Šta ti prvo padne na pamet kada pomisliš na savršen dezert?
Jagode su pravi primer voćke koja je ukusna i zdrava, a istovremeno dobro utiče i na održavanje kilaže.
Osim toga, jagoda nema puno šećera, ali zato ima dobar uticaj na tvoj organizam, a u ovom tekstu saznaćeš i zašto.
Nutritivna vrednost jagoda na količinu od 100g
Energetska vrednost | 32 kCal |
Proteini | 0,67 g |
Ugljeni hidrati | 7,68 g |
Šećeri | (nema informacije) |
Vlakna | 2,00 g |
Masti | 0,30 g |
od kojih zasićene | 0,02 g |
Koliko kalorija imaju jagode?
Jagode su niskokalorično voće.
Porcija od 100 g svežih jagoda ima samo 32 kalorije.
To znači da možeš da ih jedeš kad god se uželiš njihovog ukusa, a najbolje u kasno proleće, tokom sezone jagoda.
Koliko jagode imaju proteina?
Jagode u svom sastavu imaju vrlo malo proteina, samo 0,67 g ovog makronutrijenta ima u 100 g jagoda.
Uprkos generalno niskom sadržaju proteina, upravo se zahvaljujući njima jagode etiketiraju kao alergen koji izaziva probleme osobama sa polenskom alergijom.
Koliko jagode imaju ugljenih hidrata?
Ukupan sadržaj ugljenih hidrata u ovom voću je nizak.
Zbog visokog udela vode, koja čini oko 91% njihovog sastava, jagode imaju samo 7,68 g ugljenih hidrata na količinu od 100 g.
Jednim delom su to vlakna, a ostalo su uglavnom prosti šećeri, poput glukoze i fruktoze.
Međutim, iako nam je prijatan ukus prva asocijacija na jagode, one imaju veoma malo šećera.
Imajući to u vidu, jasno je zašto jagode ima nizak glikemijski indeks.
Koliko jagode imaju masti?
Sadržaj masti u jagodama je zanemarljiv, i iznosi svega 0,3 g masti na 100 g jagoda.
Koliko jagode imaju vlakana?
Jagode su solidno snabdevene vlaknima.
Unosom 100 g jagoda, unećeš 2 g dijetalnih vlakana, koja su izuzetno važna za tvoju probavu.
Vlakna su, zapravo, nesvarljivi ugljeni hidrati kojima se hrane bakterije u tvom stomaku.
Kako se najveći deo hrane koju uneseš svari i ode u krv, malo šta ostane kao hrana “dobrim” bakterijama.
Upravo iz tog razloga, vlakna su važna za tvoju probavu, ali i za zdravlje celog tvog organizma.
Uticaj jagoda na zdravlje
Verovatno ti je poznato kakvo se bogatstvo vitamina i minerala nalazi u jagodama.
Ova privlačna voćka je prava riznica vitamina C, koji ti pomaže da izgradiš dobar imunitet.
Samo jedna porcija od 100 g jagoda gotovo u potpunosti zadovoljava tvoje dnevne potrebe za vitaminom C.
U jagodama se još nalaze i mangan, folati, kalijum, kao i drugi vitamini i minerali.
Lepa boja jagoda rezultat je visokog sadržaja antocijana, biljnog pigmenta koji ima blagotvorna dejstva na zdravlje srca.
Kao i drugo bobičasto voće, jagode sadrže fenole, moćne antioksidanse koji imaju antibakterijska svojstva i dovode se u vezu sa prevencijom karcinoma.
Zato i ne čudi što se bobičasto voće promoviše u svakoj zdravoj dijeti, o čemu govori i ova naučna studija.
Uz nizak glikemijski indeks, jagode takođe usporavaju varenje glukoze, čime dodatno regulišu nivo šećera u krvi i mogu poslužiti u prevenciji dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma.
Od važnosti je i to što se naučne studije sve više bave pozitivnim uticajem jagoda na LDL holesterol, poznatiji kao loš holesterol.
Uticaj jagoda na kilažu
Već smo objasnili da su jagode niskokalorično voće, što znači da možeš da ih jedeš ukoliko želiš da smršaš.
Visok sadržaj vode u jagodama ugasiće ti žeđ nakon treninga, a dobićeš i elektrolite koji su ti potrebni u vidu minerala.
Među njima je posebno bitan kalijum, koji pomaže kontrakciju mišića, regulaciju tečnosti i krvnog pritiska, što je od velike važnosti za ljude koji vode aktivan način života.
Sportistima se posebno preporučuje da unose hranu bogatu antioksidansima i vitaminom C, a u tim kategorijama jagode su pravi šampion.
Tvoj OneFit