Plan ishrane za žene: Kako da postaneš uspešnija na poslu i privlačnija sebi i drugima!

plan ishrane za žene
Apr 28, 2020

“Svaka žena je posebna i zato ne postoji univerzalan plan ishrane za žene.”

OneFit

Ideali ženske lepote i društvene norme za prihvatljiv izgled ženskog tela radikalno su se menjali kroz istoriju.

Od stare Grčke, preko razdoblja renesanse sve do danas, žene su koristile razna prirodna i veštačka sredstva za negu lica i tela ne bi li zadovoljile društvene kriterijume svog vremena.

U novije doba o temi ženskog izgleda sve više se govori iz ugla zdrave ishrane i pravilnog vežbanja.

To znači da se akcenat napokon stavlja na fizičku aktivnost i adekvatan plan ishrane za žene.

Zato ćemo se u nastavku teksta fokusirati na plan ishrane za žene koje žele da smršaju, dobiju definiciju, povećaju mišićnu masu ili održe postojeću kilažu.

Ako želiš da se osećaš prijatno u svom telu i budeš srećnija na poslu, onda je ovaj OneFit blog post namenjen upravo tebi.

Kako da izabereš svoj lični plan ishrane za žene?

Kada izađeš na ulicu, prvo što možeš da primetiš je da se žene međusobno razlikuju po izgledu.

Žene nose različitu odeću, ne voze ista kola, ne pričaju i ne ponašaju se na isti način.

Pa ipak, svim ženama, bile one visoke, niske, mršave ili punije, potrebna je hrana koja pruža hranljive materije i neophodnu energiju, ali i koja utiče na fizički izgled žena.

Kakve sve ovo ima veze sa planom ishrane za žene?

Razlike u stilu života, navikama i nivou aktivnosti kod žena usklađene su sa različitim potrebama ženskog organizma za unos hrane, ciljevima u ishrani i telesnim izgledom.

Odgovarajući plan ishrane za žene zavisi od cilja do kojeg ishranom želiš da dođeš.

Prema tome, u zavisnosti od cilja koji želiš da postigneš kroz ishranu, možeš da izabereš jedan od sledeća tri OneFit plana ishrane:

  1. Plan ishrane za mršavljenje za žene (isto što i plan ishrane za definiciju)
  2. Plan ishrane za mišićnu masu za žene
  3. Plan ishrane za održavanje kilaže za žene

Ukoliko odabereš OneFit plan ishrane za mršavljenje za žene, onda će ugljeni hidrati u ishrani da se smanje, a povećaćeš unos proteina.

Ako pak odlučiš da ti je potreban OneFit plan ishrane za mišićnu masu za žene, tada ćeš u cilju gojenja da povećaš udeo unosa ugljenih hidrata, a da smanjiš unos masti i proteina.

U slučaju da želiš da naručiš OneFit plan ishrane za održavanje kilaže za žene izabraćeš model koji zahteva jednak unos proteina i masti u odnosu na nešto viši unos ugljenih hidrata.

Šta čini dobar plan ishrane za mršavljenje za žene?

U antičko doba smatralo se da su punačka figura, svetlija koža i perfektna proporcija lica parametri ženske lepote.

Većini današnjih žena koje imaju višak kilograma antička punačka figura ne zvuči kao ideal poželjnosti.

Razloga za to je mnogo, počev od višedecenijskog snažnog uticaja modne industrije do uloga i ambicija koje žene imaju u modernom poslovnom svetu.

Ne bi li postale dopadljivije sebi i drugima, kao i uspešnije na poslovnom polju, žene koje kubure sa viškom kilograma često isprobavaju razne “proverene” dijete.

Na ovaj način žene naglo gube kilograme, zatim ih vraćaju i dovode svoje zdravlje u opasnost.

Daleko bolje i zdravije rešenje za dame koje žele da smršaju i izgledaju zavodljivije je da imaju svoj plan ishrane za mršavljenje za žene.

OneFit plan ishrane za mršavljenje za žene funkcioniše po principu kalorijskog deficita od 10% i unosa makrosa u odnosu od 40% proteina, 30% ugljenih hidrata i 30% masti.

Plan ishrane za devojke i žene koje žele da skinu kilažu počinje od promene stanja svesti.

