Iako je šaran jedna od riba koje su proslavile reku Dunav, ova namirnica često se koristi u raznim kuhinjama širom sveta.
Postoje brojni razlozi za popularnost šarana, kao što su izuzetan nutritivni profil, zdrave masti i prepoznatljiv ukus koji mnogi obožavaju.
Zanimljivo je da su još stari Rimljani uzgajali šarane, dok su Japanci pripitomili posebnu vrstu specifične boje pod nazivom koi, koja se u Japanu smatra simbolom sreće i blagostanja.
Nutritivna vrednost šarana na količinu od 100 g
Energetska vrednost | 127 kCal |
Proteini | 17,83 g |
Ugljeni hidrati | 0 g |
Šećeri | 0 g |
Vlakna | 0 g |
Masti | 5,6 g |
od kojih zasićene | 1,1 g |
Koliko kalorija ima šaran?
Šaran je niskokalorična namirnica, što ga čini odličnom hranom za svakodnevnu ishranu.
U količini od 100 g svežeg šarana ima svega 127 kalorija.
Ukoliko šarana pečeš bez dodatih masti, nećeš mu promeniti ukus, a sačuvaćeš nisku kalorijsku vrednost jela.
Koliko šaran ima proteina?
Poput mnogih drugih riba, šaran osim masti obiluje proteinima, i ima čak 17,83 g proteina na ukupnu količinu od 100 g.
U pitanju su kompletni proteini, koji sadrže svih 9 esencijalnih amino-kiselina, neophodnih za normalno funkcionisanje tvojih mišića.
Savetujemo ti da barem dva puta nedeljno u svoje obroke uključiš ribu, jer su namirnice iz ove kategorije bogate proteinima.
Koliko šaran ima masti?
Šaran spada u masne rečne ribe i ima 5,6 g masti u porciji od 100 g namirnice.
Interesantno je da svega 1,1 g navedenih masnoća otpada na zasićene masne kiseline.
Preostale masti u šaranu čine veoma zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.
Među njima su posebno važne omega-3 masne kiseline, koje su u mesu šarana dostupne u biološki najboljem obliku za čoveka, kao DHA i EPA masti.
Uticaj šarana na zdravlje
Zdravlju tvog organizma i mišića pogoduje hrana koja obiluje vrhunskim proteinima, upravo onakvim kakve ćeš naći u mesu šarana.
Ipak, proteini nisu jedini razlog zbog kojeg lekari preporučuju konzumaciju šarana.
Ishrana savremenog čoveka odlikuje se nesrazmernim unosom omega-6 masnih kiselina u odnosu na omega-3 masne kiseline.
Jedna naučna studija potvrdila je da uravnotežen unos omega-6 masnih kiselina u odnosu na omega-3 može može da smanji rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja.
Zbog toga ti preporučujemo da češće jedeš ribu, a posebno meso šarana, koje je odličan izvor omega-3 masnih kiselina.
Osim toga, šaran u visokom procentu sadrži D vitamin, koji se u tvom organizmu ponaša kao hormon i doprinosi zdravlju imunog sistema, mišića i kostiju.
Osim vitamina D, u mesu šarana u velikoj količini nalazi se kompleks vitamina B, naročito niacin i vitamin B12.
Šaran sadrži i selen, mineral koji pomaže zdravlje štitne žlezde i očuvanje tvog DNK.
Uticaj šarana na kilažu
Kao što možeš da zaključiš, šaran je zdrava, niskokalorična riba koja je bogata proteinima i mastima vrhunskog kvaliteta.
Unosom proteina iz šarana povećavaš svoj osećaj sitosti, čime istovremeno smanjuješ unos kalorija u ostalim obrocima.
To znači da šarana možeš da jedeš i ako se nalaziš na dijeti, budući da konzumiranje ove namirnice povoljno utiče na skidanje kilaže.
Tvoj OneFit