Sirće je namirnica koja se već hiljadama godina koristi u pripremi obroka, ali i u medicinske svrhe, kao pomoć u lečenju raznih bolesti.
U davna vremena verovalo se da je sirćetna kiselina veoma moćna, zbog čega je Hipokrat oko 420. godine p.n.e. sirće koristio kao lek za zarastanje rana.
Alkoholno sirće se ranije uglavnom dobijalo fermentacijom šećerne repe, krompira, melase ili mlečne surutke, dok se danas većina sirćeta na tržištu proizvodi uz pomoć etanola.
Nutritivna vrednost sirćeta na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 18 kCal |
Proteini | 0 g |
Ugljeni hidrati | 0 g |
Šećeri | 0 g |
Vlakna | 0 g |
Masti | 0 g |
od kojih zasićene | 0 g |
Koliko kalorija ima sirće?
Alkoholno sirće ima veoma mali broj kalorija.
U 100 g alkoholnog sirćeta ima 18 kalorija, ista količina jabukovog sirćeta sadrži 22 kalorije, a balzamiko sirćeta 88 kalorija.
Budući da se sirće uglavnom konzumira u malim količinama, pre svega kao preliv za salate, jasno je da unosom sirćeta nećeš dobiti mnogo kalorija.
Koliko sirće ima proteina?
Sirće kao namirnica najčešće ne sadrži proteine.
Količina od 100 g alkoholnog i jabukovog sirćeta uopšte ne sadrže proteine, dok ista količina balzamiko sirćeta ima 0,5 g proteina.
Iz ovog razloga, savetujemo ti da sirće unosiš u kombinaciji sa namirnicama bogatim proteinima.
Koliko sirće ima ugljenih hidrata?
Alkoholno sirće nije dobar izvor ugljenih hidrata.
S druge strane, količina od 100 g jabukovog sirćeta sadrži 0,9 g ugljenih hidrata, dok ista količina balzamiko sirćeta ima čak 17 g ugljenih hidrata.
Imajući u vidu da se sirće najčešće koristi kao preliv za salatno povrće, može se reći da unos sirćeta ne utiče značajno na porast količine pojedenih ugljenih hidrata.
Koliko sirće ima masti?
Sirće ne sadrži masti, pri čemu ovo važi za sve vrste sirćeta.
Stoga se kod pripreme salata često koriste prelivi u čiji sastav osim sirćeta ulaze i razne masti i ulja.
Imaj u vidu da je u interesu tvog zdravlja da uvek jedeš zdrave masti, što se odnosi i na masti koje unosiš u salatnim prelivima.
Koliko sirće ima vlakana?
Sirće ne može da ti obezbedi vlakna.
Ipak, važno je da znaš da je povrće u salatama koje prelivaš sirćetom često bogato vlaknima.
Zahvaljujući tome, ne moraš previše da razmišljaš o unosu vlakana dok konzumiraš sirće.
Uticaj sirćeta na zdravlje
Standardno alkoholno sirće je bistar rastvor koji obično sadrži 4-7% sirćetne kiseline i 93-96% vode.
Upravo je sirćetna kiselina, koja se dobija fermentacijom ugljenih hidrata, odgovorna za moćan uticaj sirćeta na zdravlje, o čemu govori ove ova naučna analiza.
Sirćetna kiselina je masna kiselina kratkog lanca koja se prirodno javlja u telesnim tečnostima, a proizvode je dobre bakterije u tvojim crevima.
Smatra se da sirćetna kiselina pomaže rad ključnih telesnih funkcija, i to tako što:
- Poboljšava zdravlje debelog creva
- Ubrzava metabolizam
- Kontroliše nivo šećera i holesterol u krvi
- Prirodno suzbija apetit
- Deluje protiv patogenih bakterija
- Podstiče efikasniji metabolizam ugljenih hidrata i masti
Postoje različite vrste sirćeta, od kojih su mnoga bogata antioksidantima, što se naročito odnosi na jabukovo i balzamiko sirće.
Antioksidanti u ovim vrstama sirćeta su polifenoli, koji štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala, sprečavajući time pojavu raznih bolesti.
Jabukovo sirće je posebno dobar izvor prebiotika, poznatih kao izvor hrane za dobre bakterije u tvom crevnom traktu.
Uticaj sirćeta na kilažu
Smatra se da konzumiranje sirćeta može da poveća sitost smanjivanjem brzine pražnjenja želuca, što može da dovede do smanjenog unosa kalorija i gubitka težine.
Zahvaljujući sirćetnoj kiselini, sirće ubrzava sagorevanje masti i ukupan rad metabolizma, a to podstiče mršavljenje.
Imaj u vidu da najveći uticaj na mršavljenje definitivno ima jabukovo sirće.
Međutim, ne preporučujemo ti da sirće konzumiraš u većim količinama, budući da ova namirnica može da ošteti želudac i grlo, kao i da nagrize zubnu gleđ.
Sirće možeš da koristiš kao preliv za salate, pri čemu ti savetujemo da upotrebljavaš jabukovo i balzamiko sirće.
Tvoj OneFit