Bundeva je u Evropu stigla iz Severne Amerike, gde su je uzgajali još starosedeoci tog kontinenta.
Zahvaljujući tome, bundeva je na severnoameričkom geografskom prostoru postala i do danas ostala sastavni deo nacionalnog folklora.
Ova voćka predstavlja neizostavan koreografski element događaja koji se posebno u Americi i Kanadi slavi kao Noć veštica.
Što se ishrane tiče, bundeva je ukusno i zdravo voće čije ćemo nutritivne vrednosti bliže da ti predstavimo u nastavku ovog teksta.
Nutritivna vrednost bundeve na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 26 kCal |
Proteini | 1 g |
Ugljeni hidrati | 6,5 g |
Šećeri | 2,76 g |
Vlakna | 0,5 g |
Masti | 0,1 g |
od kojih zasićene | 0,052 g |
Koliko kalorija ima bundeva?
Bundeva se ubraja u vrlo zdrave i niskokalorične namirnice.
Količina od 100 g bundeve sadrži samo 26 kalorija.
Ove kalorije, gotovo u potpunosti, potiču od ugljenih hidrata koje bundeva sadrži.
Koliko bundeva ima proteina?
Bundeva ti neće doneti puno proteina.
U porciji od 100 g bundeve ima samo 1 g proteina.
Međutim, bundeva je odličan prilog, što možeš da iskoristiš naročito kada uživaš u jelima u kojima dominira meso.
Koliko bundeva ima ugljenih hidrata?
Osim vode, u sastavu bundeve nalaze se uglavnom ugljeni hidrati.
U količini od 100 g bundeve ukupno ima 6,5 g ugljenih hidrata.
Nešto manje od polovine te količine, tačnije 2,76 g, čine šećeri.
Koliko bundeva ima masti?
Bundeva sadrži zanemarljive količine masti.
U porciji od 100 g bundeve ima svega 0,1 g masti.
Otprilike polovinu te količine čine zasićene masne kiseline.
Koliko bundeva ima vlakana?
Količina od 100 g sveže bundeve sadrži 0,5 g vlakana.
Kao što možeš da zaključiš iz toga, sveža bundeva nije posebno bogata ovim nerastvorljivim ugljenim hidratima.
Imaj u vidu da preporučeni dnevni unos vlakana iznosi 28 g, što je veoma važan podatak za zdrav i pravilan rad tvoje probave.
Uticaj bundeve na zdravlje
Dokazano je da je za zdrav vid, kožu i zube potreban vitamin A.
Bundeva obiluje beta-karotenima, koje tvoj organizam potencijalno može da pretvori u ovaj vitamin.
Poremećena apsorpcija masti u crevnom traktu može negativno da utiče i na apsorpciju vitamina A.
Beta-karoteni iz bundeve su snažni antioksidanti, i borci protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa.
Jedno naučno istraživanje potvrdilo je pozitivan uticaj antioksidanata u prevenciji bolesti koje se povezuju sa starenjem.
Osim antioksidantnih kvaliteta, bundeva spada u namirnice kojima se pripisuju i anti-kancerogena svojstva.
Dodatno, bundeva je odličan izvor vitamina C i kalijuma, bez kojih tvoj organizam ne može da funkcioniše.
Kao što verovatno znaš, C vitamin doprinosi održavanju zdravlja tkiva u telu i neophodan je za izgradnju kolagena.
Što se kalijuma tiče, ovaj mineral je veoma važan za tvoje mišiće, jer im pomaže da se oporave od treninga.
Osim navedenih, bundeva sadrži i određene količine drugih vitamina kao što su:
- Vitamin E
- Riboflavin
- Bakar
- Mangan
Uticaj bundeve na kilažu
Bundevu možeš slobodno da jedeš, čak i ako se nalaziš na restriktivnoj dijeti.
Bundeva ima izuzetno malo kalorija, puno vode i neznatnu količinu vlakana.
Navedeni sastojci bundevu čine korisnom namirnicom za zdravo mršavljenje.
Iz navedenih nutritivnih razloga, savetujemo ti da bundevu bez ustezanja uvrstiš u svoj jelovnik.
Tvoj OneFit