Belo vino: nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje i kilažu

Aug 05, 2021

Belo vino je alkoholno piće koje se dobija fermentacijom soka od grožđa.

Najvidljivija razlika između belog i crvenog vina je u boji, što je posledica načina na koji se prerađuje grožđe, pri čemu se za proizvodnju belog vina ne koristi kožica od grožđa.

Belo vino uglavnom se služi hladno, na temperaturama od 7 do 14 stepeni Celzijusa, i generalno važi pravilo da što je belo vino svetlije, to može da se služi hladnije.

Najbolji i najbrži način da dovoljno dobro ohladiš flašu belog vina jeste da je staviš u posudu sa vodom i ledom.

Pre nego što konačno otvoriš i počneš da degustiraš belo vino, savetujemo ti da saznaš više o nutritivnom profilu belog vina, i njegovom uticaju na tvoje zdravlje i liniju.

Nutritivna vrednost belog vina na količinu od 100 ml

Energetska vrednost 82 kCal
Proteini 0,07 g
Ugljeni hidrati 2,6 g
Šećeri (nemamo informaciju)
Vlakna 0 g
Masti 0 g
od kojih zasićene 0 g

Koliko kalorija ima belo vino?

Belo vino sadrži nešto manje kalorija nego crno vino, u proseku 82 kalorije na količinu od 100 ml.

Unos jedne čaše belog vina doneće ti oko 120 kalorija.

Korisno je da znaš da energetska vrednost belog vina potiče od alkohola i da svaki gram alkohola sa sobom nosi čak 7 kalorija.

U pitanju su kalorije koje tvoj organizam ne može da iskoristi, zbog čega su poznate i kao takozvane “prazne” kalorije.

Koliko belo vino ima proteina?

Sadržaj proteina u belom vinu veoma je nizak.

Belo vino sadrži samo 0,07 g proteina na količinu od 100 ml.

Generalno gledano, alkoholna pića spadaju u namirnice bez proteina ili sa niskim sadržajem ovog makrosa.

Koliko belo vino ima ugljenih hidrata?

U proseku, u 100 ml belog vina ima 2,6 g ugljenih hidrata.

Dobro je da znaš da količina šećera u belom vinu zavisi od sorte vina i vrste grožđa koje se koristi u procesu proizvodnje.

Ipak, poznato je da je šećer češći “gost” u slađim belim vinima nego u suvim, zbog čega slatka bela vina imaju više kalorija.

Uticaj belog vina na zdravlje

Najubedljiviji razlog zbog kojeg se unos crnog vina dovodi u vezu sa dugovečnošću krije se u kožici zrna grožđa, koje sadrži resveratrol.

Resveratrol je jedinjenje iz grupe polifenola, čiji su pozitivan uticaj na zdravlje srca dokazale mnogobrojne naučne studije.

U proizvodnji belog vina ne koristi se kožica zrna grožđa, zbog čega belo vino sadrži čak šest puta manje resveratrola od crnog vina.

Iako belo vino nije bogato vitaminima i mineralima, ovo piće u tragovima sadrži uglavnom vitamin B6 i magnezijum.

Interesantno je da unos alkohola pomaže ublažavanje posledica stresa, a pojedine studije dovode ga u vezu sa smanjenim rizikom od razvoja demencije.

Međutim, preteran unos alkohola dugoročno loše utiče na stres, budući da se mozak vremenom adaptira i razvija prag tolerancije, što može ozbiljno da naruši psihofizičko zdravlje.

Iz ovog razloga, ne preporučujemo ti da belo vino unosiš često i u velikim količinama.

Uticaj belog vina na kilažu

Alkohol sadrži gotovo dva puta više kalorija od proteina i ugljenih hidrata, i zato nije nikakvo čudo što neumerena konzumacija alkoholnih pića dovodi do pojave gojaznosti.

Imajući to u vidu, izbegavaj alkohol dok si na dijeti, kao i pre ili posle treninga, jer unos dve do tri čaše belog vina lako može da “poništi” efekte polučasovnog kvalitetnog vežbanja.

Iako je pitanje odabira vrste i boje vina stvar ukusa, imaj na umu da je za tvoje zdravlje umeren unos crnog vina bolji izbor od konzumiranja bele varijante ovog popularnog pića.

Tvoj OneFit

Naruči plan ishrane

Po ceni od samo 990 dinara naruči svoj lični plan ishrane
i kreni ka ostvarenju svog cilja već danas.

NARUČI PLAN ISHRANE
© Sva prava zadržana. OneFit 2020