Čvarci: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Jul 15, 2021

Nemali broj izuma u ljudskom društvu nastao je sasvim slučajno, a isto važi i za pojedine kulinarske specijalitete.

Jedan takav specijalitet jesu čvarci, popularna namirnica kojoj se ne zna tačno poreklo ni vreme kada je prvi put nastala.

Pretpostavke ukazuju na to da su čvarci mogli da nastanu nenamerno, kao nusproizvod topljenja svinjske masti.

Ubrzo su ljudi shvatili da su čvarci izuzetno ukusna namirnica, koja danas uveliko ima i status delikatesa.

Nutritivna vrednost čvaraka na količinu od 100 g

Energetska vrednost 657 kCal
Proteini 31,75 g
Ugljeni hidrati 0,5 g
Šećeri 0,4 g
Vlakna 0 g
Masti 59,58 g
od kojih zasićene 41,43 g

Koliko kalorija imaju čvarci?

Čvarci su komadi mesa, odnosno vezivnog tkiva svinje, i sadrže značajne količine kalorija, masti i proteina.

Porcija od 100 g čvaraka ima čak 657 kalorija.

Međutim, ovo nisu prazne kalorije, već su u pitanju kalorije iza kojih se krije pravo malo nutritivno bogatstvo.

Koliko čvarci imaju proteina?

Čvarci su prava proteinska bomba i u porciji od 100 g čvaraka nalazi se sa čak 31,75 g proteina.

Čvarci ti pružaju idealne, kompletne proteine životinjskog porekla koje tvoji mišići prosto obožavaju.

Kompletni proteini sadrže svih devet esencijalnih amino-kiselina, koje tvoj organizam ne može da proizvede, već mora da ih apsorbuje iz hrane.

Interesantno je da svinjetina sadrži manje ovih proteina nego što ih ima u čvarcima.

Primera radi, sveži svinjski but ima manje proteina od čvaraka, samo 25,7 g grama u 100 g namirnice.

Koliko čvarci imaju ugljenih hidrata?

Po pravilu, meso ne sadrži ugljene hidrate, odnosno sadrži ih samo u tragovima.

Naime, u mesu se ugljeni hidrati nalaze u formi glikogena, što su u principu zalihe šećera koje su neophodne kako ljudskim, tako i životinjskim mišićima.

Samim tim, i čvarci imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata, odnosno nešto manje od 0,5 g na količinu od 100 g namirnice.

Pri tom, vredi znati da se u tehnologiji izrade čvaraka često koristi i mleko, koje čvarcima daje prepoznatljivu zlatnu boju.

Upravo zahvaljujući mleku, mogu se pronaći šećeri u čvarcima, u veoma malim količinama.

Koliko čvarci imaju masti?

Čvarci važe za masnu hranu, uglavnom zbog toga što se dobijaju iz svinjske masti.

No, sada kada znaš da u sastavu čvaraka u velikoj meri učestvuju i proteini, otarasićeš se zablude da su čvarci “čista mast”.

U porciji od 100 g čvaraka ima 59,58 g masti, pri čemu su dominantno prisutne zasićene masne kiseline.

Uticaj čvaraka na zdravlje

Kolagen je najzastupljeniji protein u tvom telu, a zanimljivo je da se velike količine kolagena nalaze u čvarcima.

U ukupnom sadržaja proteina u čvarcima, kolagen učestvuje sa zapanjujućih 42,4%.

Ovaj protein funkcioniše kao lepak koji vezuje gotovo elemente unutar tvog organizma, i osnovni je gradivni materijal za kosti, kožu, mišiće, tetive i ligamente.

Starenjem se u tvom telu proizvodi manje kolagena, što se najbolje vidi na koži, koja u poznim godinama nije više tako zategnuta i blistava.

To je ujedno i najveći razlog zbog kojeg se danas kolagen prodaje kao veoma popularan suplement.

Dodatno, naučna istraživanja su pokazala da kolagen pozitivno utiče na porast mišićne mase kod ljudi koji aktivno treniraju.

Uticaj čvaraka na kilažu

Kao što možeš da primetiš, kolagen iz čvaraka važan je za zdravlje tvojih mišića, tetiva i ligamenata.

Osim kolagena, čvarci sadrže i izobilje drugih proteina vrhunskog kvaliteta.

Ipak, ukoliko si na dijeti, ne preporučujemo ti da jedeš čvarke, budući da su izuzetno kalorični i masni.

Ako ne želiš da smršaš, onda čvarke možeš da unosiš povremeno, u veoma ograničenim količinama.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020