Otkad je sveta i veka, ljudi uživaju u čarima grožđa, kao i vina koje se pravi od ove namirnice.
Tim arheologa utvrdio je 2005. godine da posude za vino, otkrivene na Kipru u četvrtoj deceniji 20. veka, spadaju u najstarije tog tipa, i potiču iz 4. veka pre nove ere.
Zanimljivo je i to da postoji preko 8000 varijeteta i preko 60 vrsta grožđa, kao i da je belo grožđe zapravo zelene boje.
Osim bele boje, grožđe može da bude još i crveno, crno, žuto, roze i ljubičasto.
Grožđe spada u super zdravo voće, i ima fantastičan uticaj na tvoje zdravlje i kilažu.
Nutritivna vrednost grožđa na količinu od 100g
Energetska vrednost | 69 kCal |
Proteini | 0,72 g |
Ugljeni hidrati | 18,10 g |
Šećeri | 15,48 g |
Vlakna | 0,9 g |
Masti | 0,16 g |
od kojih zasićene | 0,054 g |
Koliko kalorija ima grožđe?
Poznato je da gotovo sve kalorije iz grožđa potiču od šećera.
Osim njih, grožđe sadrži puno vode, koja u sastavu ovog voća učestvuje sa oko 81%.
U porciji od 100 g grožđa ima ukupno 69 kalorija.
Imajući to u vidu, možemo reći da je kalorijska vrednost grožđa prilično niska.
Koliko grožđe ima proteina?
Grožđe je veoma slab izvor proteina.
U porciji od 100 g grožđa ima 0,9 g proteina.
Koliko grožđe ima ugljenih hidrata?
Izuzimajući mikronutrijente, može se reći da grožđe sadrži uglavnom vodu i ugljene hidrate.
To su najvećim delom prosti ugljeni hidrati, odnosno šećeri, kojih ima oko 15 g u 100 g grožđa.
Šećeri u grožđu najzaslužniji su za to što se procesom fermentacije od njega dobijaju razna alkoholna pića, pre svega vino.
Uprkos visokom sadržaju šećera, grožđe je hrana sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da konzumiranje ovog voća relativno sporo podiže nivo šećera u krvi.
Koliko grožđe ima masti?
Pretpostavljamo da znaš da grožđe mast sadrži samo u tragovima.
U porciji od 100 g grožđa ima svega 0,16 g masti.
Koliko grožđe ima vlakana?
Količina od 100 g grožđa sadrži zanemarljivih 0,9 g vlakana.
Iz ovog razloga, grožđe se smatra skromnim izvorom ovog nutrijenta.
Većinu vlakana u grožđu čine nerastvorljiva vlakna, poznata po tome što podstiču rad sistema organa za varenje.
Uticaj grožđa na zdravlje
U samo jednom zrnu grožđa, naučnici su uspeli da otkriju čak 1600 blagotvornih biljnih jedinjenja.
Bioaktivna jedinjenja uglavnom se nalaze u kožici grožđa, i zato je bolje da jedeš sveže grožđe nego da piješ sok od grožđa.
Glavni glumac među svim bioaktivnim jedinjenjima u grožđu jeste resveratrol, koji pripada grupi polifenola.
Resveratrol poseduje antikancerogena svojstva, snižava krvni pritisak i preventivno deluje na zdravlje srca.
Pojedina istraživanja pokazuju da resveratrol takođe povećava osetljivost ćelija na insulin, čime posredno doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi.
Takođe, pokazalo se da resveratrol ima pozitivan uticaj na učenje i memoriju, ali i na dugovečnost.
Osim resveratrola, grožđe sadrži i brojne druge antioksidanse, među kojima su najvažniji vitamin C, beta karoteni, elaginska kiselina, likopen, lutein i kvercetin.
Posebno je važno naglasiti da većina antioksidanasa u grožđu ostaje i nakon fermentacije, a to znači da ih ima i u vinu.
Svi ovi antioksidansi zajedno grožđe čine jednom od najboljih namirnica kada je reč o protivupalnim svojstvima, što je posebno važno u kontekstu prevencije hroničnih bolesti.
Osim navedenog, grožđe sadrži brojne vitamine i minerale, kao što su:
- Vitamin K
- Kalijum
- Fosfor
- Magnezijum
- Kalcijum
Vitamin K iz grožđa povoljno utiče na zdravlje tvojih kostiju, dok je kalijum zadužen za regulaciju krvnog pritiska i oporavak mišića nakon napornog treninga.
Uticaj grožđa na kilažu
Niska kalorijska vrednost i visok sadržaj vode grožđe čine izvanrednom hranom za mršavljenje.
Iako sadrži šećer, grožđe ima nizak glikemijski indeks i nema veliki uticaj na promenu nivoa šećera u krvi.
Ako grožđe pojedeš nakon treninga, ne samo da ćeš se osvežiti, već ćeš time u svoje telo uneti i neophodne elektrolite u vidu minerala.
Resveratrol iz grožđa podstiče povećanu potrošnju energije u mišićima, što dovodi do boljeg sagorevanja kalorija.
Tvoj OneFit