izazove prekomeran unos domaćeg kulena, dok industrijske verzije ovog delikatesa dodatno sadrže brojne aditive i konzervanse štetne po zdravlje.

U novije vreme mnogo češće se govori o štetnom uticaju suhomesnatih proizvoda na zdravlje.

Ipak, ukoliko kulen konzumiraš povremeno i u razumnim količinama, ova namirnica neće imati značajne posledice po tvoje zdravlje i kilažu.

Uticaj kulena na kilažu

Kulen se retko nalazi na spisku dozvoljenih namirnica u dijetetskim režimima, što se odnosi čak i na super proteinske dijete.

Razlog tome je taj što je većina kulena na našem tržištu industrijskog porekla, a takav kulen često je bogat veštačkim aditivima.

Samim tim, industrijski kulen predstavlja namirnicu koju bi trebalo da isključiš iz svoje ishrane, posebno ukoliko ti je cilj da smršaš.

Sa druge strane, domaći kulen predstavlja dobar izvor energije koji može da se nađe u tvom obroku pre treninga.

Ipak, savetujemo ti da i kod domaćeg kulena pažljivo vodiš računa o količini koju unosiš.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020