Bundeva: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Apr 08, 2021

Bundeva je u Evropu stigla iz Severne Amerike, gde su je uzgajali još starosedeoci tog kontinenta.

Zahvaljujući tome, bundeva je na severnoameričkom geografskom prostoru postala i do danas ostala sastavni deo nacionalnog folklora.

Ova voćka predstavlja neizostavan koreografski element događaja koji se posebno u Americi i Kanadi slavi kao Noć veštica.

Što se ishrane tiče, bundeva je ukusno i zdravo voće čije ćemo nutritivne vrednosti bliže da ti predstavimo u nastavku ovog teksta.

Nutritivna vrednost bundeve na količinu od 100 g

Energetska vrednost 26 kCal
Proteini 1 g
Ugljeni hidrati 6,5 g
Šećeri 2,76 g
Vlakna 0,5 g
Masti 0,1 g
od kojih zasićene 0,052 g

Koliko kalorija ima bundeva?

Bundeva se ubraja u vrlo zdrave i niskokalorične namirnice.

Količina od 100 g bundeve sadrži samo 26 kalorija.

Ove kalorije, gotovo u potpunosti, potiču od ugljenih hidrata koje bundeva sadrži.

Koliko bundeva ima proteina?

Bundeva ti neće doneti puno proteina.

U porciji od 100 g bundeve ima samo 1 g proteina.

Međutim, bundeva je odličan prilog, što možeš da iskoristiš naročito kada uživaš u jelima u kojima dominira meso.

Koliko bundeva ima ugljenih hidrata?

Osim vode, u sastavu bundeve nalaze se uglavnom ugljeni hidrati.

U količini od 100 g bundeve ukupno ima 6,5 g ugljenih hidrata.

Nešto manje od polovine te količine, tačnije 2,76 g, čine šećeri.

Koliko bundeva ima masti?

Bundeva sadrži zanemarljive količine masti.

U porciji od 100 g bundeve ima svega 0,1 g masti.

Otprilike polovinu te količine čine zasićene masne kiseline.

Koliko bundeva ima vlakana?

Količina od 100 g sveže bundeve sadrži 0,5 g vlakana.

Kao što možeš da zaključiš iz toga, sveža bundeva nije posebno bogata ovim nerastvorljivim ugljenim hidratima.

Imaj u vidu da preporučeni dnevni unos vlakana iznosi 28 g, što je veoma važan podatak za zdrav i pravilan rad tvoje probave.

Uticaj bundeve na zdravlje

Dokazano je da je za zdrav vid, kožu i zube potreban vitamin A.

Bundeva obiluje beta-karotenima, koje tvoj organizam potencijalno može da pretvori u ovaj vitamin.

Poremećena apsorpcija masti u crevnom traktu može negativno da utiče i na apsorpciju vitamina A.

Beta-karoteni iz bundeve su snažni antioksidanti, i borci protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Jedno naučno istraživanje potvrdilo je pozitivan uticaj antioksidanata u prevenciji bolesti koje se povezuju sa starenjem.

Osim antioksidantnih kvaliteta, bundeva spada u namirnice kojima se pripisuju i anti-kancerogena svojstva.

Dodatno, bundeva je odličan izvor vitamina C i kalijuma, bez kojih tvoj organizam ne može da funkcioniše.

Kao što verovatno znaš, C vitamin doprinosi održavanju zdravlja tkiva u telu i neophodan je za izgradnju kolagena.

Što se kalijuma tiče, ovaj mineral je veoma važan za tvoje mišiće, jer im pomaže da se oporave od treninga.

Osim navedenih, bundeva sadrži i određene količine drugih vitamina kao što su:

  • Vitamin E
  • Riboflavin
  • Bakar
  • Mangan

Uticaj bundeve na kilažu

Bundevu možeš slobodno da jedeš, čak i ako se nalaziš na restriktivnoj dijeti.

Bundeva ima izuzetno malo kalorija, puno vode i neznatnu količinu vlakana.

Navedeni sastojci bundevu čine korisnom namirnicom za zdravo mršavljenje.

Iz navedenih nutritivnih razloga, savetujemo ti da bundevu bez ustezanja uvrstiš u svoj jelovnik.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020