Viski: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Aug 30, 2021

Viski je žestoko piće koje se dobija fermentacijom ječmenog slada i raznih žitarica, pri čemu se u različitim zemljama ne proizvodi na identičan način.

Zanimljivo je da je viski u Sjedinjenim Američkim Državama poznat pod nazivom burbon, dok samo viski proizveden u Škotskoj ima pravo na prefiks scotch.

Kuriozitet je i to da na gelskom jeziku starih Kelta naziv ovog alkoholnog pića u prevodu znači voda života.

U ovom članku saznaćeš više o nutritivnom profilu viskija, i njegovom uticaju na tvoje zdravstveno stanje i kilažu.

Nutritivna vrednost viskija na količinu od 100 g

Energetska vrednost 250 kCal
Proteini 0 g
Ugljeni hidrati 0,1 g
Šećeri 0,1 g
Vlakna 0 g
Masti 0 g
od kojih zasićene 0 g

Koliko kalorija ima viski?

Čaša od 100 ml viskija sadrži nešto manje od 64 g vode i oko 36 g alkohola.

Velika količina alkohola glavni je razlog visoke energetske vrednosti viskija, zbog čega u 100 ml viskija ima oko 250 kalorija.

Budući da se viski sastoji od vode i alkohola, ne čudi podatak da ovo alkoholno piće nije izvor makronutrijenata, vitamina i minerala.

Istini za volju, u viskiju su u tragovima prisutni mikronutrijenti poznati kao polifenoli.

Koliko viski ima ugljenih hidrata?

Viski sadrži zanemarljivo malu količinu ugljenih hidrata.

Naime, u čaši od 100 ml viskija ima svega 0,1 g ugljenih hidrata.

Celokupan sadržaj ugljenih hidrata u viskiju čine šećeri.

Uticaj viskija na zdravlje

Tradicionalna medicina u Škotskoj viskiju je od davnina pridavala razna lekovita svojstva.

Lekari u 16. veku prepisivali su viski kao lek za mnoge tegobe, počev od bolnih zglobova do zapušenog nosa, a viski se koristio i kao napitak koji usporava proces starenja.

Zahvaljujući sličnim saznanjima, i savremena medicina priznaje da ovo alkoholno piće poseduje izvesnu lekovitu moć.

Na primer, na Zapadu se u narodu i danas pije zagrejan viski u koji se dodaju limun, cimet, med i vrela voda, kao lekoviti topli napitak za respiratorne infekcije i zapušenje nosa.

Iako ne postoji dovoljna količina naučnih dokaza, postoje indicije da unos alkohola podstiče širenje krvnih sudova sluzokože, što može da pomogne u borbi sa pojedinim infekcijama organizma.

Kada je reč o bolovima u zglobovima, naučna studija iz 2014. godine pokazala je da viski podstiče izbacivanje mokraćne kiseline iz organizma, što pomaže lečenje upalnog artritisa, poznatijeg kao giht.

Takođe, polifenoli u viskiju povoljno utiču na nivo i sastav holesterola u krvi, te se umereno uživanje u ovom alkoholnom piću dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od pojave srčanih oboljenja.

Naučnici upozoravaju na to da prekomerna konzumacija alkohola može da ugrozi imunitet organizma, kao i zdravlje srca i krvnih sudova.

Uz to, dokazano je da se osobe koje konzumiraju alkohol u prekomernim količinama, a posebno adolescenti i mlade žene, izlažu ozbiljnom riziku od slabljenja zdravlja kostiju.

Napokon, poznato je da neumeren unos alkoholnih pića dovodi u opasnost mentalno, a time i fizičko zdravlje svakog čoveka.

Iz ovih razloga, savetujemo ti da ne preteruješ sa konzumiranjem viskija, jer time možeš ozbiljno da ugroziš svoje zdravstveno stanje.

Uticaj viskija na kilažu

Viski spada u žestoka alkoholna pića, i osobama koje su na dijeti preporučuje se da ga izbegavaju, iz prostog razloga što donosi mnogo kalorija.

Kao što znaš, samo 1 gram alkohola nosi sa sobom čak 7 kalorija, dok recimo ista količina proteina i ugljenih hidrata ima gotovo duplo manje kalorija.

Pritom, u pitanju su kalorije koje tvoj organizam ne može da iskoristi u energetskom smislu, zbog čega su poznate i kao “prazne” kalorije.

Iako se umereno i povremeno ispijanje alkohola ne dovodi u direktnu vezu sa gojaznošću, rizik od gojenja proporcionalno se povećava sa količinom i učestalošću konzumiranja alkohola.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020