Ako si čvrsto rešila da promeniš svoj izgled na bolje, onda evo i koraka koji će ti u tome pomoći bez obzira na cilj koji želiš da postigneš:

  • Razmišljaj na duže staze
  • Izbaci štetne namirnice (beli šećer i belo brašno)
  • Izračunaj koji je tvoj BMR (bazalni metabolizam)
  • Saznaj koliko iznosi tvoj TDEE (ukupna dnevna potrošnja energije)

Ako spadaš u devojke ili žene koje ne žele da smršaju već samo da dobiju definiciju nogu i ruku, ili da zategnu stomak ili zadnjicu, onda pažljivo pročitaj tekst ispod narednog podnaslova.

lični plan ishrane

 

Kako funkcioniše plan ishrane za definiciju za žene?

Zvuči neverovatno, ali ishrana za definiciju za žene zahteva isti plan ishrane kao i za mršavljenje za žene.

Ta-daaa!

U ovom trenutku likovi u crtanim filmovima izgovore nešto poput:

“Ček, ček, pa ovde se nešto ne slaže!”

Brzo ćemo te uveriti u suprotno budući da je naš odgovor veoma logičan i tačan.

Kada se spomene plan ishrane za definiciju, žene najčešće pomisle da je potrebno da jedu gotovo ništa da bi pronašle odgovor na pitanje kako smanjiti butine ili stomak i definisati mišiće.

Međutim, rešenje za ovaj problemčić krije se tamo gde se niko ne bi setio da ga potraži.

Ukoliko želiš da imaš definisano telo, onda je svejedno da li koristiš OneFit plan ishrane za mršavljenje ili OneFit plan ishrane za definiciju.

OneFit plan ishrane za definiciju za žene uključuje kalorijski deficit od 10% kombinovan sa unosom makrosa u odnosu od 40% proteina, 30% ugljenih hidrata i 30% masti.

Pitaš li se kako je ovo moguće?

Objašnjenje je prosto k’o pasulj i glasi:

“Da bi imala definisano i privlačno telo, potrebno je da imaš mišiće koji se ocrtavaju. A da bi imala mišiće koji se ocrtavaju, potrebno je da imaš nizak nivo telesnih masti, kao kod mršavljenja!”

Ahaaaaa!

Sada lako možeš da zaključiš zbog čega su plan ishrane za definiciju za žene i plan ishrane za mršavljenje za žene “jednojajčani blizanci”.

U delu koji sledi tvoju pažnju ćemo prebaciti na vredne informacije koje se odnose na plan ishrane za mišićnu masu za žene.

Šta obuhvata plan ishrane za mišićnu masu za žene?

Mnoge žene koje žarko žele da smršaju gornji podnaslov ni najmanje ne zanima.

Ipak, mršavice su uvek postojale i među njima ima onih koje sanjaju da se ugoje.

Broj žena koje imaju manjak kilograma naročito se povećao u 60-im i 90-im godinama 20. veka, pre svega zahvaljujući modnih trendovima i agresivnom marketingu velikih modnih kuća.

Čak i u 21. veku moda, mediji i društvene mreže poput Instagrama utiču na kreiranje idealne predstave ženskog vitkog tela, iako postoje i žene koje su prirodno mršave.

Bez obzira na uzrok mršavosti, svim devojkama i ženama koje žele da nabace koji kilogram neophodan je plan ishrane za mišićnu masu.

OneFit plan ishrane za mišićnu masu za žene zahteva primenu kalorijskog suficita od 10% uz unos makrosa u odnosu od 30% proteina, 50% ugljenih hidrata i 20% masti.

Personalizovani plan ishrane za mišićnu masu za žene pomoći će ti da izgledaš punije i da se osećaš sigurnije u privatnom životu i na poslu.

Ovde napominjemo da imaš u vidu da je gojenje dobro jedino kada je zdravo, što znači da treba da izbegavaš brzu hranu, gazirana pića i šećere.

Napokon, nismo zaboravili da ukratko objasnimo i plan ishrane za održavanje kilaže za žene kojeg smo se dotakli u gornjoj polovini teksta.

OneFit plan ishrane za održavanje kilaže za žene podrazumeva unos makrosa u odnosu od 30% proteina, 40% ugljenih hidrata i 30% masti.

Plan ishrane za održavanje kilaže za žene ne obuhvata ni kalorijski deficit niti kalorijski suficit, jer se kvalitetna proteinska hrana, ugljeni hidrati i masti konzumiraju u istom odnosu kao i ranije.

Zašto plan ishrane za žene treba da sadrži masti?

Masti spadaju u makronutrijente bez kojih tvoj život ne bi bio moguć.

Detaljno objašnjenje o tome zašto su masti u ishrani važne pronaći ćeš u našem postu o mastima.

Zbog toga ćemo se ovom prilikom fokusirati na jedan detalj koji ti ranije nismo pominjali, a to je uloga masti u planu ishrane kod žena.

Naučnici Vilijam Lasek i Stiven Golin, autori knjige Zašto su ženama potrebne masti, objasnili su zbog čega na evolutivnom nivou žene imaju potrebu da unose veću količinu masti.

Istraživanja su pokazala da razvoj gradivnih blokova mozga nerođenih beba direktno zavisi od omega-3 masti ili DHA koje majka bebi obezbeđuje u toku trudnoće.

Bez obzira da li će žena da se odluči da postane majka ili neće, evolucija se pobrinula za to da masti u ženskom telu jednog dana obezbede bebi u stomaku nesmetan rast i razvoj.

Telo devojaka i žena se za potencijalno rađanje priprema još od dobijanja prve menstruacije i kasnije pojave predmenstrualnog sindroma (PMS-a).

Stoga, kada u toku PMS-a osetiš da imaš potrebu za dodatnim kalorijama, seti se toga da je tvoja glad za kalorijama prirodna posledica evolucije i znaj da je u redu da osetiš nervozu i glad.

Naglašavamo da je veoma važno da svoju želju za kalorijama zadovoljiš unosom masti.

U trenutku gladi za kalorijama zaobiđi slatkiše, torte i šećere, i radije se opredeli za puter, punomasni sir, masno parče organske junetine ili svinjetine prženo na kokosovom ulju.

Ubrzo nakon što uneseš namirnice bogate mastima tvoj organizam vratiće se u balans, a ti ćeš biti zadovoljna jer si izbegla šećer i danas izgledaš bolje, vedrije i privlačnije.

Zaključak

Zdravlje i izgled ženskog tela zavise od raznih faktora, a pre svega od hrane koju jedeš.

Tvoj fizički izgled proizvod je tvojih navika u ishrani i nivoa fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu.

Nakon što promeniš svoju ishranu i navike, izgledaćeš još bolje i imaćeš više samopouzdanja.

Da bi izgledala i osećala se onako kako želiš, potrebno je da odabereš adekvatan cilj i naručiš svoj personalizovani OneFit plan ishrane za žene.

Ukoliko smatraš da ti je ovaj tekst pružio korisne informacije, pozivamo te da baciš pogled i na preostale OneFit blog postove.

Za pametno uživanje u zdravoj hrani,

Tvoj OneFit

Najčešća pitanja u vezi plana ishrane za žene

Svoj plan ishrane za žene biraš u zavisnosti od toga da li želiš da smršaš (da imaš definiciju), da nabaciš mišićnu masu (ugojiš se), ili da održiš postojeću telesnu masu.

Najpre treba da izračunaš koliko iznose tvoj BMR (bazalni metabolizam) i TDEE (ukupna dnevna potrošnja energije. Nakon toga, dobijeni broj pomnožiš sa 0,9 kako bi dobila kalorijski deficit od 10%, koliko preporučujemo kod zdravog mršavljenja.

Bolju definiciju tela postižeš pomoću istih saveta za plan ishrane kao kod mršavljenja. To znači da je neophodno da saznaš svoj BMR i TDEE, kao i da se pridržavaš kalorijskog deficita od 10%.

Nabacivanje mišićne mase (gojenje) najefikasnije se ostvaruje povećanjem unosa ugljenih hidrata. To znači da će oni biti dominantan makronutrijent u tvojoj ishrani za gojenje, pa će raspodela unosa makronutrijenata biti sledeća: proteini 30%, ugljeni hidrati 50% i masti 20%.

Masti u tvom planu ishrane potrebne su iz tri razloga: bez njih tvoje telo ne može normalno da funkcioniše, masti obezbeđuju pravilan razvoj bebe u stomaku i, napokon, masti su najbolja opcija za zadovoljenje gladi koje se javlja u toku PMS-a.

Da! Bilo da je tvoj cilj u ishrani mršavljenje (ili definicija), nabacivanje mišićne mase ili održavanje postojeće kilaže, plan ishrane pomoći će ti da svoj cilj i ostvariš. Zbog toga naruči OneFit plan ishrane za žene pomoću kojeg ćeš izgledati privlačnije i biti sigurnija u sebe.

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020